adamosky Opublikowano 24 Listopada 2012 #1 Opublikowano 24 Listopada 2012 Witam serdecznie przymierzam się do remontu stropu drewnianego, ponieważ nie jest ocieplony no i starsznie skrzypi gdy ktoś chodzi w pomieszczeniach uzytkowych na piętrze. (Na górze 2 małe pokoje+ garderoba +łazienka (poddasze użytkowe)) Obecnie nie wiem jak jest zrobiony strop ponieważ dom kupilem parę lat temu i nie mam dokumentacji. Jedynie jak sprawdzic to metoda odkrywkową ale narazie nie chce nic ruszac bo bedzie bałagan - wydaje mi sie ze jest tak : deski, a miedzy belkami nie ma wełny. Strop na legarach o wymiarach 6x16cm układane co 69 cm Czytając tematy w internecie myśle o czymś takim: Prosze o porade jakiej grubości położyc płyty OSB, Myslałem aby na spód dac 25 mm, wełna sprawsowana 20mm i płyta OSB 15mm. Czy strop uniesie taki ciężar? Czy wszystko dobrze zaplanowałem? Wiadomo ze idzie pod belki stelaz na regipsy GK jak powyzej czekam na porady, pisałem na innych forach ale bez odzewu. pozdrawiam Adam Cytuj
mlodzieniec Opublikowano 24 Listopada 2012 #2 Opublikowano 24 Listopada 2012 Jakby nie patrzeć strop to bardzo istotny element i powinny być odpowiednie papiery na jego wykonanie. Żeby potem nie było tragedii. Cytuj
adamosky Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor #3 Opublikowano 24 Listopada 2012 Skontaktuje sie z dawną włascicielką, ale obecnie prosze o rade jak dobrze wykonac strop. pozdroo Cytuj
sambor Opublikowano 24 Listopada 2012 #4 Opublikowano 24 Listopada 2012 Przy konstrukcjach drewnianych ważna też jest rozpiętość między podporami belek stropowych - tu trzeba uwzględnić ciężar samej konstrukcji i dodatkowo ciężar użytkowy - którym można obciążyć strop np ile osób może w pokoju przebywać lub jakie meble można postawić. Takie przeliczenia może zrobić specjalista, są też specjalne programy do takich obliczeń. Pozdr. Cytuj
adamosky Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor #5 Opublikowano 24 Listopada 2012 Specjalista. gdzie tu szukac takich specjalistów. ewentualnie gdzie moge znalesc takie programy? Cytuj
sambor Opublikowano 24 Listopada 2012 #6 Opublikowano 24 Listopada 2012 szukaj w googlu czasem coś można znaleść Cytuj
sambor Opublikowano 25 Listopada 2012 #7 Opublikowano 25 Listopada 2012 (edytowane) Jeżeli znasz podstawy matematyki- zakres gimnazjum lub liceum to poniżej są podane wzory wraz z metodyką liczenia stropu drewnianego Pozdr. Strop drewniany.pdf Edytowane 25 Listopada 2012 przez sambor Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi