Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Kupiłem kominek wolnostojący do biura i mam problem.

Na rurze odprowadzającej dym(opary) skrapla się woda a raczej maź i poprostu śmierdzi nie wiem jak się tego pozbyć.

Rura jest metalowa, łączona, nasadzana jedna na drugą i do okoła klejona. W miejscach łaczenia wycieka owa maź.

Rura jest wyprowadzona pod odpowiednimi kątami także nie wiem dlaczego tak się dzieje.

Został zamontowany odstojnik zbiera się tam ta maź ale i tak na rurach w pomieszczniu wycieka.

Dołączam odręczny rysunek instalacji.

Nie wiem czy to wina materiałów złej instalacji.

Proszę o pomoc.

post-46435-0-09576100-1354885488_thumb.png

Edytowane przez Wojtek1165
Opublikowano

Możliwe ,że to rzywica ale co do drewna to nie wiem musiłabym się dowiedzieć.

p.s. ten piec jest mojego szefa także mogę odpowiadać z opuźnieniem.

Też stawiałem na to ale czy na pewno zmiana drewna pomoże? Mamy też brykiet może nim przez jakiś czas będziemy palić i zobaczymy czy się coś zmieni.

Dzięki,

Opublikowano

Należy ocieplić rurę dymową - wełną mineralną,

Są takie gotowe kształtki np firmy Paroc

Może zmiana opału pomorze ale przy brzozie też potrafi takie coś wystąpić.

Pozdr.

post-18578-0-66298800-1354899158_thumb.jpg

Opublikowano

Z tego co się dowiedziałem to drewno na opał jest dobre 3 letnie a to najprawdopodobniej wina nie ocieplenia rury tak jak pan Sambor pisze.

Polecono nam aby ocieplić od kolanka w suficie do końca i nałożyć na to drugą wtedy nie będzie różnicy temperatur i para nie będzie się skraplać.

Dziękuję za pomoc.

Opublikowano (edytowane)

Autor nie napisał nic o sposobie palenia. Podejrzewam, że przyczyną oprócz braku ocieplenia jest duszenie drewna. W przypadku w miarę ostrego palenia ze swobodnym dostępem powietrza sytuacja raczej nie powinna mieć miejsca, a przynajmniej nie na taką skalę. Palić ostrzej, częściej dokładać.

Edytowane przez lysy1l