Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam byłem w hydraulicznym o pex się zapytać i powiedziałą że po rabacie da mi 16 pex z multiramy za 3.30 jeżeli wezmę wszystko z multiramy to producent mi da gwarancję ze jak by ciekło z od winy producenta to pokrywa koszty remontu najlepsze jest to że niemusi robić tego autyrzowany hydraulik co sądzicie drogo czy tanio i jaka jest jakosc tej firmy

Opublikowano

to jeden z najlepszych producentów pexa ,mimo ze jest napisane ze do 95st to spokojnie udarowo wytrzymuje wiecej i nic nie przecieka ponadto dobrze się układa ,podobne własciwości ma jedynie wavin i tece ale to juz inna połka cenowa

połozyłem tego pexa z 15km i żadnych problemów na żadnej budowie nie miałem czy przy instalacjach z kopciuchem czy z cywilizowanym gazowym

Opublikowano (edytowane)

Jak mamy to rozumieć?

Już widzę jak dzwonisz do producenta, że leci na kształtce, serwis przyjeżdża, stwierdza wadliwy montaż (powiedzmy uszkodzenie oringu przy wciskaniu rury) i wystawia ci fakturę.... :) Ach ten marketing...

Bynajmniej nie odradzam. Po prostu wiary mi nie styka, a firmy nie znam (w moich stronach nie widziałem) i cena raczej porównywalna z konkurencją.

Edytowane przez kiminero
Opublikowano

Rura sama z siebie w wylewce nie ma jak pęknąć - jest otoczona wylewką , a od dołu podkład izolacyjny.

Jeżeli jest prawidłowo wykonana płyta grzejna: prawidłowo ułożona izolacja, odpowiednie materiał, dodatki do betonu, dylatacje oraz zbrojenie to nie ma prawa pękać ani wylewka ani rury w wylewce.

Osobnym elementem jest staranność układania rur i obowiązkowa kontrola szczelności przed zalaniem.

Pozdr.

Opublikowano

system bardzo dobry, sam ułożyłem ponad kilometr rury w podłogówce. Również system zaciskany bardzo fajny. Rurę można wyginać bez sprężyny. A co do gwarancji to producent odpowiada za jakość materiału. Jeśli jednak użyjesz osprzętu innego producenta, bądź popełnisz błąd przy układaniu instalacji to nie licz na odszkodowanie w przypadku awarii

Opublikowano
  W dniu 29.08.2012 o 17:45, sambor napisał(a):

Rura sama z siebie w wylewce nie ma jak pęknąć - jest otoczona wylewką , a od dołu podkład izolacyjny.

Jeżeli jest prawidłowo wykonana płyta grzejna: prawidłowo ułożona izolacja, odpowiednie materiał, dodatki do betonu, dylatacje oraz zbrojenie to nie ma prawa pękać ani wylewka ani rury w wylewce.

Osobnym elementem jest staranność układania rur i obowiązkowa kontrola szczelności przed zalaniem.

Pozdr.

rozumię cię sambor ale jest jeszcze jedna sprawa teraz w castroamie u mnie jest za 98 groszy metr pexy a ta koszuje 3.30 a podajze firma herz o ile się niemylę to 6 zł , Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie ekranu na steropian co się pytałem to są rollki po 50 metrów za metr wołają około 3 zł a na allegro cała rola za 80 zł będzie jakaś różnica jakościowa w foli.
Opublikowano
  W dniu 29.08.2012 o 17:33, pietreklondon napisał(a):

niechodzi o przecieknie chodzi o pęknięcie rury w posadzce

Dalej jest to pusty slogan. Można go odwrócić i powiedzieć: "Nasze rury pękaja, ale nie martw się! Zapłacimy za remont!"

Tak jak napisał sambor. Żadna rura sama z siebie nie pęknie i powodem są czynniki zewnętrzne.

Spojrzałem na stronę producenta i fi 16 jest produkowane w systemie Multyrama w dwóch wersjach grubości wkładki aluminiowej 0,2 lub 0,4 mm. Może warto zapytać jakiej grubości powłoka jest w cenie 3,30. Grubość samej rury też ma znaczenie. Standard to 16x2 ale te droższe mają ścianki 3mm i najlepiej stosować dedykowane do nich kształtki.

Powtórzę, że nie mam żadnych zastrzeżeń do tego konkretnego producenta. Dzięki takiemu podejściu przyczynia się do krzewienia dobrego zwyczaju stosowania rozwiązań systemowych.

Opublikowano
  W dniu 29.08.2012 o 18:16, pietreklondon napisał(a):

rozumię cię sambor ale jest jeszcze jedna sprawa teraz w castroamie u mnie jest za 98 groszy metr pexy a ta koszuje 3.30 a podajze firma herz o ile się niemylę to 6 zł , Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie ekranu na steropian co się pytałem to są rollki po 50 metrów za metr wołają około 3 zł a na allegro cała rola za 80 zł będzie jakaś różnica jakościowa w foli.

Wiesz z tą ceną to jest różnie - czasem chcą wypchnąć zapasy magazynowe, czasem jest to trochę tańszy towar z powodu cieńszej wkładki aluminiowej.

Podobnie jest z folią - jeżeli ma podziałkę to bierz jak najgrubszą, niezła jest z Onninena -"Onnline" o grubości 0,13mm, jeżeli kupisz o takiej grubości to wystarczy.