miro30 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor #76 Opublikowano 3 Marca 2013 tak to widzę to żółte to zawór 3d
Gość Digitrax Opublikowano 3 Marca 2013 #77 Opublikowano 3 Marca 2013 Boże "rence opadajom" ... W Twoim układzie masz nadal poważny błąd polegający na tym, iż pomiędzy wyjściem z kotła (to to na jego górze) a naczyniem otwartym gdzieś tam wysoko NIE MOŻE BYĆ ŻADNEJ ARMATURY W POSTACI ZAWORÓW, FILTRÓW, POMP. U Ciebie jest zawór różnicowy jego także tam być nie może dlatego należy go zlikwidować i przenieść pompę na powrót by właśnie odcinek od wyjścia kotła do naczynia był "czysty" tylko zwykła rura o przekroju minimum 1". Na moim schemacie zawór 3D pracuje na powrocie ale także rozdziela czynnik np40% z kotła na grzejniki a 60% niech wraca do kotła. To kwestia jego ustawienia czyli proporcji mieszania. Widzisz jaka jest różnica ? pomimo zastosowania zaworu 3D, pompy i zaworu zwrotnego klapowego nadal można regulować temperaturę powrotu do kotła, układ może pracować grawitacyjnie i co ważne w przypadku braku prądu nie ma zagrożenia wybuchu kotła. Proszę nie pytaj mnie na PW, odpowiedzi udzielam w tematach ogólnodostępnych, ponieważ taka jest idea forum.
miro30 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor #78 Opublikowano 3 Marca 2013 a hydraulik mówi mi ze w tym piecu nie można montować pompki na powrocie bo czujki pieca itp dla mnie to jest chore nie wiem jak z tym facetem gadać
Gość Digitrax Opublikowano 3 Marca 2013 #79 Opublikowano 3 Marca 2013 Postaw go przed faktem dokonanym albo robi tak jak mu każesz a jak nie to niechaj oddaje hajc i spier.....
miro30 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor #80 Opublikowano 3 Marca 2013 a jak wygląda ten twój układ gdy palem latem tylko na bojler?
Gość Digitrax Opublikowano 3 Marca 2013 #81 Opublikowano 3 Marca 2013 W sterowniku kotła wyłączasz pompę CO i to wszystko. Kocioł będzie mierzyć temperaturę zbiornika CWU i gdy spadnie poniżej zadanego progu np 45 stopni to włączy pompę ładującą CWU jednocześnie podnosząc temperaturę na kotle do czasu aż osiągnie te 45 stopni. Nie trzeba kręcić żadnymi zaworami w tym czasie.
miro30 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor #82 Opublikowano 3 Marca 2013 jest jeszcze jedna możliwość pion od naczynka wpiąć bezpośrednio w zasilanie wywalić ten różnicowy,tylko jak to się bedzie miało do ogrzewania czy pompka c.o umożliwi temu pionowi nagrzanie się
Gość Digitrax Opublikowano 3 Marca 2013 #83 Opublikowano 3 Marca 2013 Czy na tym pionie co idzie do naczynka są jakieś grzejniki ?
miro30 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor #84 Opublikowano 3 Marca 2013 W sterowniku kotła wyłączasz pompę CO i to wszystko. Kocioł będzie mierzyć temperaturę zbiornika CWU i gdy spadnie poniżej zadanego progu np 45 stopni to włączy pompę ładującą CWU jednocześnie podnosząc temperaturę na kotle do czasu aż osiągnie te 45 stopni. Nie trzeba kręcić żadnymi zaworami w tym czasie. grawitacja nie zadziała?,wiadomo pompka c.w.u chodzi do pewnego czasu i się wyłącza
miro30 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor #85 Opublikowano 3 Marca 2013 Czy na tym pionie co idzie do naczynka są jakieś grzejniki ? tak 2 łazienkowe i 2 standardowe purmo
Gość Digitrax Opublikowano 3 Marca 2013 #86 Opublikowano 3 Marca 2013 Zauważ, że za pompą CWU masz zawór zwrotny i tutaj grawitacja nie zadziała. Trzeba by było zrobić bypass z zaworem zwrotnym klapowym dla pompy CWU wtedy grawitacyjnie zbiornik CWU ogrzejesz. U Ciebie rura bezpieczeństwa (od kotła do naczynka) jest jednocześnie rurą zasilającą grzejniki. Nie możesz więc jej wpiąć bezpośrednio do kotła z pominięciem pompy. Jest to klasyczny przykład gdzie pompa CO musi być na powrocie aby właśnie rura bezpieczeństwa spełniała swoją rolę. Dla grzejników to obojętne czy pompa jest na zasilaniu czy na powrocie.
miro30 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor #87 Opublikowano 3 Marca 2013 chodzi mi o to gdy pompka c.w.u latem dogrzeje bojler i się wyłączy to i tak gorąca woda grawitacyjnie nie pójdzie na dom
miro30 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor #88 Opublikowano 3 Marca 2013 pytanie gdy wyrzuce ten zawór różnicowy i w jego miejsce wstawię zawór bezpieczeństwa czy układ bedzie prawidłowo pracował?
