Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciekawy Wynalazek

sambor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak by w moim kotle tak się paliło to zadymiłbym okolice

pozdrawiam RedEd

Opublikowano

No widzimy tutaj kominek z otwartym paleniskiem, który jak powszechnie wiadomo nie jest tak efektywny jak wkłady kominkowe. Nie rozumiem na czym ma polegać innowacyjność proponowanej konstrukcji, szczególnie że brak rysunku i opisu działania.

Ale, posiadaczom lub zwolennikom otwartych palenisk kominkowych polecam ruszt kominkowy, który przypomina zespolone kilka, do kilkunastu trąbek. Dół jest uniesionym na kilka centymetrów rurowym rusztem, który na tylnej ścianie paleniska zagięty jest łagodnie do góry wraz z powiększającym się przekrojem. Na wysokości nadproża paleniska , rury przechodzą w poziome tuby i wystają z paleniska. To co widziałem było niezwykle estetyczne, wykonane z żeliwa. Uważam, że opisane przeze mnie rozwiązanie nie dorównuje wkładom kominkowym ale jest jakąś niezłą propozycją dla kominków otwartych.

Opublikowano

wiem że do kominka ale chyba wszystko się nie spala

Pozdrawiam RedEd

Opublikowano

Czego to ludzie nie wymyślą aby kasę ciągnąc - ruszt do kominka , który podobno powoduje lepsze i wydajniejsze spalanie w kominku http://translate.goo...qkvFz20mDplqXkA

To nie tyle ruszt, co żeliwny, rurowy napowietrzacz paleniska do grubego drewna! Tlen podaje tam, gdzie go potrzeba najbardziej - w linię palenia dolnego kłody. Oczywiście nie pokazano drugiego końca tych 'fajek' ; zapewne wyloty rurek w ogniu mają założone jakieś 'daszki' - chroniące dopływ powietrza przed zatkaniem się żarem. Myślę, że jest to fajne ustrojstwo, także do adaptacji na wkłady. Sam palę we wkładzie żeliwnym pociętymi konarami sosnowymi fi150-200, i mimo suszenia drewna nawet 2-letniego, są niedopały...

Wielkie dzięki Sambor za ciekawą wrzutkę!

PozdrA.

• 3 miesiące temu...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

To chyba dość osobliwy wynalazek. Ciekawe czy ktoś się w ogóle czymś takim zainteresuje...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.