Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tilgner Ekr20 + Brucer Spieki

sniadypl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym się Was poradzić odnośnie pojawiania się spieków (kalafiorów). Kombinowałem już ze zmianami ustawień jak i z różnym opałem i o dziwo tańszy opał spiekał się mniej od tego którym palę teraz. Piec spala bardzo mało opału 60-100 kg groszku + 0,3m3 drewna / tydzień (dom 120m2, nowy,ocieplony, okna nowe, CWU 140L).

Piec Tilgner Ekr 20 + brucer + sterownik manuet.

Aktualne ustawienia:

-Podawanie 6s

-Pauza 50s

-Dmuchawa 20 (0-24)

-Temp. 60st

-Histeryza 3st

-Przesłona ustawiona jak na foto

-W całym domu podłogówka, temp 21-22st

20012013163.jpg

20012013161.jpg

Jakieś pomysły ?

jeśli palnik prawidłowo uszczelniony to nie pozostaje ci nic innego tylko zmniejszenie nadmuchu.

masz ustawiony stosunek podawanie przerwa 6/50(1:8,3) a dmuchasz prawie jak dla mocy maksymalnej.

powoli zdejmuj nadmuch po 1 biegu i czekaj kilka godzin na reakcję- najlepiej z 8 potem kolejna korekta aż do osiągnięcia zadowalających efektów

zapewne gorsze groszki były z mieszanek o niskiej kaloryczności ale i zapewne o mniejszej spiekalności(zwłaszcza czeskie groszki mają niskie Ri) stąd takie efekty

to jest podstawowa czynność zarówno podczas montażu jak i przed każdym nowym sezonem

jeśli kocioł był przed montażem rozkręcony i palnik montowano dopiero w kotłowni to powinno zostać uszczelnione połączenie podajnika z wymiennikiem a następnie korona w nacięciu od dołu i wewnątrz na styku otworów nadmuchowych z palnikiem. zajrzyj na wątek o KRS tech aqua duo, tam są fotki gdzie dać silikon.

przy okazji jak już będziesz uszczelniał palnik to zaklej wszystkie otwory "dopalające" te okrągłe po obwodzie. są zbędne. jak już skończysz zabawę z silikonem to daj mu z pół godziny na stwardnienie i możesz rozpalać. pamiętaj przy składaniu aby właściwie zamontować koronę- powinna być strzałka na niej. wskazuje kierunek przeciwny do kosza zasypowego i tak powinna zostać zamontowana(strzałką dalej od kosza).

po zabiegach na pewno będzie konieczna spora korekta mocy nadmuchu w dół

• Zgadzam się 1

• 1 rok później...

odkopany wątek znaczy potrzeba jakaś jest

odpowiadam zatem

jeśli nie palisz miałem to zaklej wszystkie okrągłe otwory znajdujące się na górze korony. poszukaj zdjęć tu na forum jak ma być aplikowany silikon pod koronę i na jej połączenie z dołem palnika. to ważne inaczej wiatr będzie hulał po całej komorze a nie tam gdzie powinien

Potrzeba taka że sie sezon zbliza.... wątek odkopałem i znalazłem też ten:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16123-problem-z-ustawieniem-pieca/ który pieknie pokazuje co i jak uszczelnić

Jeśli kupie miał nie bede ich zaklejał, ale napewno go uszczelnię, i zaślepie te pionowe. Dodatkowo z jednej strony od podajnika mam szmotkę w kształcie litery T wsadzoną którą zmaiejsza powierzchnię palnika  przesnęła mi żar na środek.

Dzieki za sugestie. Pzodrawiam

Byc moze lepiej zamiast tej szamotki takie cos by sie sprawdzilo http://minertu.eu/kategoria,38/dysza-do-palnika-brucer

Tak sobie mysle ze i ta szamotka moze powodowac wieksze spiekanie, poniewaz bedzie powodowac powstawanie wiekszej temperatury w samym palniku.

http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/spieki-w-palnikach-weglowych/ 

Edytowane przez makog

Potrzeba taka że sie sezon zbliza.... wątek odkopałem i znalazłem też ten:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16123-problem-z-ustawieniem-pieca/ który pieknie pokazuje co i jak uszczelnić

Jeśli kupie miał nie bede ich zaklejał, ale napewno go uszczelnię, i zaślepie te pionowe. Dodatkowo z jednej strony od podajnika mam szmotkę w kształcie litery T wsadzoną którą zmaiejsza powierzchnię palnika  przesnęła mi żar na środek.

Dzieki za sugestie. Pzodrawiam

jeśli zaślepisz całe pionowe nacięcia to niewiele Ci do "dmuchania" zostanie. chyba że wywiercisz powyżej nich okrągłe. inaczej nie możesz ich zaślepić, jedynie uszczelnić na dole w miejscu łączenia korony z palnikiem. u mnie też jest szamotka i po jej stronie nie mam wcale spieków. nadal mi spieka po przeciwnej trochę ale mam to gdzieś

• 1 miesiąc temu...

Pionowe żaślepiłem obok szamotki dwa na gestych nacięciacj  i jedno z drugiej strony.. Pali się na małej mocy podawanie 5s, przerwa 50s, trochę blizej zasobnika, ale nie muszę tak mocno dmuchac( tylko  4bieg  z 25) przysłona mocno przysunięta. Żałuję triochę że  nie zaślepiłem otworów na obwodzie na spróbowanie, ale przecież mogę to chyba zrobić na założonej koronie. Potestuje narazie przez kilka dni, chce spróbowac jeszcze drugi węgiel który mam i zobaczę co bedzie. Ogolnie to nie jest źle, żadnych dużych kalafiorów nie ma z Ekoretu, jedynie takie białe płaskie kawałeczki ale bardzo kruche i trocszkę żużla wypalonego.

Edytowane przez MarcinoK

górne okrągłe zaślepisz beż ściągania korony. musisz poczekać tylko żeby korona odrobine przestygła. inaczej silikon odparuje za szybko i stwardnieje zanim upchniesz w dziury. po ich zatkaniu będzie trzeba wiatr korygowac ponownie

• 2 tygodnie później...

te białe z czarnym w środku?- domyślam się że koksowe zapewne- lepiej fotka by się przydała bo czasem można źle doradzić nie widząc problemu

jeśli faktycznie koksowe to jak kocioł śmiga bez problemów i spokojnie osiaga zadaną(ma zapas mocy) to wydłużaj przerwę podawania, jeśli mu ciężko to podnoś nadmuch

• 2 miesiące temu...

Otworki zaslepione, korona uszczelniona. Jest dobrze, spieki sa bardziej żuzlowe niż kosowe, nie ma czarnego w środku, tylko takiue małe kruche kalafiorki albo białe kawałki jak kamienie, albo kamienie:)

Co zauwazyłem na plus to nie gorąca rura spalinowa, jestem w stanie utzrymać rękę bo dmucham tylko 4 z 25 przy mocno przysłonietej przysłonie, podawnie 5s - przerwa 42s.

Druga rzecz to brak czarnego osadu i sadzy na wymminiku, raczej taki szary i grafitowy. Ale myslę że do tego też sięprzyczyniło to że wogule nie czyszczę rur rusztu wodnego, są na maxa zarośniete a na nich leżą położone dwie cegły szamotki. Od 1. grudnia spaliłem 1200kg na moje 210m2 użytkowej w domku Lote II z poddaszem.

Wrzucę  wiecej zdję jak to wyglada, natrazie tylko takie:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=301365&d=1422434506