Gość Digitrax Opublikowano 3 Marca 2013 #89 Opublikowano 3 Marca 2013 pytanie gdy wyrzuce ten zawór różnicowy i w jego miejsce wstawię zawór bezpieczeństwa czy układ bedzie prawidłowo pracował? Nie chodzi mi o to gdy pompka c.w.u latem dogrzeje bojler i się wyłączy to i tak gorąca woda grawitacyjnie nie pójdzie na dom Aby grawitacja zadziałała musi być obieg a wystarczy, że zamkniesz zawór 3D i na grzejniki nic nie pójdzie. Może się rozgrzewać rura bezpieczeństwa czym bliżej kotła tym cieplej.
termtec Opublikowano 4 Marca 2013 #90 Opublikowano 4 Marca 2013 Witam serdecznie, jestem tutaj nowy ale nie całkiem zielony, czytając cały wątek od początku przyznam szczerze, że zrobił się dość ciekawy dlatego postanowiłem się w nim udzielić. Czytając całość dochodzi się do wniosku, że autor postu sam dokładnie nie wie czy chce zawór 3D czy 4D, mieć ochronę kotła czy regulację obiegu grzejników, posiadać grawitację na bojler czy tylko wymuszony obieg poprzez pompę. Zeby dodać pikanterii w tym temacie, dokładamy do tego kwestię kiepskiego montażu za który już zapłacił, gdzie osoba która wykonała montaż po wytknięciu mu błędów jedynie na co wyrazi zgodę to na usunięcie ich jak najmniejszym kosztem i na pewno nie będzie skory do tego aby przerabiać cały montaż kotła no i oczywiście nie zgodzi się na oddanie kasy. Można z tym iść do sądu ale to już dla wytrwałych, posiadających wolną gotówkę bo poza samą sprawą będą niezbędne ekspertyzy biegłych itp, wiadomo zajmie i czas i pieniądze, aczkolwiek w pierwszej wersji montażowej "beknąłby" instalator. Dlatego zgodzę się z przedmówcami co do ich proponowanych rozwiązań, bo są słuszne. Ja widziałbym to tak: bezwzględnie rozdzielić obieg C.O. od obiegu C.W.U., - zasilanie CWU łapać z wyjścia kotła (zamienić trójnik na czwórnik), za pompą CWU zawór zwrotny, jeżeli ma być grawitacja na bojler to zrobić jak kolega wcześniej wspomniał Bypass z zaworem klapowym. zachowując zawór 3D musimy zdcydować czy chcemy: ochronę kotła - montujemy zawór mieszający za pompą CO - wówczas (jak koledzy wcześniej wspomnieli) mamy dogrzany powrót kotła ale nie ma regulacji temp. na obieg grzejników a jedynie regulację wydatku wody płynącej przez grzejniki o jednakowej temp. Wówczas wspomniane termostaty na grzejnikach załatwią sprawę regulacji temperatury. Wada - może dojść do sytuacji, że po skręceniu zaworu 3D ostatnie grzejniki na instalacji mogą być niedogrzane bo większość krążącej wody powróci do kotła. regulację temeperatury w obiegu grzejników - montujemy zawór mieszający przed pompą CO, co nam daje możliwość utrzymania wysokiej temp. na kotle i możliwość przeregulowania temp. wychodzącej na obieg grzejników. Wada - nie ma zapewnionej odpowiednio wysokiej temp. powrotu kotła choć sam kocioł jest dogrzany. W tym układzie odnosząc się do fotografii z pierwszej strony wątku jest jeszcze jedno małe ale: otóż wpięcie (jak na zdjęciu) zaworu mieszającego nastąpiło do rury powrotnej z bojlera co może skutować tym, że gdy pompa CWU jest załączona to zawór mieszający (po skręceniu) zaciąga wodę, która przeszła przez zbiornik CWU, a tym samym może ona różnić się tylko kilkoma stopniami w stosunku do wody wychodzącej z kotła, wówaczas zawór mieszający nie do końca będzie pełnił swoją rolę. Nie ruszając rury od naczynia wzbiorczego pozostawiamy zawór różnicowy w spokoju, nie kombinując w tym miejscu, co zapewne podczas przeróbek spodoba się "fachowcowi" Oczywiście powyższe propozycje nie rozwiążą wzsystkich poruszanych kwestii ale trzeba sobie zdawać sprawę z tego co mamy i jak niedużym nakładem poprawić to co nie działa. Można wstawić zwaór 4D, poprowadzić bezpośrednią rurę do naczynia od kotła i jeszcze wiele innych jak np regulator pokojowy, który będzie nam rozłączał pompę CO i da znaczne oszczędności na prądzie ale wybór należy do Ciebie miro30 - co chcesz, jakim nakładem i środkami to uzyskasz.
