Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kocioł Ferrum FEX PLUS 20kW. Po 8 latach użytkowania palnik ceramiczny wygląda, jakby ulegał stopniowemu "wypalaniu". Gdzie można kupić taki palnik? Jak go wymienić? Jeżeli nie jest dostępny, czymś można go zastąpić? Dziękuję za wszelkie sugestie.

Opublikowano

witaj

najprawdopodobniej palnik będziesz mógł zakupić w kotłach Irleh (http://www.kotly.irleh.com.pl/), są one udoskonaloną wersją modelu Ferrum. Wiem że nawet niektórzy pracownicy z Ferrum przeszli do Irleha, ale to inna bajka.

pozdrawiam

ps. fexa masz z hybrydą, czy na nadmuchu? Ja mam z wentylatorem hybrydowym. Jesteś z kotła zadowolony jak się sprawuje jakieś plusy minusy? napisz

Opublikowano

Kiedyś byłem w zakładzie który je produkował w Suwałkach i widziałem leżały 2 sztuki palnika w kącie nawet spawali jedna sztukę tego pieca ale pewnie to tylko jednostkowa produkcja.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witaj

najprawdopodobniej palnik będziesz mógł zakupić w kotłach Irleh (http://www.kotly.irleh.com.pl/), są one udoskonaloną wersją modelu Ferrum. Wiem że nawet niektórzy pracownicy z Ferrum przeszli do Irleha, ale to inna bajka.

pozdrawiam

ps. fexa masz z hybrydą, czy na nadmuchu? Ja mam z wentylatorem hybrydowym. Jesteś z kotła zadowolony jak się sprawuje jakieś plusy minusy? napisz

Dzięki za sugestie, poszukam w Irleh.

Wybrane (można pisać bez końca...) uwagi do kotła, mam z nadmuchem:

1. Dość wygodny: zasyp wystarcza od 8h (zima) do 24h (wiosna). W zasadzie nie wygaszam go w sezonie, chyba że wyjeżdżam.

2. Utrzymuję 60 st.C. Nie mam zaworu trój/czterodrogowego, więc to temp. wody c.o. i użytkowej.

3. Mimo instrukcji nie udało mi się zaobserwować wpływu regulacji powietrza (górne, dolne, wtórne) na jakość spalania.

4. W kominie mam wkład stalowy 1mm. Systematycznie osadza się w nim sadza szklista, czasem czyszczę, rzadziej wypalam. Tylko drewno liściaste, sezonowane min. rok.

A jak spisuje się twój?

Pozdrawiam!

Opublikowano

Kiedyś byłem w zakładzie który je produkował w Suwałkach i widziałem leżały 2 sztuki palnika w kącie nawet spawali jedna sztukę tego pieca ale pewnie to tylko jednostkowa produkcja.

Dzięki za info. Podpowiesz jak do nich trafić albo jak się z nimi skontaktować?

Pozdrawiam!

Opublikowano

Szukaj w google zakładu ślusarskiego na ulicy ul. Mikołaja Reja 46. Pod tym adresem jest kilka zakładów w tym zakładanie instalacji LPG zadzwoń do nich to może podadzą telefon do sąsiadów

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja mam fexa 20kW z went. hybrydowym, który jest używany tylko podczas rozpalania, normalnie kocioł pracuje na grawitacji. Paliwo to węgilel orzech z Piasta, pełny zasyp wystarcza przy takich temp. jak obecnie (-7 do -10) ponad 12h. najbardziej wkurza mnie osadzająca się smoła w komorze załadowczej, próbowałem różne ustawienia z powietrzem wtórnym coby przedmuchiwało ale nic z tego. na instalacji dodatkowo zawór 4d., kocioł wygaszany raz na tydzień aby przeczyścić. ogólnie może być. pozdrawiam

Opublikowano

ze smołą się pogodziłem, ale w komorze załadowczej podobno nie przeszkadza tak bardzo. Ja swojego w ogóle nie wygaszam, chyba że nie ma mnie ponad dobę w domu.

jak pracujesz tym kotłem na grawitacji? masz miarkownik ciągu? U mnie oryginalny wentylator.

Opublikowano

Nie mogę namierzyć tego zakładu. Może pomógłbyś mi zdobyć taki palnik? Mieszkam w okolicach Zielonej Góry i do Suwałk daleko :)

• 6 miesięcy temu...
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

> armin

I jak... zakończyła się wymiana palnika ceramicznego ? Pasuje od kotła IRLEH z Wolsztyna ? Do Wolsztyna mam niedaleko, jakby trzeba było, mogę podjechać (potrzebne byłyby wymiary tego palnika).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze nie wymieniłem. Irlech przedstawił mi ofertę zakupu takiego palnika, ale poprosiłem ich o instrukcję montażu, aby upewnić się, że to wykonalne przy istniejącym kotle. Dział techniczny nie odpowiedział na moją prośbę a ja na razie nie naciskam. Dam znać jak skończyła się ta sprawa. Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.