Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Sasem... 17Kw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przede wszystkich witam Forumowiczów :)

I od razu błagam o pomoc, bo w temacie pieców jestem kompletnie zielona...

otóż : mieszkamy obecnie w domu z lat 60-tych, nieocieplonym, z niezaadaptowanym i nieocieplonym poddaszem (sama blacha na dachu), dom około 90m2. We wrześniu założyliśmy ogrzewanie centralne i hydraulik polecił nam piec SAS NWT 17kw (większy, bo kiedyś będziemy chcieli zrobić poddasze). Piec posiada nadmuch i regulator Optima Eco 2. Palimy póki co drewnem, bo nie ma jeszcze mrozów, jak się zrobi zimniej mamy zamiar palić drewnem i węglem. Nadmuch automatyczny, bo własnie nie wiemy za bardzo jak go ustawić, żeby nie gasił płomienia przy rozpalaniu... Nie bardzo też wiemy, jak ustawić moc przedmuchów, na jak długo i w jakich odstępach czasu. Jaką ustawić temperaturę na piecu, bo jak go zasypuję na noc koło 23.00 to o 4 rano grzejniki są zimne a z buzi przy oddychaniu leci para - dom bardzo ciężko dogrzać :( aż się boję pomyśleć co będzie, jak przyjdzie -30 stopni w zimie ;(

Błagam o jakiekolwiek podpowiedzi !! I z góry dziękuję :)

Kasia

Opublikowano

Koleżanko kiedy kupiłaś ten piec c.o ja kupowałem w tym roku i nie mam takiego sterownika tylko st-85 z pid

i nie mam zadanych problemów z tym piecem i sterownikiem

pozdrawiam

Opublikowano

Jaką ustawić temperaturę na piecu, bo jak , go zasypuję na noc koło 23.00 to o 4 rano grzejniki są zimne a z buzi przy oddychaniu leci para - dom bardzo ciężko dogrzać :( aż się boję pomyśleć co będzie, jak przyjdzie -30 stopni w zimie ;(

Temperaturę ustaw taką, żebyś miała ciepło w domu.

Jak drewno masz za darmo,to pal nim i się ciesz, jak nie, to się nie męcz tylko kup węgiel.

Sprawdź temperaturę spalin.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dziękuje ja ze swoim sterownikiem nie mam zadanych problemów ustawione mam w sterowniku na węgiel i włączoną funkcje Pid.

A masz w sterowniku ustawione na Drzewo jak palisz drzewem ??

Opublikowano

Witam. Zmień opał na węgiel, wyrzuć wentylator, zwykły miarkownik ciągu, docelowo ocielpij podasze a będzie dobrze. Najwięcej ciepła ucieka górą... 17 kw spokojnie wystarczy na 200 mkw + bojler, tylko dobrze dom docieplić. Ja sam ma 15 kw i 200 mkw i uważam że to za dużo. Spalam 4 tony węgla na sezon i chdzę w podkoszulku...

Opublikowano

ten kocioł na drewnie nie bedzie miał duzej stałopalnosci i nie należy sie łudzic ze bez tuningu uda sie duzo zmienic za pomoca ustawien sterownika..zacznijmy od tego czy aby drewno nie pochodzi z tegorocznej wycinki bo jesli tak jest to napewno nie da tyle ciepła ile drewno suche i to moze byc jedna z przyczyn ze opał szybko znika a ciepło(i wilgotno)bedzie w kominie.Jesli na pełnym zasypie wegla kocioł nie utrzyma nawet 4 godzin to mozna spróbowac palenia od gory bo NWT produkowany obecnie to kocioł uniwersalny co nie znaczy ze wszechstronny bo bez "podrasowania"to w najlepszym wypadku mozna zaliczyc go do "sredniaków".Co do ustawien to niestety nie pomoge bo mój NWT był starej konstrukcji i miał bardzo prosty sterownik,ale stałopalnosc o niebo wieksza.

Opublikowano

Właśnie problem w tym, iż drzewo jest z tegorocznej wycinki i jest mokre, niestety mieliśmy tylko taką możliwość zakupienia drzewa, bo we wrześniu musieliśmy wracać z zagranicy i remont domu i kupno pieca szła na szybko, więc i drzewo trzeba było szybko kupić.

Co do węgla to jeszcze nie próbowaliśmy go zasypywać całego węglem, ale myślę, że skoro na samym drzewie trzyma 6-7 godzin, to jest nieźle.

A co do ustawienia drzewa na sterowniku, to nawet nie wiedziałam że jest takie ustawienie na sterowniku :o Przeczytałam instrukcję sterownika od deski do deski 3 razy i nic takiego nie znalazłam ... ;(

Opublikowano

Mam nadzieje ze sie myle ale w mojej ocenie Wasz kocioł jest w tej chwili głównie producentem smoły i czarnej sadzy która osadza sie na wyniennikach ciepla obniżajac ich sprawnosc jak rowniez zaczyna zalepiac komin co skutkowac bedzie coraz slabszym ciagiem ze nie wspomne co bedzie gdy w koncu ta smoła sie kiedys zapali..to wszysko bedzie skutkiem palenia mokrym drewnem..wiem co mowie bo kiedys tez nie wierzyłem ze trzeba palic tylko suche drewno..owszem mozna palic w niepelni suchym drewnem ale nie w tym kotle i w nie w takich temperaturach spalania.

Opublikowano

Właśnie problem w tym, iż drzewo jest z tegorocznej wycinki i jest mokre, niestety mieliśmy tylko taką możliwość zakupienia drzewa, bo we wrześniu musieliśmy wracać z zagranicy i remont domu i kupno pieca szła na szybko, więc i drzewo trzeba było szybko kupić.

nie pal tym drewnem bo zajedziesz komin, zostaw je na drugi sezon, kup węgiel. ja pale drewnem suchym i trzeba to robić z głowo a co dopiero mokrym jak nie masz doświadczenia. posłuchaj rady na ten rok wegiel i tylko węgiel pozdr. arek
Opublikowano

ja pale drewnem suchym i trzeba to robić z głowo a co dopiero mokrym

Dokładnie tak jest - suchym drewnem też trzeba umieć palić i mieć odpowiednio dobrany sprzęt (łącznie z kominem). Inaczej smoły się nie uniknie.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za pomoc, palimy od kilku dni węglem i jest faktycznie super - cały czas utrzymuje się stała temperatura a w domu jest ciepło :) Mam jeszcze jedno pytanie, czy drzwiczki od popielnika powinny być uchylone, czy cały czas zamknięte?