KubaSko Opublikowano 16 Października 2012 #1 Opublikowano 16 Października 2012 Proszę o ewentualne uwagi co do schematu. Pozdrawiam Cytuj
sambor Opublikowano 16 Października 2012 #2 Opublikowano 16 Października 2012 (edytowane) masz 2 pompy - za zaw 4-drog i na podłogówkę - w szereg , może być problem. Lepiej połączyć te pompy równolegle za zaworem -drog, wymaga to oddzielnych rur do podłogówki i na grzejniki., zawór VTA i pompa podłogówki mogą być w kotłowni. pozdr. Edytowane 16 Października 2012 przez sambor Cytuj
KubaSko Opublikowano 16 Października 2012 Autor #3 Opublikowano 16 Października 2012 Dzięki za szybką odpowiedź. Narysowałem coś takiego. Jak to powinno wyglądać??Coś takiego jak na 1 czy 2 schemacie ?? Cytuj
sambor Opublikowano 16 Października 2012 #4 Opublikowano 16 Października 2012 Drugi schemat, ten pierwszy to praktycznie to samo co w poście#1 A CWU będziesz miał na grawitacji czy zapomniałeś o pompie? Cytuj
KubaSko Opublikowano 16 Października 2012 Autor #5 Opublikowano 16 Października 2012 Cwu będę miał na grawitacji kolega tak ma zrobione i działa tylko duża średnica musi być do bojlera. Tu załączam schemat lekko poprawiony bo w tamtym zawory zwrotne dałem przed pompami co a chyba powinny być za ?? Cytuj
KubaSko Opublikowano 16 Października 2012 Autor #7 Opublikowano 16 Października 2012 Wielkie dzięki Sambor za pomoc i poświęcony czas. Dobrej nocy Cytuj
lolosko Opublikowano 17 Października 2012 #8 Opublikowano 17 Października 2012 a dlaczego nie dasz pompy na zasobnik?jezeli kociol ma taka opcje to zapobiegnie to wychladzaniu wody w zasobniku przy spadku temperatury na kotle Cytuj
KubaSko Opublikowano 18 Października 2012 Autor #9 Opublikowano 18 Października 2012 Witam. Nie chcę pompy na cwu ponieważ to dodatkowy koszt,brak możliwości grzania ciepłej wody przy zaniku prądu, obieg grawitacyjny zasobnika daje nam w pewnym stopniu ochronę kotła przed korozją niskotemp., i w jakimś stopniu daje nam ochronę przed szybkim skokiem temperatury w instalacji w przypadku braku prądu. U mnie mam zasobnik w obiegu grawitacyjnym i nic się nie wychładza przy spadku temp. na kotle, myślę że jest to spowodowane tym że obieg grawitacyjny w niższych temp. po prostu nie działa, spokojnie można się zatrzymać na ok 60 stopniach w zasobniku. Cytuj
KubaSko Opublikowano 28 Października 2012 Autor #10 Opublikowano 28 Października 2012 Witam Wykonałem instalację według powyższego projektu. Wszystko super pracuje. Obliczyłem sobie nastawy wstepne na grzejnikach, wszystkie równo się nagrzewają i ładnie grzeją. Podłogówka również fajnie grzeje, obie pompy dobrze współpracują ze sobą, jeżeli wyłączę pompę ogrzewania podłogowego pompa c.o. działa prawidłowo i odwrotnie. Bojler grzeje się grawitacyjnie nawet jak obie pompy pracują, nie wystudza się. Dzięki wszystkim za pomocne porady. Cytuj
marekd Opublikowano 28 Października 2012 #11 Opublikowano 28 Października 2012 Witam.W tym poscie widze ze sa pomocni ludzie gosc,narysowal schemat troche podpowiedzi poprawek i zaakceptowano jest zadowolony kigy to u mnie nastapi :( Cytuj
KubaSko Opublikowano 28 Października 2012 Autor #12 Opublikowano 28 Października 2012 A z czym masz problemy ?? Cytuj
sambor Opublikowano 28 Października 2012 #13 Opublikowano 28 Października 2012 @KubaSko ty szybki jesteś gość jak pamiętam 2 tyg temu ustalaliśmy projekt a już wykonany i grzeje. Pozdrawiam Cytuj
marekd Opublikowano 28 Października 2012 #14 Opublikowano 28 Października 2012 Jak co to napisze mozez podpowiesz jestes chetny Temat zbudowania profesjonalnej kotlowni na paliwo stale ,dom 230m2 w calosci podpiwniczony na parterze rozdzielacz i 8 grzejnikow zasi pow cu28 i pietro rozdzielacz 8 grzejnikow zas i pow cu28 ,dwa osobne piony do piwnicy .w piwnicy dwa grzejniki .czato spiac w kotlowni by dobrze chulalo . jkies sugestie Cytuj
KubaSko Opublikowano 29 Października 2012 Autor #15 Opublikowano 29 Października 2012 Pomierz kubatury każdego pomieszczenia napisz ilość okien w każdym pokoju, czy są drzwi balkonowe, piętro czy parter, jakie ocieplenie budynku (grubość styropianu, siwy czy biały), określ pomieszczenia (kuchnia,wc, pokój itd.). Nowy dom czy remont starego. Dobierzemy grzejniki, później kocioł. Czym głównie chcesz palić (węgiel czy drzewo). Piwnica cała w ziemi czy częściowo ? Czyli napisz: np. dom nowy, styro siwy 15 cm,pomieszczenia parter: kuchnia 30m3 jedno okno....itd. Cytuj
KubaSko Opublikowano 29 Października 2012 Autor #16 Opublikowano 29 Października 2012 Witam Sambor. Jak ustalaliśmy projekt to wieszałem grzejniki i ustawiałem piec, także po zaakceptowaniu projektu wziąłem się za rozdzielacze i rury w kotłowni i jakoś poszło. Testowałem c.o. w środę, czwartek i piątek a w sobotę panowie robili wylewki także teraz ze 4 tyg przerwy w paleniu zanim cement zwiąże. Pozdrawiam Cytuj
sambor Opublikowano 29 Października 2012 #17 Opublikowano 29 Października 2012 W tym grzaniem na nowych wylewkach to ostrożnie, a przy podłogówce min 3-4 tygodnie bez grzania, potem sezonowanie, grunt aby nie zamarzło. Pozdr. Cytuj
KubaSko Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor #18 Opublikowano 3 Listopada 2012 A to zdjęcie z wykonanej instalacji. Na razie bez automatyki, pompki na krótko wpięte w gniazdka. Czekam na sterownik. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi