Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Koza Z Płaszczem - Wykonanie Instalacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Chciałbym zakupić piec wolnostojący z płaszczem wodnym:

http://allegro.pl/wypukla-szyba-piec-la-vita-plaszcz-wodny-14kw-i2951976709.html

Do płaszcza planuję podłączyć grzejniki o łącznej mocy ok. 3 kW. Producent określa moc płaszcza na 10 kW. Sądzę jednak, że jest to moc czysto teoretyczna, niemożliwa do osiągnięcia w normalnych warunkach eksploatacyjnych. W związku z tym moje pierwsze pytanie brzmi: czy woda w planowanej instalacji nie będzie się gotowała lub w drugą stronę - czy grzejniki będą ciepłe?

Mam doświadczenie w wykonywaniu instalacji wodnych, ale CO brak. Jestem zmuszony wykonać instalacje samodzielnie. Czy miedź będzie dobrym materiałem? Czy wpinając pompę obiegową na powrocie mogę nie wykonywać pionu od pieca, ale puścić rurki dołem (poniżej poziomu wyjścia z płaszcza)?

Czy jeżeli w dalszej części układu (około 5 metrów od pompki), rurka będzie musiała iść 2m w górę (ominięcie drzwi), to pompka to "uciągnie"? Czy to zadziała?

Jaka średnica powinna być dla rurek zasilających/powrotnych?

Czy widzicie możliwość zastosowania w niektórych miejscach instalacji PP stabi, celem zmniejszenia kosztów?

Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.

Opublikowano (edytowane)

Nie wchodziłem na ten link ale niby dlaczego uważasz że 10 kw dla kozy to jest nierealny wynik przy 3 kw mocy grzejnika nie zdążysz wyjmować gorącego opału z kozy,2 nie jedz na oszczędność w miedzi bo drewno chyba tym chcesz palić w kozie wymaga wysokiej temperatury spalania więc i wysokiej temperatury czynnika ,poz Hermogenes

Srednica powrotu taka jak zasilania i taka jakie wyjście zrobił producent ,dlaczego nie chcesz grawitacji ,nie zapomnij o naczynku pompa na powrocie podnosi wysokość lustra wody ,poczytaj trochę o instalacjach na forum obowiązkowo rura bezpieczeństwa prosto do zbiornika .

przy pompie rurki możesz puścić nawet piwnicą.

Edytowane przez Hermogenes
Opublikowano

Producent zastosował gwinty 3/4 - średnica 18 będzie za mała? Nie mam pod sobą piwnicy. Nie chcę grawitacji, bo jestem amatorem, a poza tym prowadzenie piony wpłynie negatywnie na estetykę instalacji.

Opublikowano

Dzień dobry,

Chciałbym zakupić piec wolnostojący z płaszczem wodnym:

http://allegro.pl/wy...2951976709.html

Do płaszcza planuję podłączyć grzejniki o łącznej mocy ok. 3 kW. Producent określa moc płaszcza na 10 kW. Sądzę jednak, że jest to moc czysto teoretyczna, niemożliwa do osiągnięcia w normalnych warunkach eksploatacyjnych. W związku z tym moje pierwsze pytanie brzmi: czy woda w planowanej instalacji nie będzie się gotowała lub w drugą stronę - czy grzejniki będą ciepłe?

Mam doświadczenie w wykonywaniu instalacji wodnych, ale CO brak. Jestem zmuszony wykonać instalacje samodzielnie. Czy miedź będzie dobrym materiałem? Czy wpinając pompę obiegową na powrocie mogę nie wykonywać pionu od pieca, ale puścić rurki dołem (poniżej poziomu wyjścia z płaszcza)?

Czy jeżeli w dalszej części układu (około 5 metrów od pompki), rurka będzie musiała iść 2m w górę (ominięcie drzwi), to pompka to "uciągnie"? Czy to zadziała?

Jaka średnica powinna być dla rurek zasilających/powrotnych?

Czy widzicie możliwość zastosowania w niektórych miejscach instalacji PP stabi, celem zmniejszenia kosztów?

Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.

WITAJ!!

Po pierwsze jakie to mieszkanie (dom),jaka powierzchnia do ogrzania?

Jak dotychczas ogrzewane było to mieszkanie (dom)?.

Kto jest właścicielem mieszkania (domu)?

pozdrawiam.henryk1953

Opublikowano

45 m2, kamienica, dotychczas piece kaflowe (rozebrane), opinia kominiarska pod piec cytowany piec OK.

Kamienica jest własnością prywatną, mieszkanie wynajmowane.