Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich czytających ten post .

Szukam pieca na podajnik tłokowy o mocy ok 25-28 kw.

warunkiem jest aby taki piec posiadał duże drzwiczki przy komorze spalania .(do spalania dodatkowo drewna lub węgla na dodatkowym ruszcie .) Wiem piec taki ma jedno przeznaczenie ale ja mam pewne ilości drzewa których nie będę wyrzucał proszę o rady może znacie modele godne polecenia . szukam też producenta lub danych dotyczących podajnika tłokowego a konkretnie wymiarów maskownicy lub otworu w piecu potrzebnego do zamontowania takiego podajnika pozdrawiam .

Opublikowano

Ja też polecam SAS ECO bardzo dobrze pali się w nim na ruszcie tradycyjnym i jest ono wodne czym nie może się pochwalić wiele pieców. Nie jestem przedstawicielem handlowym tylko urzytkownikiem.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ruszt wodny to nie zaleta, lecz wada, pozostalosc z dawnego koksiaka.

Gdy sie pali byle co taki ruszt obniza temperature palenia, a w konsekwencji sprawnosc pieca.

Ruszt wodny to przezytek.

Opublikowano

Może i masz rację że to pozostałość po starym koksiaku ,ale ja przez pierwsze dwa miesiące tego okresu grzewczego (wrzesień i październik) paliłem tradycyjnie i zbytnio tego nie zauważyłem żeby mi obniżał jakoś znaczaco temperaturę paleniska. Pobrostu miarkownik ciągu ustawiłem na 60 stopni i piec mi to utrzymywał i uważam że ciepło od spodu jest dobrze pobierane przez ruszta wodne, jest jednym z elementów odbioru ciepła z paleniska.

Opublikowano

Oczywiscie, ze nie zauwazysz, ale obniza temperature zaru. To znaczy ze te czesci oplalu, ktore spalilyby sie w prawidlowym

spalaniu /w wysokiej temperaturze/ nie zostana dopalone i leca w komin!

Nie dziwie sie SAS-om i innym stosujacym te ruszta, bo chodzi o kase, ale z przeproszeniem frajerom ktorzy to kupia.

Gdyby SAS zrezygnowal z tego ruszto, to jak sam piszesz, w piecu by byla zbyt mala powierzchnia odbioru ciepla, za duzo by

szlo w komin. Kto by to kupil, a tak puki sa frajerzy ktorzy to kupuja to po co wydawac pieniadze na nowe opracowania, badania

certyfikaty, maszyny. Niech zyja frajerzy jak nadluzej. Przepraszam nie pisze to do kogokolwiek, lecz by wypuklic problem.

gtoni

Opublikowano

gtoni frajerów to poszukaj sobie wśród bliższych znajomych a nie na forum a jestem ciekaw jaki ty piec masz i czy nie znaleźli się by tacy co by go wyśmiali

 

 

A do reszt ja też zwróciłem uwagę na ten model interesuje mnie teraz wielkość paleniska i alternatywnej komory spalania oraz możliwość zasypu z środkowych drzwiczek

 

fryniu jako użytkownik tego produktu napisz coś więcej o wielkości komory spalania alternatywnej oraz jakim opałem zasilałeś piec przez dwa miesiące

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.