Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'zapowietrzenie' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • Kotły i piece
    • Kotły zasypowe
    • Kotły z podajnikiem
    • Kotły gazowe
    • Kotły i piece elektryczne, promienniki podczerwieni
    • Kominki, kozy i inne piece
    • Inne tematy o kotłach i piecach
  • Inne sposoby ogrzewania
    • Pompy ciepła
    • Kolektory słoneczne
    • Ogrzewanie niekonwencjonalne
  • Instalacje
    • Instalacje CO i CWU
    • Kominy dymne i spalinowe
    • Wentylacja i rekuperacja
    • Wytwarzanie energii elektrycznej na cele grzewcze (i nie tylko)
  • Inne tematy związane z ogrzewaniem
    • Opał
    • Izolacje
    • Kwestie finansowe
    • Sklep info-ogrzewanie.pl
    • Ogłoszenia drobne
    • Instrukcje, DTR, artykuły, narzędzia, programy...
  • Tematy różne
    • Sprawy organizacyjne
    • Przywitaj się
    • Rozmowy na dowolny temat
    • Kosz

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Adres strony www


Skype


GaduGadu

 
lub  

Lokalizacja


Zainteresowania


Co ogrzewam?


Instalacja


Kocioł

Znaleziono 3 wyniki

  1. Witam wszystkich. Zwracam się do was z pytaniem na temat mojej instalacji CO. Mam problem z ostatnio wykonaną instalacją, skoki ciśnienia w układzie w stanie zimnym: 0,4bar, w stanie gorącym na zaworze (60stC) 1bar. Oprócz tego czasami układ się zapowietrza(przy ciągłej pracy pompy CO), więc standardowo odpowietrzam i napełniam wodą do odpowiedniego ciśnienia. Najgorzej było, gdy była podłączona pokojówka, która sterowała pracą pompy CO. Gdy nie było odbioru ciepła piec się grzał do 75stC przy tej temperaturze ustawiłem zabezpieczenie na piecu żeby włączał pompę i schładzał piec- wtedy często przy pojawiał się bulgot w okolicach zbiornika przeponowego albo pieca i powietrze przedostawało się w dużych ilościach do kaloryferów. Nie mam pomysłu na to co może być przyczyną takiego stanu, dlatego też nie brałem się za montaż tylko zleciłem to firmie, która ma przyjechać i sprawdzić ciśnienie w naczyniu przeponowym ale jakoś nie jestem przekonany do ich słów, że ciśnienie musi się zmieniać gdy instalacja jest zimna i gdy gorąca. W dodatku zapytałem czy w momencie ich przyjazdu muszę wychłodzić układ żeby mogli prawidłowo sprawdzić i skorygować ciśnienie- odpowiedź brzmiała, że nie. Czy macie pomysł co może być przyczyną zapowietrzenia układu i czy możecie mi powiedzieć czy rzeczywiście nie trzeba wychładzać pieca tylko korygować/ pompować przeponę na gorącym piecu? Specyfikacja to: - Piec z podajnikiem na ekogroszek SAS Solid 14kW - Układ CO zamknięty z naczyniem przeponowym 35l - Układ CWU z naczyniem przeponowym - Zawór 4D - ogrzewanie: tylko kaloryfery 11szt Zdjęcia układu w załączniku
  2. Witam wszystkich w niedzielne popołudnie, postanowiłem zapytać Was jak mam sobie poradzić z zapowietrzonym grzejnikiem w łazience- chodzi o popularną drabinkę. Posiadam 4 łazienki na najwyższym pięrze, w każdej jest drabinka i każdy grzejnik grzeje tylko dwie rurki od dołu. Zapytałem wujka mechanizator-złotą rączkę od wszytskiego co mam zrobić: odpowiedział: wstaw odpowietrzniki! kupiłem i zainstalowałem, odkręciłem zaworki i nic nie słychać żeby powietrze uchodziło, zdziwiłem się. Dodam że ogrzewam dom kotłem DEFRO DUO UNI 25KW + zawór 4D, temp zadana 60° (zmieniłem z 65° bo było w domu za ciepło 25°) zamieściełm dwie fotki z łazienek z grzejnikami - na jednym zdjęciu widać zaciek z odpowietrznika ale to przy montowaniu powstał zaciek. Aha palę pelletem jeżeli to istotne. pozdrawiam wszytskich zapaleńców swoich kotłowni. radek
  3. Witam. Jestem to nowy, więc jeśli popełnię jakąś niezręczność proszę o wyrozumiałość i zwrócenie uwagi. Mam taki problem. Półtora roku temu kupiłem dom z piecem na ekogroszek, z podajnikiem ślimakowym, najprostszą inastalacją, grzejniki bez zaworów, jedna pompa zarówno na CO jak CWU. Bojler płaszczowy poziomy, około 150 litrów (nie mam dokładnych danych). Wszystko hulało znakomicie, ale w okresie jesienno-wiosennym, piec musiał pracować na 40 stopniach, a w domu i tak było gorąco. Bojler ciepłej wody grzał znakomicie. Kiedyś w maju zapaliłem rano w piecu. Gdy po ok. 30 minutach piec osiągnął 50 stopni, wyłączyłem go. Rano wykąpała się żona, wieczorem ja, a na drugi dzień rano jeszcze spokojnie można się było umyć w ciepłej wodzie. Problemem było, że w tych ciepłych miesiącach, w popiele było dużo rdzy z pieca. Poczytałem i wezwałem firmę hydrauliczną aby dostawili zawory na grzejnikach, a na piecu dali zawór czterodrogowy. Ponieważ pompa jest teraz za zaworem, fachowcy stwierdzili, że do bojlera trzeba brać gorącą wodę sprzed zaworu czterodrogowego. Trzeba więc osobną pompę, którą dali na powrocie bojlera + zawór zwrotny. Ponieważ nie mam czujnka do tej pompy włączyłem ją do prądu niezależnie przez wyłącznik czasowy. Okazało się, że w tym układzie nie ma jak odpowietrzyć bojlera (zawór zwrotny nie dopuszcza wody od powrotu). Panowie odkręcali śrubunki i napełniali z góry, jakoś im sie udało, ale wodę w bojlerze mam powiedzmy ciepłą, a nie gorącą i po paru godzinach już jest całkiem zimna. Ponieważ w bojlerze huczało powietrze, kazałem między pompą (na powrocie) a bojlerem dołożyc trójnik z podpięciem węża do napełniania instalacji. Efekt jest taki, że odpowietrzę bojler, wszystko jest OK przez jeden dzień. Na drugi dzień w bojlerze znów huczy powietrze, a woda słabo się nagrzewa. Przy czym pompa daje raczej dobry obieg bo pierwsza ciepła woda jest błyskawicznie. Powiedzmy działa to tak: Temperatura pieca 60. Temperatura ciepłej wody 20. Włączam pompę. Po 5 min. temp. wody 35. Po 10 min. temp wody 40, po godz. temp. wody 45, po trzech godz. temp. wody 48. Wyłączam pompę, nie używam wody. Po 5 godz. temp. wody ok. 30 stopni. Jestem cały głupi dlaczego tak sie dzieje. Odpowietzałem bojler już 5 razy. Po odpowietrzeniu pracuje cicho. Na drugi dzień jest powietrze. Pozdrawiam Marak
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.