Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spieki W Hef Eko Plus 20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zauwazylem od jakiegos czasu ze podczas spalania z prawej strony czyli od strony podajnika i dmuchawy tworza sie ogromne spieki tj. wegiel nie dopala sie tworzac spieki wielkosci po kilku godzinach nawet rozmiarow kilku cm.

W czym tkwi problem bo probowalem ograniczac dostep powietrza i jest to samo. Z lewej strony retorty dopala sie normalnie.

Opublikowano

Witam,

Zauwazylem od jakiegos czasu ze podczas spalania z prawej strony czyli od strony podajnika i dmuchawy tworza sie ogromne spieki tj. wegiel nie dopala sie tworzac spieki wielkosci po kilku godzinach nawet rozmiarow kilku cm.

W czym tkwi problem bo probowalem ograniczac dostep powietrza i jest to samo. Z lewej strony retorty dopala sie normalnie.

skoro węgiel się nie dopala to zmniejszanie ilosci powietrza tylko pogłębi problem. musisz ilość powietrza zwiększyć lub wydłużyć przerwy pomiędzy podaniami opału. pytanie o ustawienia innego użytkownika mija się z celem. masz inny opał inną instalację inne zapotrzebowanie na ciepło i jeszcze kilka innych "innych"

wrzuć zdjęcie tego co zostaje w popielniku

Opublikowano

Ja również mam od początku użytkowania kotła taki problem

Od strony podajnika robią mi się spieki, kalafiory, a po przeciwnej stronie mam piękny popiół jak z papierosa.

Próbowałem różnych ustawień - zmniejszałem i zwiększałem ilość powietrza - przy zwiększaniu robiły się większe spieki, jak zmniejszałem zostawał ogonek nie spalonego węgla. zmieniałem też ustawienia przysłony.

Zmieniałem również czasy podawania i przerwy w podawaniu.

Moje aktualne ustawienia to:

czas podawania - 16s

czas przerwy - 76s

moc wentylatora - 5

histereza - 1

czas przedmuchu w podtrzymaniu - 25s

czas przerwy - 8 min.

krotność - 3

temperatura kotła - 51-59 zależna od czujnika pgodowego

spalanie około 25 kg/dobę

co trzy dni wyciągam duże wiadro popiołu, a raczej w większości spieklin.

Mój kocioł to 25kW Witkowski krm-rp plus z podajnikiem ekoenergia chyba 1 z przeciwzwojem, sterownik TITANIC. Ogrzewam 145m2 nie ocieplonego domu z nowymi grzejnikami (wiem, że kociołek przewymiarowany, ale zakup z myślą o przyszłości - dobudówka).

Aha użuwam EkoBran-u liczba rogi max 3.

Opublikowano

Z tego co udalo mi sie ostatnio zaobserwowac to wegiel ktory mam podczas spalania w miejscu gdzie dochodzi powietrze z dmuchawy topi sie jak lawa tworzac te spieki.

Podaje paramatry tego wegla:

EKO-Kaloria

Granulacja 8 - 25 mm

Wartość opałowa 25 MJ/kg

Popiół < 7%

Siarka < 0,4%

Opublikowano

a pytanie podstawowe- czy palnik wypoziomowany i prawidłowo uszczelniony silikonem wysokotemperaturowym??

bo jeśli nie to będą się dziać cuda z niedopalaniem i spiekami.

wygasić kocioł zdjąć koronę pokryć silikonem nałożyć ponownie, dodatkowo można również silikon w wewnątrzną stronę tam gdzie się korona z palnikiem styka i po godzinie rozpalić na nowo.

Opublikowano

Z tego co udalo mi sie ostatnio zaobserwowac to wegiel ktory mam podczas spalania w miejscu gdzie dochodzi powietrze z dmuchawy topi sie jak lawa tworzac te spieki.

Podaje paramatry tego wegla:

EKO-Kaloria

Granulacja 8 - 25 mm

Wartość opałowa 25 MJ/kg

Popiół < 7%

Siarka < 0,4%

te parametry niewiele o spiekalności węgli mówią

jest jeszcze Ri- spiekalnośc oraz klasy 31.1, 31.2, 32.1 i w zależnosci od tego tórej jest to ma wyższą spiekalność.

posprawdzać palniki, dokonać poprawek jeśli trzeba, rozpalić na nowo i po obserwacji pisać czy jest poprawa- jak nie będziemy radzić dalej

Opublikowano

bo czeskie groszki są mniej spiekające. ale niestety i mniej energetyczne

tak mówię o retorcie.

w sumie to ja swoją rozbieram po każdym sezonie czyszczę i na nowo uszczelniam.

spytaj wójka google jak uszczelnić retortę- znajdziesz coś na pewno

Opublikowano (edytowane)

nie musisz kotła rozbierać

musisz wyczyścić i uszczelnić palnik tylko.

masz zwykłą okrągła retortę jeśli dobrze pamiętam co jest w hef-ie.

trzeba zdjąć górny talerz sprawdzić czy był tam sznur uszczelniający i w jakim jest stanie, jak kiepski to albo nowy sznur albo w jego miejsce silikon i zakładasz ponownie. pod spodem jest wyczystka -płaski talerz przykręcony do palnika śrubą. odkręcasz wysypuje się syf ze środka i tyle. w nim tez jest sznur lub silikon- postąpić podobnie jak z górną częścią, potem skręcić całośc

to tyle

PS

oczywiście przez drzwiczki wszystko

Edytowane przez TIMON120777
Opublikowano
Opublikowano

nie wiem dokładnie jak jest u Ciebie- musisz wykazać się odrobiną samodzielności i wsadzić głowę do środka i sprawdzić.

nie znam konstrukcji wszystkich palników :P

Opublikowano

a i dobra rada gdybyś nie był pewny jak potem wszystko złożyć i co w którą stronę ustawić- zrób sobie fotki z procesu demontażu- potem będzie łatwiej złożyć, niektóre retorty mają koronkę nadmuchową z niesymetrycznie rozłożonymi nacięciami i trzeba ją odpowiednio ustawić.

potem czasem są zagadki przy składaniu, a jak są fotki to nie ma problemu