Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kwiatek

różne palniki mają różne rozwiązania

w jednych jest sznur pod koroną w innych silikon a w kolejnych pusto i trzeba samemu

może warto odszukać instrukcję i zerknąć

silikon nie powoduje ingerencji w konstrukcję więc nie powinno jego użycie grozić utratą gwarancji

Opublikowano

kwiatek123

Ja bym spróbował tak - wyłączył bym pompę od podłogówki i zobaczył czy na samych grzejnikach osiągnie zadaną temp. Jeśli tak to sprawdził po kolei wszystkie grzejniki czy grzeją. Jeśli któryś nie grzeje to z pewnością zapowietrzony i trzeba odpowietrzyć - tylko sprawdź czy ciepłe są zasilanie i powrót bo ja miałem w tym sezonie tak, że w jednej gałęzi  ciepły był grzejnik tylko na zasilaniu a powroty były zimne bo zapowietrzona była rura na powrocie a nie grzejnik. Jeśli piec nie osiągnie zadanej to musisz zwiększać moc. A to jak koledzy wyżej radzili reguluje się czasem przerwy i nadmuchem. Takim max. jest 5/20 i jeśli to nie pomaga to wiatrak na fuul przy pełnej odsłonie i wówczas obserwować co się dzieje. Jeśli piec raz osiągnie zadaną temp. to później łatwiej mu podtrzymywać niż rozpalać. Dopiero po osiągnięciu zadanej na grzejnikach włączył bym podłogówkę i obserwował jak zachowa się piec. 

Opublikowano

Przeglądając aukcje internetowe napotkałem na: sadzpal, spalsadz, nitrolen. Czy warto,czy rzeczywiście pomagają i zastępują tradycyjne czyszczenie kanałów z sadzy?

Opublikowano

Ja co 7dni, przy każdym wybieraniu popiołu, systematyczne czyszczenie trwa 5minut.

Opublikowano

to tak jakbyś wsadził gary do zlewu wlał trochę wody z płynem a potem nie ruszając zmywakiem wyjął na ociekaczkę

skrobaka nic nie zastąpi

Opublikowano

Timon do kogo mowisz?

Opublikowano

Ja co 7 dni skrobakiem czyszcze cały piec od środka, trwa to kilka minut jak się czyści systematycznie

Opublikowano

odpisałem na pytanie o sadpale i inne dodatki 

zapomniałem napisać komu - oczywiście mgboczna był adresatem mojego postu

Opublikowano

Dzisiaj postanowiłem wyczyścić piec i jak się okazało była to słuszna decyzja ponieważ wygarnąłem prawie cały popielnik sadzy. Nie sądziłem, że będzie jej aż tak dużo biorąc pod uwagę fakt, że palę w nim dopiero dwa tygodnie (od 4.01.br). Mój piec ma dwie duże wyczystki nad paleniskiem oraz jedną z boku przy czopuchu wylotowym. Kanały w górnej wyczystce zapchane były powiedzmy na 25% za to dolne prawie 3/4. I jak tu ma się dobrze palić. A swoją drogą skąd tyle sadzy, czy to normalne, czy też tak macie?

Opublikowano

To nienormalne masz zle nastawy pieca. Ja po tygodniu palenia mam 2 garści. W poniedziałek będę czyscil piec i wybierał popiół bo minie 7 dni to Ci nagram filmik z tego zabiegu.

Masz albo kijowy węgiel albo złe nastawy pieca. Ja jak uczyłem się nastaw dwustanu to na początku przy niepoprawnych smolil dużo więcej, a najbardziej w podtrzymaniu kiedy to kopiec był spory i ogień, a klapka odcinala całkowicie dopływ powietrza, wtedy zajrzałem po chwili do pieca a tam czarny dym. Dlatego każdemu mówię aby nie przyslanial żadnych klapek na wentylatorze! Klapka ma być na stałe otwarta, ale co ja tam wiem. Każdy pali jak uważa,

Opublikowano

Od tygodnia palę też na pełnym odsłonięciu wentylatora i po uszczelnieniu kielich obniżyłem obroty wiatraka ale zauważyłem, że nadal są spieki. Z kolei jak jeszcze obniżę nadmuch to mi nie podnosi temp. A na chwilę obecną mam ustawienia pod/przerwa 4/22. Nadmuch na "5". Dzisiaj na noc wyłączyłem reg. pokojowy i zauważyłem, że nie było wyrzuconego niedopału do popielnika (przy załączonym reg. wyrzucało mi niedopały do popielnika). Przerwę w przepalaniu miałem ustawioną na 42 min. Zmniejszyłem jeszcze nadmuch na "4" bo wciąż są spieki i spróbuję jeszcze zmniejszyć przerwę podawania jak tem. nie będzie rosła.

Opublikowano

co to dla Ciebie znaczy spiek, jak da się go bez problemu skruszyć w palcach to takimi rzeczami się nie przejmuj. Zaraz zrobię Ci foto i pokaże Ci popiół z pieklorza

Opublikowano

Popiół po pieklorzu i moich nastawach.

post-65332-0-95051100-1453396218_thumb.jpg

post-65332-0-44116300-1453396230_thumb.jpg

post-65332-0-22918700-1453396242_thumb.jpg

post-65332-0-68207900-1453396256_thumb.jpg

Opublikowano

Czy to po upadku z retorty do popielnika kruszy się? Czy jest twarde i nie da się w palcach skruszyc

Opublikowano

Kombinuj z nadmuchem, próbuj innych nastawow.

Opublikowano

Moim zdaniem za dużo powietrza, co powoduje wychlodzenie "roztopionego" węgla i idąc ten węgiel do góry wychladza się i skleja w te o to właśnie potwory.

Opublikowano

A tu zdjęcia z przed chwili. Jak widać ładne potworki:

attachicon.gif1.jpg attachicon.gif2.jpg

skracaj przerwe podawania jak ma problemy z dojściem do zadanej

jak osiaga bez problemów zdejmuj nadmuch

to efekt przekroczenia temperatury topnienia popiołu- za dużo wiatru lub za rzadko podany opał, ewentualnie natura węgla z która nie wygrasz. mozesz jedynie minimalizować skutki

Opublikowano

Timon120777 jak z pewnością zauważyłeś w popielniku nie ma już niedopałów tylko sam popiół prawie jak z papierosa (oprócz spieków) ale to efekt tego, że od dwóch dni wyłączyłem regulator pokojowy i w nocy kiedy jest obniżona temp. do19o C zaczynają się kłopoty. Obawiam się, że jak go ponownie załączę to sytuacja z wyrzucaniem niedopału się powtórzy. W chwili obecnej mam ustawiony czas podtrzymania 42min. Co zrobić w tym kierunku?

Opublikowano

Skroc czas przerwy gdy jest w nadzorze do 25min i jednocześnie,jeśli jest taka opcja to, czas podawania w nadzorze.ewentualnie możesz wydłużyć czas przedmuchu w nadzorze.

Opublikowano

W moim sterowniku jest tylko możliwość reg. czasu przerwy w podtrzymaniu i tu mam ustawione 42 min.

post-66430-0-87938100-1453461261_thumb.jpg (powinno się wyświetlić 42min. ale w momencie zrobienia zdjęcia mrugnęło)

a jak wejdę w menu serwisowe to są tam jeszcze tekie parametry:

post-66430-0-89156300-1453461262_thumb.jpg post-66430-0-40189900-1453461263_thumb.jpg post-66430-0-00955500-1453461265_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.