Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli chodzi o tę nieszczęsną rurę, to nie mogę mieć pretensji do firmy, bo jest to sprawa zastana w kupionym

przeze mnie domu. Ja tylko dodałem zawór 4-drogowy i oddzielną pompę na bojler.

Modernizacja polegająca na dodaniu 4D nie jest wytłumaczeniem. Albo firma nie ma odpowiedniej wiedzy, albo celowo sprawę przemilczeli.

Ważne jest aby zadbać o odpowiednie spadki w taki sposób, by nigdzie po drodze nie tworzyły się "kieszenie" powietrzne. Newralgicznym miejscem jest wejście do boilera. Odpowietrzenie tego fragmentu zasilania ma być realizowane albo przez wznios rur w kierunku naczynia, albo przez automat bezpośrednio nad boilerem (gdu pompa na zasilaniu).

Opublikowano

A najlepszy jest fakt, że kolega bagatelizuje nieprawidłowe podpięcie tłumacząc to tym, że "tak było".

To już nie jest wina żadnej firmy co 4D robi tylko właściciela.

TO I TAK TRZEBA PRZEROBIĆ ŻEBY SPAĆ SPOKOJNIE ;)

Jest to również warunkiem koniecznym próby naprawienia obecnego problemu.

Jak tego firma nie wie, to Ci na pewno nie naprawi, bo się po prostu nie znają na tej robocie.

Lepiej niech posprzątają albo coś...

Przy okazji odpowietrzenie układu będzie lepsze, być może rozwiąże to wszystkie problemy.

Ale po co, lepiej bujać się do maja a potem na prąd i spokój do następnej zimy.

Opublikowano

Przyznaję bez bicia, że to ja zbagatelizowałem fakt zbyt cieńkiej rury.

Nie pomyślałem po prostu, że jest to też rura bezpieczeństwa.

Firma mi zwracała uwagę, ale tylko na zasadzie, że jest to niezgodne z przepisami.

Przy czym ja myślałem tylko o odpowietrzeniu (a na to nie ma siły rura fi 18 jest wystarczająca).

O odprowadzeniu pary w przypadku zagotowania nie pomyślałem, choć powinienem bo swojego

czasu odbudowywałem dwa zbiorniki 500 i 1000 m3 które para wywaliła w powietrze.

Rurę przepnę w miejsce dotychczasowego odpowietrznika automatycznego, ale jak pisałem, zwiększać

jej średnicę to spore koszty, dlatego prościej dać mi będzie chyba zawór bezpieczeństwa.

Pytanie jeszcze takie. Czy jeśli przepnę pompę od bojlera na zasilanie i zachowam spadki rur, to jeśli

za pompą dam zawór zwrotny, to i tak nie będzie możliwości odpowietrzenia. Czy wobec tego ten zawór

zwrotny jest celowy. Z tego odpowietrznika automatycznego najchętniej bym zrezygnował, bo jak

pisze producent jest on przeznaczony do układów zamkniętych.

Opublikowano

OK. Tak zrobię.

Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie.

Ponieważ u mnie nie było czujnika do sterowania pompą bojlera, podpiąłem pompę pod wyłącznik czasowy i doświadczalnie dobrałem czasy włączenia. Oznacza to, że jak włączy się pompa bojlera to chodzą obie pompy na raz. Słyszałem, że tak nie powinno być.

Że jak sterownik steruje obiema pompami, to nigdy nie włącza obu pomp naraz. Czy to jest prawda?

Gdybym chciał pompę CWU podpiąć pod sterownik (mam wejście) to nigdzie nie widzę w bojlerze miejsca gdzie mógłbym podpiąć czujnik. Po czym poznać, gdzie można podpiąć czujnik?

Opublikowano

jak sterownik steruje obiema pompami, to nigdy nie włącza obu pomp naraz. Czy to jest prawda?

Gdybym chciał pompę CWU podpiąć pod sterownik (mam wejście) to nigdzie nie widzę w bojlerze miejsca gdzie mógłbym podpiąć czujnik. Po czym poznać, gdzie można podpiąć czujnik?

Bzdura. Nie ma to żadnego znaczenia. Masz prawdopodobnie funcję w sterowniku, która nazywa się "priorytet CWU". Jeśli ją uruchomisz, to sterowanie będzie przebiegało właśnie tak jak opisujesz. Funkcję tą wymyślono chyba po to, aby grzać wodę na tzw. "dumpingu", czyli gdy boiler trzeba podgrzać, wyłączana jest pompa CO, kocioł przestawia własną temperaturę zadaną o określony próg i grzeje tylko CWU. Ma to przyspieszyć ładowanie zasobnika prawdopodobnie (np. normalnie kocioł trzyma 60 sC, a do grzania CWU ustawia +10, czyli 70). Korzyści z priorytetu nie widzę.

Masz dwupłaszczowy zbiornik CWU. Nie możesz więc przypiąć czujnika do ścianki, bo będziesz mierzył temperaturę wody grzewczej. Powinieneś szukać sondy wewnętrznej zbiornika (rurka fi 8-10 mm) wyprowadzonej na zewnątrz. Szukaj na dennicach zbiornika, zdejmij też osłonę grzałki. Sonda może być pod nią.

Ewentualnie skorzystaj z przyłącza cyrkulacji (jeśli jest).