Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja wczoraj zasypałem do pełna węglem( ok.25 kg) podpaliłem od góry temp. na piecu 60, moc dmuchawy 30%, przedmuchy co 8 min./ 5 sek. Paliło się ok. 13

godzin, wydaje mi się, że to krótko przy takiej ilości węgla .Dzisiaj robię próbę z ekogroszkiem, ale boję się, że będzie bardziej podbijać temperaturę.

Opublikowano

Witam, piszę w tym wątku, bo chyba jest adekwatny do mojego problemu. Posiadam kocioł SKI 17,5 kW, palę nim "od góry" i generalnie nawet jestem z niego zadowolony. Niestety raz na jakiś czas po 2-3 godzinach od zapalenia temperatura spada i ogień zaczyna się dusić. Z tego co zdążyłem wyczytać posiadam węgiel typu 33 lub 34 i przy jego pirolizie następuje spiekanie blokujące przepływ powietrza przez zasyp. Jedyne co pomaga to ręczna interwencja polegająca na "poruszeniu" węgla i rozbiciu spieków, wtedy kocioł ponownie nabiera powietrza i zaczyna sie dobrze palić.

Czy poza zmianą rodzaju węgla (co jest trudne, bo sprzedający na składach sami nie wiedzą co sprzedają, a poza tym węgiel typu 31 lub 32 jest mniej kaloryczny a kosztuje raczej tyle samo) da się uniknąć tego typu sytuacji ?

Czy domieszanie czegoś do węgla (trociny, zrębki, miał, ...) może coś poprawić ?

Może inna technika palenia (więcej PW, mniej PP, albo odwrotnie) coś pomoże ?

Może ma ktoś ten sam problem co ja i sobie z nim poradził ?

Opublikowano

Ja wczoraj zasypałem do pełna węglem( ok.25 kg) podpaliłem od góry temp. na piecu 60, moc dmuchawy 30%, przedmuchy co 8 min./ 5 sek. Paliło się ok. 13

godzin, wydaje mi się, że to krótko przy takiej ilości węgla .Dzisiaj robię próbę z ekogroszkiem, ale boję się, że będzie bardziej podbijać temperaturę.