Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie zapowietrza się u mnie układ otwarty który jest przy piecu z podajnikiem. Układ jest połączony do wymiennika. Mam wrażenie że powietrze gromadzi się w miejscu zaznaczonym na zdjęciu.

Widziałem na forum podobny problem i ktoś proponował dodanie odpowietrznika przed wymiennikiem. Tylko czy on zadziała jak w takim układzie jest właściwie słabe ciśnienie?

Proszę o jakieś sugestie jak to poprawić i przyczynę zwłaszcza że przez 4 sezony grzewcze wszystko było ok.

post-2027-0-20114500-1354628752_thumb.jpg

post-2027-0-77304700-1354628765_thumb.jpg

Opublikowano

Zaznaczone miejsce wydaje się niżej i tworzy się syfon.

należy podnieść zaznaczoną część instalacji do góry, lub obniżyć przy kotle.

Już po za pytaniem - zawór kulowy ma sens tylko w pionie, w poziomie musi być zawór klapowy.

Pozdr.

Opublikowano

Gorzej ten zawór przeszkadza w prawidłowej pracy - pompa pcha wodę , ale woda wraca się przez zawór kulowy i stąd objaw podobny do zapowietrzenia pompy, może układ jest też zapowietrzony ale najpierw zawór wywalić, dodatkowo filtr powinien być poziomo

pozdr.

Opublikowano

no cóż nie znam się na instalacjach. Jak pamiętam to miałobyć chyba tak na wypadek gdyby pompka padła - tzn że może "siłą rozpędu " coś bedzie krążyć woda na zasadzie ciepłe do góry...... naciągane, ale specjalistą nie jestem a panowie zamontowali bez większych tłumaczeń

Opublikowano

wyrzuc ten zawor a rurke od wymmiennika zrob ze spadkiem od kotła do wymmiennika i w najwyzszym punkcie gdzie zasilanie idzie w strone bojlera wstaw odpowietrznik

Opublikowano

dzięki wszystkim za uwagi, będe musiał z tym problemem się zmierzyc bo bez sensu codzienie tam zaglądać czy wszystko hula, pozdrawiam