Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ciekawy jestem zachowaniem ogólnie głowic termo. ponieważ ich nie posiadam wdrążam się w zasadę ich pracy , nie odpowiada mi obecnie że gdy mieszkanie jest nagrzane do 22 st mimo że grzejniki mam poskręcane na zaworach mimo wszystko bije z nich ciepło gorące co powoduje do podwyższenia temp. w domu

chciał bym aby one delikatnie grzały

nie biły takim gorącym !!

dla tego również wcześniej pisałem o zastosowaniu 4 d

chciałbym osiągnąć gdy temper. spadnie w pomieszczeniu zawór puści na większy przepływ dogrzewając pomieszczenie

przy zaworach termo. będzie tak że będą odcięte całkowicie ? aż do momentu gdy temper. spadnie czy będzie praca cyklicznie . ( jak mam to rozumieć , mimo że pomieszczenie nagrzane to co jakiś czas przepływ przez niego jest )??

myślałem o tych elektronicznych , ale jakoś mało mnie przekonywały ze względu może na niedokładność pomiaru względem tych cieczowych Danfoss CZY SIĘ MYLĘ czy stanowczo są lepsze od cieczowych , przekonany byłem że głowica termostatyczna odbiera ciepło z otoczenia i nie zasłoniętej przed nim przestrzeni , a odbiera również ciepło z grzejnika który wiadomo ma wyższą temper . więc czy te zastosowanie

http://allegro.pl/gl...2787029467.html

było by odpowiednie bo temper odczytywana jest z adapteru i przesyłana na głowice ???

niz ta głowica

http://allegro.pl/en...2825395640.html

i jak to się ma względem Danfoss

poszukuję odpowiedniego rozwiązania :unsure:

" Nie chcę może drążyć tematu od podstaw mieszkanie 72m2 + - 2m2 a kociołek według danych od 70- 90m2

+ kotłownia ( piwnica ) 25 m2 i w niej grzejnik tylko sobie pyka min. otwarcie. grawitacja 100%

może temat rzeka , nie mam problemu również przy obecnych ustawieniach z temper na powrocie - 2 / 3 różnicy między zasilaniem zasobnik pomaga a bez różnica 4 / 5 st .

może przewymiarowane grzejniki w jednym pomieszczeniu , ale zdławione przepływy na zasilaniu z kryzowaniem nie kombinowałem grzeją równo.

Opublikowano

Witam. U mnie są termostatyczne narazie ustawione na 3 to chyba 21st.W pomieszczeniu mam od 20 do 21st i są lekko ciepłe a jak zaświeci słońce w okna i temp.. pójdzie do np. 23 st to kaloryfery zrobią się letnie albo zupełnie zimne. Czasami nie grzeją nawet parę godzin no a jak słoneczko zniknie to powoli temp.. w domku spada i do akcji wraca kaloryfer.Nawet kiedyś na próbę włączyłem palniki gazowe to kaloryfer zrobił się zimny.Głowica termostatyczna mierzy temp otoczenia czyli powietrza. Te elektroniczne może sa i dobre bo można programować temp. tygodniową i na godziny od-do i szybciej reagują na zmianę temp.otoczenia,ale są drogie i można bez nich też się obejść.

Opublikowano

ciekawy jestem zachowaniem ogólnie głowic termo. ponieważ ich nie posiadam wdrążam się w zasadę ich pracy , nie odpowiada mi obecnie że gdy mieszkanie jest nagrzane do 22 st mimo że grzejniki mam poskręcane na zaworach mimo wszystko bije z nich ciepło gorące co powoduje do podwyższenia temp. w domu

chciał bym aby one delikatnie grzały

nie biły takim gorącym !!

Czyli zawory masz do kitu, ja gdy zakręce to grzejnik zimny. gdy byłem na urlopie to założyłem w dwóch pokojach i jak będę w domu to założe w pozostałych, bez zaworu będzie korytarz i łazienka. Jestem mile zaskoczony z efektu, temp trzymają super jak rano rozpalone to cały grzejnik gorący a następnie tyko górna część. Kupiłem zawory danfoss RAG do grawitacji a głowice zwykłe cieczowe tej samej firmy.nie było czasu poobserwować to nie wiem czy się całkowicie zamykają
Opublikowano

Działanie proste tak jak opisali koledzy, jak jest za ciepło, to głowica przymyka/zamyka dopływ do grzejników i odwrotnie.

Czy grzejnik będzie grzał lekko, przyjemnie, czy będzie jak patelnia, ? to już zależy od tylko i wyłącznie (no prawie) o doboru wielkości grzejnika do pomieszczenia.

Jeśli grzejnik będzie przewymiarowany (troszkę) to uzyskasz to o czym piszesz, ciepły (przyjemny) grzejnik i ogrzane odpowiednio (delikatnie) pomieszczenie.

Jeśli grzejnik będzie dobrany na styk to często będzie gorący (temp zbliżona do czynnika w instalacji)

Nie mniej jednak w obu przypadkach wykres temperatury grzejnika będzie przypominał sinusoidę.

Dodatkowy wpływ na pracę głowicy ma:

temperatura czynnika,(częstotliwość cyklu otwarty / zamknięty głowicy)

temperatura zewnętrzna (niestety ja będzie -30 to grzejniki będą gorące a powietrze suche)

prędkość przepływu czynnika (częstotliwość cyklu otwarty / zamknięty głowicy)

PS osobiście nie wyobrażam sobie instalacji na grzejnikach bez głowic termostatycznych, jak widzę posty typu: "pomocy w doborze ustawień zaworów na grzejnikach"

bo syczą, bo tu za gorąco a tu za zimno, to aż chce mi się napisać "kup sobie głowice i zapomnisz o problemach" tyle że taka odpowiedz jest nie na temat więc się powstrzymuję :)

Opublikowano

Przed 2 tyg.weymieniłem głowice termost.cieczowe na elektroniczne i jak na razie jestem zadowolony.Fakt,że ustawienie temperatury na głowicy a temp.w pomieszczeniu jest bardzo zalezna od miejsca usytuowania ,czy jest odkryta ,we wnęce,czy przysłonięta fiiranką.metodą prób ustawiłem taką jak chcę,Korzyśc w porównaniu z poprzednią jest taka,że nie biegam po pomieszczeniach i nie kręce pokrętlem.Nie mam bufora na cieołą wodę dlatego mam dwa grzejniki,które grzeją na max.Ważne przy zakupie głowic ile mają cykli -grzanie-oszczedzanie w sklepie 'conrada'zakupiłem taką za 125 zł i ta ma tylko 2 dla mnie to za mało,dokupiłem pozostałe te za 69.90 i te mają 3 cykle i dodatkowo baterie dołączone do zestawu.Różnicy w działaniu nie zauwazyłem załączone adaptery w obu takie same być może tac droższa z napisem honeywell bedzie trwalsza czas pokaże.Obecnie gdybym miał je kupowac wybrałbym te tańsze poniewaz za cenę 1 mam prawie 2 szt .