miro30 Opublikowano 5 Marca 2013 Autor #91 Opublikowano 5 Marca 2013 Witam Zgadzam sie z toba ze inni forumowicze daja mi gotowe rozwiazania i najbardziej skłaniam sie do propozycji Digitrax,jest ten układ bezpieczny,pompka bedzie na powrocie co miałem przy poprzednim piecu,i wywalony bedzie ten różnicowy co blokuje mi w razie zagotowania wody droge do naczynka.dzis ten zawor dziala a za rok dwa bedzie?ZABLOKUJE SIE a do tego by doszedł brak prądu także jak piszecie jego tam nie powinno byc. w zadnym poscie nie pisałem nic o grawitacji na bojler,ma byc zasilany tylko pomka,chodziło mi gdy np.latem bede grzal wode na c.w.u temp.zadana zostanie osiagnieta,pompka sie wyłaczy czy nie bedzie grawitacji na ogrzewanie domu,ok przymknę zawór 3d żeby nie było grawitacji,ale to tez tak nie do końca sterownik pieca gdy zauważy nie kontrolowany wzrost temp.wlacza pomke c.o by obnizyc temp.w kotle ale ok to jest mało ważne i w tego tematu nie drąże. takze dalej zawor3d w propozycji Digitrax pasuje idealnie,jest ochrona powrotu,na mieszkanie pójdzie temp z kotla,termostaty na grzejnikach zrobią swoje.bez obaw bede mógł miec zimny powrot z grzejnikow zawor 3d w tej pozycji ogrzeje powrot,nic dodac nic ujac, takze rozwiazanie jest tylko co na to hydraulik,zapewnie przyjedzie uprze sie przy swoim,przełozy obieg c.w.u w zasilanie zawor zwrotny i uchyli sie od dalszych przerobek. Z sklepu dzwonił kierownik ze dostali pismo od defro i rozmawiał z hydraulikiem ze ma sie ukierunkowac do tego pisma,takze zobacze co z tego wyjdzie.jak i to zawiedzie napisze pismo do głównej siedziby sklepu ze sobie nie moga poradzic z ich wlasnym montażystą. Poprzedni piec padł mi nagle byla szybka decyzja o kupnie nowego,kilka dni jezdzilem po sklepach w okolicy,do tego internet takze nic nie czytałem o montażach,wiedziałem ze sa zawory 3d 4d i tyle,padło na ten kocioł nastepnego dnia byl montaż gdyby tamtem piec dociagnoł do konca sezonu to bym zalozył forum jak zrobic prawidłowy schemat instalacji z nowym piecem by nie było teraz tego problemu. także teraz wiem co chcem zawor3d, przez te naczynko nie da sie zastosowac 4d i z tym się zgadzam,takze chcem zawor3d z pomka na powrocie,nawet i lepiej wczesniej nie spominałem tego odkad pojawily sie 2 pomki i do tego na zasilaniu nastapil szum w grzejnikach,układ odpowietrzony pompka na 1 biegu,nie szumi gdy wszystkie grzejniki otwarte na full,wiadomo przepływ się zmienia ale wczesniej w starym piecu tego nie robiło. takęe wiem co chcem zobaczymy, dziekuję za rady kiminiero,sambor,digitrax
miro30 Opublikowano 5 Marca 2013 Autor #92 Opublikowano 5 Marca 2013 te forum u mnie to jak dobra telenowela,wszystko się zmienia,hydraulik dzwonił że go pisma z defro nie obchodzą nie bedzie ich czytał,i jedynie przerobi bojler i zawór zwrotny. obgadałem sprawe z tatą i zadzwoniłem do niego ponownie że wtedy rezygnuje z jego poprawek i się odwołam do sklepu że nie mogę się z panem dogadać że nie reaguje pan na pisma z defro,cały myk w tym że w sklepie leża jeszcze nie podpisane przeze mnie papiery od kotła montaż itp.facet się ugioł i zaproponował jednak zamontować zawór 4d na swój koszt i zawór bezpieczeństwa.i w trakcie rozmowy wyszło że ma przed sobą jednak pismo z defro,coś tam w tym piśmie musiało być że zmienił zdanie. gadałem z nim o pompce na powrocie itd ale on już nie chce słyszeć o moich nowych pomysłach,także dla świętego spokoju niech już tak zostanie.ewentualnie jak by coś nie grało odpukać latem będe wymieniał bojler to by się coś poprawiło. i dla swojego bezpieczeństwa zakupie ten zasilacz.
