Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie Macie Bieżące Zużycie Gazu W Listopadzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogrzewam mieszkanie ok. 55m2, piec Saunier Duval Semia F21, grzejniki Kermi X2 szt.4. Ogrzewanie mam od 3 listopada i nie mam skali porównawczej. Dziennie wychodzi mi około 5m3 gazu, temperatura ustawiona na 21 stopni. Temperatura na dworze w listopadzie waha się pomiędzy 4-10 st.C . To duże, małe czy normalne zuzycie w takich warunkach. Podzielcie się swoimi danymi.

Opublikowano

Jak znajdziesz drugiego co ma mieszkanie o pow. 55 m2 z czterema grzejnikami i temperaturze wew. 21 C to możesz coś porównać. Właściwie tylko nie wiem co bo o parametrze podstawowym czyli zapotrzebowaniu na ciepło twojego mieszkania nie wiemy nic.

Opublikowano (edytowane)

Pytam na zasadzie dużej ogólności pi razy oko, bo wcześniej nie miałem CO a wydaje mi się, że zużycie jest jakies kosmicznie duże. Podsumowując w listopadzie zużyl mi 150 m3 gazu (czyli około 450 zł) a nie było mrozów (temp 4-10 st na plusie). Ile zuzyje jak przyjdzie -5 , -10 . Wiem ,że gazowe ogrzewanie nie jest tanim rozwiązaniem, ale bez przesady. Ja ogrzewam dwa pokoje z kuchnią a nie 300m2 domu.

Edytowane przez tomprz
Opublikowano (edytowane)

Witam !

Dom ca. 170 m2 z tego mniej wiecej połowa wysokość 2,30 m , w miarę ocieplony,trzy dorosłe osoby,temperatura w domu dzień 21 st. noc 19,5 st. zuzycie gazu za listopad CO i CWU - 250 m3

Pozdrawiam

PS. A co do spalanie ,to przy tych parametrach jakie podałeś i zużyciu gazu w tej chwili, przy średniej temperaturze w miesiacu - 5 obstawiam na ca. 260 - 280 m3

Edytowane przez olinek
Opublikowano

Ogrzewam mieszkanie ok. 55m2, piec Saunier Duval Semia F21, grzejniki Kermi X2 szt.4. Ogrzewanie mam od 3 listopada i nie mam skali porównawczej. Dziennie wychodzi mi około 5m3 gazu, temperatura ustawiona na 21 stopni. Temperatura na dworze w listopadzie waha się pomiędzy 4-10 st.C . To duże, małe czy normalne zuzycie w takich warunkach. Podzielcie się swoimi danymi.

tagedii nie ma ale idealnie nie jest ,to tyle co mozna powiedzieć z tego co wiemy o metrazu ,natomiast ile zuzywasz gazu do pogrzania wody poza sezonem ???
Opublikowano (edytowane)

Podsumowując w listopadzie zużyl mi 150 m3 gazu (czyli około 450 zł) a nie było mrozów (temp 4-10 st na plusie).

Z tego co niektory pisza to koszt gazowego i weglowego ogrzewania jest porownywalny. Ja zuzywam duzo wegla do ogrzania blisko 70m2 polowy domu wogole nieocieplonego plus cwu. W domu trzymam ok19 stopni. Moje zuzycie to 20kg eko na dobe czyli 600kg x480zl za tone czecha daje 300zl mies. Za te pieniadze twoje mieszkanie ogrzalbym do 21°... Albo ten gaz jest strasznie drogi albo nie masz ktorejs sciany albo jedziesz duzo powyzej 20°... Kazdy stopien powyzej 20° kosztuje duzo wiecej niz do 20°.

Edytowane przez mirekm71