Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie.

Cały weekend obserwowałam piec. I znowu spieka . Próbowałam wrzucić fotki ale jakoś mi to nie wychodzi. Może jutro mis ie uda. Jak wentylator był na 2 biegu to spiekał mocniej a jak dałam mu 1 bieg to spiekał mniej i był dłużej w stanie podtrzymania nawet 15 minut a pracował ok 9 - 10 minut. Nie wiem czy to dobre wyniki no ale teraz w sumie nie o to chodzi ponieważ mam poważniejszy problem bo ciągle załancza mi sie alarm e3 ( czujnik na podajniku paliwa). Jak piec chodził z wentylatorem na 2 biegu ( wtedy bardziej spiekał węgiel) to alarm załancza sie przy tem na piecu 51 C. Jak zmieniłam dmuchawę na 1 bieg to juz przy 48 - 47 C załączył sie alarm e3. Podajnik jest ciepły - mierzyłam ma ok 60 C. To chyba nie jest normalne. Czy może zna ktoś jakiś sposób na te e3? Co źle robię?

Opublikowano

Chciałem zrobić zdjęcia tego zjawiska ale już się to unormowało. Chyba działo się to trzeż to że wyczyściłem retortę i dużo mocniej wiało po czyszczeniu. Teraz się już chyba przypchała popiołem bo po czyszczeniu nadmuch na 2 lepiej dmuchał niż teraz na 3. a swoją drogą sporo popiołu było na dole retorty tam gdzie ślimak. Czy to prawidłowe zjawisko? Przez ten popiół wydaje mi się sporo ciężej ma dmuchać. Tą wyjmowaną część retorty włożyłem tak że nacięcia są na dajszej stronie od podajnika. Czy dobrze włożyłem bo nie pamiętam jak było jak wyjmowałem?

Teraz nie jest też tak wesoło ze stanem podtrzymania bo wytrzymuje 20 minut a po czyszczeniu wytrzymywał 40 minut.

Wcześniej nie zwracałem uwagi na podtrzymanie i nie bardzo wiem jak go ustawiaći potrzebowałbym jakiś wskazówek. Więc pytanie do Was koledzy. Jakie macie ustawienia podtrzymania na st 37?

Opublikowano

Robkoms2

spadł czas w podtrzymaniu bo chłodniej na dworze i większy odbiór ciepła - daj spokój podtrzymaniu- ta część odpowiada za to by kocioł nie zgasł w czasie gdy nie pracuje. ważne aby ustawić parametry pracy tak by spalanie było przyzwoicie sprawne.

co do retorty to dobrze złożyłeś- z nacięciami dalej od zasobnika. czy składając ją dobrze wszystko uszczelniłeś???

Galaxia

poczekaj do wieczora na moją odpowiedź- muszę się cofnąć do Twoich postów i przypomnieć sobie problem a teraz trochę mi czasu brakuje

Opublikowano

co do retorty to ja jej nie uszczelniałem tylko założyłem. Zaobserwowałem jeszcze że pali mi się lepiej od strony zasobnika a od dalszej strony zasobnika zbiera mi sie popiół i tam zalega. czytałem też o waszym zaklejaniu otworów w koronie retorty i zastanawiam sie czy by to w mojm przypadku też nie pomogło.

Szukałem w moich stronach w kilku sklepach termometru do pomiaru temperatury spalin ale nigdzie nie mają takiego jedyne co mają to do 120st s to za mała skala. Wydaje mi się że mam za niską temperaturę spalin bo na czopuchu mogę położyć rękę.

Opublikowano

galaxia

jeśli masz sterownik st37 to najpierw napisz mi jeszcze raz wszystkie ustawienia oraz jaki masz model dmuchawy, a jak znajdziesz to i wydajność- jaśli nie to sam znajdę- zastanawia mnie ta ilość spieków na tak niskim nadmuchu- podejrzewam niewłaściwy program dmuchawy ustawiony w menu serwisowym i stąd już od niskich biegów zbyt mocno dmucha i spieka.

co do zdjęć to jak nie możesz tu wstawić to skorzystaj z jakiegoś zewnętrznego magazynu i wrzuć linka

robkoms2

termometr kupisz w lokalnym sklepie z akcesoriami hydraulicznymi- zakres pomiaru 250-300stC okrągły z kapilarą. koszt u mnie w mieście 25zł. do tego wiertło 12mm i chwila czasu aby wywiercić dziurę w czopuchu, zasilikonować tuleję kapilary i po sprawie.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11043-krs-tech-aqua-duo-15-kw/page__st__20?do=findComment&comment=95755

tu znajdziesz odnośnik do zdjęcia mojego termometru już po montażu w czopuchu a właściwie w kolanie tuż za nim.

Opublikowano

nie ale jak chcesz to mogę kupić i ci wysłać. już kilku osobom wysyłałem więc to żaden problem. pokryjesz sam koszty wysyłki(list polecon) i po problemie

Opublikowano

wyślij mi na priva dane swoje ja odeślę swoje i tyle.

muszę tylko do sklepu skoczyć czy mają na stanie czy czekać muszę

Opublikowano

timon przyszedł termometr. dziś go zamontuje, wyczyszcze piec i troche zaślepie otwory w koronie retorty. jak wykonam te modyfikacje napisze jakie są efekty.

możesz mi poradzić jeszcze które otwory zaślepić?