vernal Opublikowano 5 Marca 2013 #93 Opublikowano 5 Marca 2013 Powiem Ci Kolego tak:mam wrażenie, że nic się nie nauczyłeś. Znowu hydraulik robi co chce pomimo, że masz go w garści. To znaczy - robi nadal jedną wielką fuszerę a Ty mu na to pozwalasz. Co to znaczy, że raz zrobi tak a potem tak albo jeszcze inaczej? Schemat ma dać najpierw - wg czego będzie robił - bo juz limit zaufania wyczerpał. Niech daje schemat, Ty go dasz do oceny a potem dopiero robota. I tak ma być zawsze - niech tego się nauczą Ci, co będą instalację w przyszłości robić.
miro30 Opublikowano 5 Marca 2013 Autor #94 Opublikowano 5 Marca 2013 mi się już nie chce,brak siły czym bardziej w tym tkwie tym bardziej tonę,tak zastanawiam się czemu mnie to spotkało,zobaczę jutro i jutro chcem ten temat zakonczyć,na spokojnie przegadam z nim ten temat pompki na powrocie,bo nadal mam w głowie ten różnicowy i naczyńko,
darecki2308 Opublikowano 5 Marca 2013 #95 Opublikowano 5 Marca 2013 Witam czytam i obserwuję temat i ja już się pogubiłem z tym co chcesz mieć , ale przeczysz sobie sam niby przyznajesz że zawór 4d nie jest dobrym rozwiązaniem w obecnej sytuacji i wymagało by to bardziej gruntowej przebudowy instalacji o czym wspominali koledzy i zostaniesz przy 3 d , a tu znów inna wersja :blink: , przecież wielu ci odradzało montaż 4d ze względu bezpieczeństwa !!!!!! jak Pan instalator niby miał by go podłączyć ????? może będzie lepiej zanim zacznie montować , zrób jak kolega przedmówca wspomniał schemat ,schemat ,schemat następnie robota a jeśli Pan instalator wpadnie to siądź z nim i porozmawiaj o montażu pompy na powrocie a nie wstawianie 4d. co z pewnością wszystko po raz kolejny będzie się nadawało do ................
kiminero Opublikowano 5 Marca 2013 #96 Opublikowano 5 Marca 2013 Tego się trzymaj. Rozwiązanie z pompą na powrocie zadowoli wszystkich. W zgodzie z prawem, w zgodzie ze sztuką, w zgodzie z warunkami gwarancji. Hydraulik też nie powinien narzekać, bo mniej z tym roboty niż z 4D i fundować go nie musi. Pewnie i tak wstawiłby ci calowy zawór bez pompy kotłowej i kolejna telenowela się zrobi na forum.
Gość Digitrax Opublikowano 5 Marca 2013 #97 Opublikowano 5 Marca 2013 Aby ten "hydraulik" się nie gubił i nie wymyślał dziwacznych schematów, wydrukuj mu na A4 lub A3 ten co umieściłem jako ostatni, który zaakceptowałeś kilka postów wyżej. Postaw go przed faktem dokonanym albo robi tak albo wio do szkoły i zwrot kasy. Nie ma co popuszczać. Płacisz i wymagasz !
miro30 Opublikowano 6 Marca 2013 Autor #98 Opublikowano 6 Marca 2013 witam.uf przeróbki za mną,także posłuchałem waszych rad i zdrowego rozsądku,także pompka c.w.u poprawiona wpięta w zasilanie z zaworem zwrotnym,zawór 3d na powrocie także chroni teraz powrót i to dosłownie,pompka c.o na powrocie jest zrobiony ten Bypass ale nie dostałem tego zaworu zwrotnego klapkowego,na zamówienie w sklepie nie schodzi im tez zawór,także zastosował hydraulik ten różnicowy,obieg pompki podnosi tą kulkę w środku także działa,jedynie to nie wyszło wg planu ale reszta jest prawidłowo,droga do naczyńka czysta!! tym razem cały czas patrzałem im na ręce także w atmosfera była napięta,poprawka oczywiście gratis jedynie zapłaciłem za materiał dodatkowy,także w końcu KONIEC tej spartaczonej roboty.
termtec Opublikowano 6 Marca 2013 #99 Opublikowano 6 Marca 2013 Gratulacje udanej instalacji, dołóż termostaty i ciesz się dobrym kotłem i komfortowym ciepłem w mieszkaniu.
kiminero Opublikowano 6 Marca 2013 #100 Opublikowano 6 Marca 2013 Twoje "szczęście", że Defro zmobilizowało pana hydraulika, bo inaczej pewnie zostawiłby cię samego z problemem. Przy okazji fachura czegoś się nauczył. P.S. Termometr na powrocie masz?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.