Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciekawe Zjawisko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie do znawców tematu odnośnie czy w trakcje palenia w kotle węglem brunatnym od góry powstaną spieki popiołu bo po wczorajszym przepalaniu z kotła wyjąłem coś takiego post-35307-0-40132500-1349152854_thumb.jpg post-35307-0-93177200-1349152876_thumb.jpgpost-35307-0-93741000-1349152893_thumb.jpgpost-35307-0-87814900-1349152911_thumb.jpgpost-35307-0-87814900-1349152911_thumb.jpg wygląda to jak kamień czy pumyks obawiam się też tego że mogła się trafić jakaś trefna partia na składzie

post-35307-0-87123900-1349152928_thumb.jpg

Edytowane przez rzeznik2555
Opublikowano (edytowane)

Nie zauważyłem u siebie żadnych spieków podczas palenia od góry.

Tylko, że ty masz Bełchatów, a ja Bogatynię.

Spore te spieki, dużo tego zostaje w stosunku do włożonego zasypu?

Edytowane przez lysy1l
Opublikowano

W pewnej temperaturze popiół się topi a potem zasycha tworząc piękny spiek.

Najczęściej przyczyną tego jest zbyt intensywne spalanie znacznie podnoszące temperaturę w tych miejscach - za dużo powietrza.

Opublikowano

Witam nie nie niema ego dużo znalazłem 4 takie kawałki leżały one w pobliżu dzwiczek popielnikowych . tylko nie myślałem że na brunatnym da się osiągnąć tak wysoką temperaturę a tak poza tym jak z tym sobie poradzić będę musiał ruszt pionowy zasłonić blachą albo zrobić cały z blachy :o

Opublikowano

w swoim starym SWK miałem takie rzeczy na górnych rusztach - jednak przy mieszaniu brunatnego z kamiennym

na samym brunatnym także z Bełchatowa takich dziwów nie miałem :)

Opublikowano

Swego czasu widziałem coś takiego w kotłach przemysłowych na biomasę jest to efekt fluidyzacji chlorkowej czy jakoś podobnie powstaje w wysokiej temperaturze z popiołów, chlorków i wilgoci. Z tą różnicą ze to co ja widziałem było koloru turkusowego i wyglądało trochę jak stopione szkło z dożą ilością powietrza

Opublikowano (edytowane)

Ale nie wszystko to spieki cześć to niedopalony wegiel prawdopodobnie z grubych kawałków . Nie dopaliły sie bo granulat zbyt duży i niejednolity ,nie było już dość powietrza ( popiół ).

Edytowane przez mac65