miruglosnik Opublikowano 24 Stycznia 2013 #1 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Witam serdecznie. Jestem w fazie składania instalacji do ogrzewania i chciałbym prosić o pomoc czy mój schemat będzie poprawny. Dom 140m2, częściowo w grzejnikach i ogrzewaniu podłogowym. Długości pętli nie przekraczają 80m. Wpięte w belke rozdzielacza z głowicami termostatycznymi. Grzejniki także wyposażone w głowice termostatyczne, tylko w łazienkach i na korytażach bez. Łącznie 7 obwodów grzejnikowych i 5 od podłogówki. Piec będzie na ekogroszek i będzie stał w piwnicy pod domem i ze względu na brak miejsca na strychu chciałbym naczynie wyrównawcze mieć w piwnicy, stąd też wymiennik płytowy. Obieg pieca byłby otwarty a za wymiennikiem już zamknięty z zaworem bezpieczeństwa. Kaloryfery wyposażone w ręczne odpowietrzniki a podłogówka w automatyczne. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj
Gość mak Opublikowano 25 Stycznia 2013 #2 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Wymiennik płytowy może być ale nie może być na jednym obwodzie z podgrzewaczem cwu. Jakaś opis schematu by się przydał bo nie bardzo wiadomo co jest co i zaznacz kierunki przepływów za wymiennikiem. Cytuj
sambor Opublikowano 25 Stycznia 2013 #3 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Potrzebne są dwie pompy - na CWU i na wymiennik.- czyli w sumie będą 4 pompy. Dodatkowo do układu zamkniętego naczynie przeponowe. Sterowanie podłogówką - poprzez termostat wyłączający pompę podłogówki. pozdr. Cytuj
LordZappa Opublikowano 25 Stycznia 2013 #4 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Jestem już chwilę na forum i już rozumiem irytację niektórych. Kolego Wujek Google i czytasz. Temat był już wałkowany x razy. Możesz też poczytać mój temat: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13779-schemat-z-wymiennikiem-i-4d-do-oceny/ pozdr J Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi