Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Komentarze Do Poradnika Jak Wybierać Kocioł Na Ekogroszek

kirys

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem z piecem jaki jest mi potrzebny polega na tym, że czopuch musi być z prawej strony pieca i zasilanie także, choć ostatecznie dało by się radę z tylnym zasilaniem, ale w razie jakiegoś przecieku byłby problem z naprawą, a dodatkowo górna krawędź podajnika od strony zasypu paliwa nie może być wyżej niż 1100 max 1150

- myślę jednak, że przy wyjątkowo starannym wykonaniu w newralgicznych punktach [brak swobodnego dostępu ] można zaryzykować zasilanie od tyłu pieca.

Chciałem poprosić forumowiczów o informacje co do możliwości zakupu pieca o mocy 10-12 kw

- znalazłem w necie tylko jeden taki piec produkowany przez OGNIWO 10kw ale po rozmowie z ich działem technicznym dowiedzialem się, że nie mają możliwości zainstalowania czopucha od prawej strony pieca

- problem czopucha i zasilania znika dopiero przy piecach o mocy 15kw i więcej

Jeszcze raz proszę o informacje o możliwości zakupu pieca 10 kw.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam :D

Tak myślałem, że będę miał kłopot z wyborem pieca i, że chyba nikt mi nie doradzi, bo pieców o mocy 10 kw z podajnikiem jest naprawdęniewiele dostępnych do zkupu, a jak coś jest to w moim wypadku nie spełniają technicznych warunków do podłączenia // czopuch z prawej strony wyeliminował wszystko co było dostępne do kupna // <_<

Opublikowano

Jestem zmuszonu w tej cwili do zakupu pieca 15 kw / zmuszają mnie warunki technicze jakie muszą spełnić piece jakie muszę zamontować w swoim domku {ponad 50-letnim} i też nie mam wielkiego wyboru/

- muszę praktycznie zakupić piec od producenta który wykona mi ten piec w/g moich danych technicznych i takich jest niewielu co się podejmie tej pracy // mam tylko 2 chętnych //

- w następnym poście napiszę kto to i poproszę o opinię jeżeli znajdzie się ktoś kto będzie miał w tym temacie coś do powiedzenia :)

Opublikowano

kocioł RBR ekouniwersal- jeśli pamiętam ma możliwość dowolnej konfiguracji czopucha- moc 11KW

nie pamiętam czy Skam-Premium ma taką możliwość ale pytaj wujka google-a to odpowie

nie należy się poddawać od razu

napisz więcej o warunkach które Cię zmuszają do zakupu takiego właśnie kotła

opisz dokładniej o co chodzi z temp powrotu

Opublikowano

Dom mam ponad 50 - letni, więc piwnica niska, oraz usytuowanie komina i obecna instalacja zmuszają mnie do zakupu pieca z podajnikiem z lewej strony nie wyższym na krawędzi zasypu niż 105 cm

- dodatkowo bezwzględnie czopuch musi być z prawej strony na środku szerokości pieca

- jeżeli chodzi o zasilanie, to też powinno być z prawej strony pieca, bo od tyłu byłby utrudniony dostęp przy zamontowaniu choć ostatecznie można zrobić zasilanie od tyłu i przed ustawieniem go wyciągnąć oba krućce od prawej strony, ale w razie awaarii / przecieku w instalacji za piecem byłby wielki kłopot

Co do temp powrotu, to trochę mnie martwi zalecenie procucenta 55'C przy tym piecu 15KW który by mi pasował // w google szukałem pieców 10-12KW ale nic nie mogłem znaleźć, a to co było, to producenci nie dawali mi możliwości zakupu takiego pieca jaki mi pasuje [rozmawiałem z działami technicznymitych tych producentów].

- byłem też na naszej lokalnej giełdzie i też nic nie znalazłem poniżej 15KW, a jeżeli już coś można byłoby się dogadać, to palenisko [retorta, czy jak to się tam nazywa] byłoby zamontowane takie samo jak do pieca 15KW, więc nie wiem czy warto kombinować z mniej znanym wykonawcą takiego pieca, bo można wpaść z deszczu pod rynnę // będę miał 10KW z retortą do pieca 15KW, a dodatkowo mogą wystąpić inne problemy techniczne z racji powiedzmy gorszego wykonania, albo złej konstrukcji pieca itp.

Co do temp powrotu to pisałeś, że można to wykonać na kilka sposobów i najbardziej pasuje mi obieg kotłowy, ale jak rozumiem po chłopsku musi być do tego jakiś zawór i czujnik temp powrotu >> tak ???

- opisz dokładniej jak to wykonać, bo chcę być w temacie jak będą mi instalować piec //dzięki z góry

Opublikowano

Witam.woof zobacz allegro oferta nr. 3108003107.Dwóch moich znajomych było osobiście w siedzibie firmy na oględzinach i obaj zamówili. Właściciel wykona kocioł według życzenia klienta z blachy 6 lub 8mm.Cena też zachęca.Pozdrawiam.

Opublikowano

- dzięki z info

- martwi mnie tylko to, że nic nie mogę znaleźć na temat tego producenta w necie nie licząc oferty w allegro

Rozmawiałem telefonicznie z chyba właścicielem tej firmy na temat tego pieca i owszem zrobią pod zamówienie jak się chce, czopuch z prawej strony i zasilanie także, ale przy konstrukcji pieca jak z czopuchem od tyłu i wyszedł bym na tym tak, że sprawność pieca zapewne by sporo spadła.

- nie mają serwisu w kraju tylko wszystko u nich trzeba zgłaszać, a co będzie jak się zwiną za rfok, bo to właściwie w mediach firma nikt :unsure:

Opublikowano

Mój kocioł użytkuję 5 lat i jak do tej pory nie miałem żadnej awarii,nawet klina.Profilaktycznie kupiłem ślimak podajnika i jeżeli przyjdzie czas wymiany sam to zrobię.Dzisiaj gdybym miał kupować to wybrałbym właśnie tego.Sugeruję się opinią człowieka z branży ,który twierdzi,że nie warto wydawać wielkich pieniędzy na reklamowany kocioł.Sam kupił od mniejszego producenta, bo jak twierdzi za parę lat wiele się zmieni ciągle powstaje coś nowego.Jeżeli kocioł będziesz użytkował właściwie to każdy wytrzyma 10 lat.

Opublikowano

>>> bleto <<< zapewne masz sporo racji, bo jak widzę po szkicach, to prawie wszystkie piece są podobnej budowy, a jakość stalimuszą producenci nawet ci mniejsi zachować, bo to ważna sprawa i oszukiwanie na stali zakończy się źle dla producenta

- co do ceny to też jest atrakcyjna, bo około 1000 zł mniejsza od ceny na naszej lokalnej giełdzie

Dzięki za info i się jeszcze zastanowię.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Co do autora

3- wybór mocy(zakresu, bo czasem się co do jednego KW nie da wybrać)

Pytanie numer 1

Przypuśćmy że zapotrzebowanie domu na ciepło to 6,5 kw + 1,5 KW ( bojler 80 litrów) = 8KW

Według poradnika potrzebuje kocioł 8 KW. A co ze sprawnością pieca. Ja akurat przeglądam miałowce/uniwersalne , gdzie producenci podaja sprawność takich kotłów na poziomie 83%.( przy ekogroszku podobnie)

Czy nie musimy więc pomnożyć moc kotła przez 0,83 ??

kocioł 10KW* 0,83=8,3 KW

Więc ostatecznie odpowiedni kocioł to 10 KW, a nie 8KW ???

Pytanie numer 2

Co do podawanej mocy kotła to czy producenci nie podają czasami tego dla temperatury pieca 90 C, jeśli tak to przy tych 75 C na piecu ta moc też diametralnie się zmieni ?

Opublikowano

po pierwsze moc kotła jest podawana już po uwzględnieniu sprawności

po drugie moc kotła a moc instalacji to dwie różne sprawy

kocioł osiąga moc niezależnie od tego jaką temperaturę podamy na układ

układ osiąga różną moc w zależności od temperatury.

jeśli instalacja została zaprojektowana dla temperatury zasilania 80stC i ma przy tej wartości moc 8KW to przy zasilaniu temperaturą 60stC jej moc będzie odpowiednio niższa- wszystko zależy od tego jaką moc osiąga np kaloryfer 10 żeberkowy przy danej wartości temperatury zasilania

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Pomoczie mi w doborze kotla z podajnikiem a mianowiscie mocy i kilku firm ktore wziasc pod uwage przy uwzglednieniu:

Dom bedzie budowany w przyszlym roku, 24 beton kom + 15 ocieplenie, dach 20 welna, fundamenty i podloga 5 lub 10.

Potrzebuje pieca z podajnikiem slimakowym lub tlokowym w miare mozliwosci do obslugi przez laikow czyli jak najbardziej zautomatyzowany. Dom bedzie posiadal podlogowke oraz pare grzejnikow. Piec ma byc rowniez do C.W.U. wymiennik okolo 100l.

Przy tych danych dostalem oferty od 18KW do 20KW a mnie wychodzi maks 14KW.

Jakiej mocy brac pod uwage i jakie firmy daja do sprzedazy gotowy dobry produkt, ktory mozecie polecic w pelni osobie malo znajacej sie?

Pozdrawiam

Opublikowano

jaki metraż

Opublikowano

fredziopl

przy takim metrażu i ociepleniu zapomnij o węglu

pompa ciepła albo prąd lub gaz

każde z nich będzie zupełnie bezobsługowe i tańsze lub niewiele droższe od węgla

już teraz mogę napisać śmiało że potrzebne Ci będzie nie więcej niż 5KW na uzupełnienie strat

może to brzmieć dziwnie ze strony faceta co napisał poradnik ale pisząc go już w poście #2 zawarłem zastrzeżenie dotyczące nowych domów

jeśli tu trafiłeś to wnioskuję iż przynajmniej przejrzałeś mój poradnik

jak nie to przeczytaj wystarczą pierwsze 2-3 posty i wyciągnij wnioski

życzę podjęcia rozsądnej decyzji

Opublikowano

ok, doczytam

Aale pradu boje sie jak ognia :) o koszty gazu nie mam niestety ziemnego w okolicy a propan rowniez znacznie wieksze koszty.

Pompa duzo czytalem i sama instalacja mnie przeraza jak i ekipa ktora moglaby ja wykonac zeby pozniej nie lzy a usmiech pojawialy sie na twarzy.

Pozniej dylemat gruntowa drozsza czy powietrzna tansza itd. Wysylalem kilka zapytan do firm w sprawie oferty PC i minimalna oferte jaka dostalem to 57 tys byly i takie w granicach 80 tys. wszystko gruntowne pod ten konkretnie projekt.

Ciezko o specjaliste, ktory spokojnie wytlumaczy wszystko i realnie powie o kosztach zarowno instalacji jak i uzytkowania oraz osiaganych temperaturach. Poza tym w mojej okolicy jak na lekarstwo podobnych instalacji w domach, dlatego tez zaczalem myslec o konwencjonalnych sposobach ogrzewania.

Mozesz gdzies pokierowac, co, gdzie poczytac albo napisac zeby realnie informacje uzyskac?

Nie ukrywam ze wybor mniejszego domu to wzgledy ekonomiczne i nie chcialbym jakos poplynac juz na etapie budowy :)

Opublikowano

skoro na etapie budowy nie chcesz popłynąć to już teraz myśl o wszystkim

chcesz tanio:

przejrzyj projekt, dołóż gdzie się da izolacji lub zmien parametry materiałów na lepsze.

poczytaj o pompach powietrznych a nie gruntowych. do tego GWC(gruntowy wymiennik ciepła) lub grzałka na największe mrozy, wentylacja mechaniczna, dobrze dobrane okna(nie muszą mieć 3 szyb) i masz niskie koszty eksploatacji.czasem warto budując dołożyć 10-20tysięcy(chociaż inwestując tylko w grubość izolacji to nawet nie bądą tak duze kwoty)i potem cieszyć się niższymi rachunkami- lżej kredyty się spłaca wtedy.

zerknij na tą stronkę

http://www.cieplowlasciwie.pl

liczy w przybliżeniu ale da Ci pogląd na potrzeby Twojego przyszłego domu.

to ogarniesz pompą powietrzną a jak masz obawy to kominek z najmniejszym możliwym wkładem jako dodatkowe źródło ciepła i po sprawie.

daruj sobie węgiel

Opublikowano

OK, ciezka noc byla i duzo informacji, ktore trzeba sobie poukladac :)

Powiedz mi albo napisz na PW jesli mozesz odnosnie:

1. Pompa ciepla - jakiej mocy, jakiej firmy, do kogo sie zwrocic aby uyskac dobrych informacji i takiej samej obslugi czy montazu/wykonawstwa.

2. GWC - zwykly rurowy czy jakis inny i to samo co wyzej (firma producent i wykonawca)

3. Wentylacja mechaniczna rekuperator - to samo co wyzej (moc, firma, wykonawca)

Czy sa firmy oferujace kompleksowe uslugi i nie zdzierajace za duzo, czy jednak poszczagolne etapy wybierac inne firmy?

Wiem ze prosze o wiele, nie bede traktowal tego jako wyroczni ale chce uzyskac konkretnych informacji u zrodel, koszt dla mnie bardzo wazny przy planowaniu budowy a i zanim konkretnie zaczne adaptacje projektu chce wprowadzic zmiany do niego.

Temat o weglu a tu zero wegla w moim poscie wiec to zdanie chociaz umieszcze :) aczkolwiek jeszcze nie wyeliminowalem calkowicie pomyslu z piecem na eko jedynie mozcno mnie zaintrygowales i duzo zaczalem czytac odnosnie alternatywy.

Pozdrawiam

Opublikowano

A czy moglbys na PW (albo maila jak trzeba podam), wypisac jaka moc i nad jakimi modelami sie zastanawiac odnosnie pellet? Jedno z dziwniejszych pytan w jakim stanie czystosci powietrza i podlogi jest kotlownia w ktorej jest piec na pellet? Sorry musialem bo zona mnie o to pytala :)

W czwartek ide na rozmowe do projektanta i chcialbym zabrac ze soba kompendium wiedzy wraz z rozwiazaniem ktore wybiore.

Na razie na 100% zdecyduje sie na rekuperator ale sposobu ogrzewania jeszcze nie wybralem.

Opublikowano

Jak idziesz w rekuperator to idź też w powietrzną  pompę ciepła 

przy pellecie kotłownia jest czysta , ale to zależy od kotła - ja np mam kocioł Wolfa CNK 25kW z palnikiem na pellet Viking Bio - kurzu tyle co przy wsypywaniu paliwa do zasobnika a popiól jest wybierany co 150kg paliwa odkurzaczem.

Kurz to naprawdę drobne trociny.

Mój zestaw pracuje wtedy kiedy potrzeba , jest automatycznie zapalany i gaszony , czyli większa moc, podobnie jak w kotle gazowym nie przeszkadza.

Moc palnika to 15 lub 20kW , ew praca modulowana 15-20kW,

Jedyną wadą jest paliwo - musi być dobrej jakości, a to niestety jest droższe.

Drugim kotłem jest opisany w moim poprzednim poście - link - kocioł Kostrzewy,

są jeszcze inne prod zagramanicznej np włoskie http://499.com.pl/kotly-na-pelet-red-compact-1835-kw-c-21_41.html  http://499.com.pl/kociol-na-pellet-edilkamin-basic-18kw-p-293.html

Ale one są drogawe, lecz np po rezygnacji z rekuperacji mogą być w twoim zasięgu cenowym.

Opublikowano

oki, czy w takim razie calkowicie zrezygnowac z rekuperatora czy GWC decydujac sie na pellet czy mozna go czyms wspomoc, chyba ze koszty oszczedzania z dodatkow przeznaczyc wlasnie na piec bo jednak w porownaniu do ekogroszka znacznie drozsze a i paliwa wiecej pojdzie.

Mysle jedynie nad tym jaka moc w takim razie wybrac, podales piece 18kw wg obliczen do groszku 14 jest dla mnie za duzo :) czy to sie ma tak samo? czy szukac czegos mniejszego?

Druga sprawa zwiazana z czystoscia, w moim projekcie pom. gosp. jest ponad 6 m na sam piec duzo i chcialem cos dorzucic, przy ekogroszku nic sie nie da bo jednak czysto nie bedzie, a zonka mysli o jakiejs pralni i miejscu na czesc przyborow do sprzatania.

Ja osobiscie jesli to nie przejdzie bede chcial zmienic projekt i kotlownie wrzucic za garaz ale to zwieksza koszty agaptacji i budowy nie wiem czy potrzebne.

Co konkretnie radzilbys/radzilibyscie pod moj niewielki dom?

Opublikowano

Jak już pisałem moc kotła na pellet jest sprawą drugorzędną , przy braku zapotrzebowania kocioł się sam wyłącza. - dlatego mało jest kotłów na pellet o małej mocy , poszukaj na stronie kostrzewy , oni mają taki mały , ale go nie polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.