Opublikowano

zajrzyj na wątek :

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11043-krs-tech-aqua-duo-15-kw/page__st__440?do=findComment&comment=131304

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186332-Kocioł-Termo-eco-19KW-Stąporków-Palnik-brucer-sterownik-dwustanowy

poczytaj i zdecyduj

nie wiem jaki chcesz efekt osiągnąć

czy tylko przesunąć strefę spalania bardziej na środek czy zmniejszyć moc palnika

wszystko zależy od powyższego.

najpierw zrób rzeczy podstawowe czyli czyszczenie montaż termometru i jak trzeba uszczelnienie palnika

Opublikowano

na wstępie chciała jeszcze raz podziękować timonowi.

wyczyscilem piec, zamontowalem termometr, zlikwidowalem wszystkie okrągłe nawiewy i połowę tych naciec. pali się ładnie dochodzi do 60 stopni więc tu jest ok.

martwi mnie temperatura spalin bo jest dość niska 120 C jak dochodził do zadanej, jak już piec osiągnął temperature zadana to w podtrzymaniu temperatura na czopuchu 80 C.

Czy te temperatury są dobre czy nie?

Jak się zle to co zrobić żeby je podnieść?

Opublikowano

jeśli w fazie pracy jest pwyżej 100st i opał suchy to nie jest źle

w podtrzymaniu będzie spadać bo się nie pali, ruch spalin zamiera i spada temperatura złoża i całej komory. żar w palniku się tli i oddaje dużo mniej ciepła. tak już jest

poczytaj o temperaturach krytycznych.

w podtrzymaniu nic nie zrobisz ale w fazie pracy aby podnieść temperaturę spalin wystarczy podnieść moc kotła i nadmuchu

można podnieść sam nadmuch ale jak przesadzisz to kopiec zejdzie w dół palnika podniesie się temperatura złoża zacznie spiekać a ciepło zamiast się wymienić z wodą tym co kryje w sobie uleci do atmosfery.

jak jest 120 i sucho to bym nie ruszał

Opublikowano

nie zwracałem na to uwagi

czyszczę retortę przed sezonem a właściwie na koniec poprzedniego i jeśli nie dłubię akurat przy koronie to nie dotykam jej praktycznie.

Te palniki mają jednak dość duże otwory powietrza i zwłaszcza w podtrzymaniu kiedy wentylator wyłączony a popiół ze strefy żaru opada w dół dochodzi do sytuacj w której przesypuje się on do komory nadmuchowej i zmniejsza się efektywność nadmuchu.

U mnie obecnie wentylator pracuje przez większą część doby i nie dopuszcza do powstania takiego zjawiska.

można próbować np okresowo załączyć nadmuch na kilka minut na maksa z otwartą klapką aby silny podmuch oczyścił kanał powietrzny

To takie moje przemyślenie tylko

Opublikowano

powinien być w przedziale 15-20cm

ja swój powiesiłem na dwóch stabkach rusztu żeliwnego

Opublikowano

10cm będzie za nisko.

podniesie za bardzo temperaturę złoża i zwiększy spiekanie. będziesz musiał uciekać w dół z mocą i nadmuchem i może się okazać że gdy osiągniesz poziom właściwego spalania to będzie poniżej minimalnej mocy

wrzuć fotkę jak to teraz wygląda

Opublikowano

Temat w zasadzie można zamknąć zakupiłem sterownik Bruli, czas pokaże czy decyzja była słuszna. Zamontowałem go dzisiaj i musze powiedzieć że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jego pracą.

Opublikowano

napisz do kolegi czp01

on się również przesiadł z st37 na Bruli

podpowie wymienicie doświadczenia i rady

pozdrawiam życząc komfortowego użytkowania

Opublikowano

Również mam St-37 i w zasadzie spełnia swoją rolę. Zmienię na lepsz typu Brulli dopiero wtedy, jak można będzie ustawić czas pierwszego podania przy wznowieniu pracy kotła, oraz będzie współpracować z ciepłomierzem. Wtedy ustawienie kotła nabrałoby nowego wymiaru. Chyba że już takowy istnieje ?

Opublikowano

timon przeczytalem Twój wątek o modyfikacji korony palnika i nie wiem do końca które otwory zakleic żeby zmniejszyć moc a które żeby palił się na dalszej stronie od zasobnika?

czy możesz mi to opisać timon?

Opublikowano

jak chcesz się bawić to zacznij od zaklejenia wszystkich okrągłych na górze. nie pamiętam którą masz wersję palnika i ile otworów na którym boku

potem złóż do kupy odpal i obserwuj co się zmieniło. tylko porządnie uszczelnij zarówno rowek w koronie jak i miejsce połączenia korony z palnikiem od środka bo inaczej cała robota na nic

następnie w zależności od tego co się dzieje na palniku kolejne modyfikacje ale nie napiszę ci które dokładnie zakleić już teraz.

czasem wystarczy okrągłe i spada spiekalnośc i ładnie dopala a czasem trzeba rzeźbić

post-32729-0-30938200-1354221139_thumb.jpg

post-32729-0-79218900-1354221149_thumb.jpg