Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakupiłem również Derfo DS 20kw i bufor 1000l z wężownicą CWU już na końcówce. Jestem ciekawy jak się kocioł spisze i w jakim czasie naładuje bufor.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może ktoś z doświadczenia napisać jak się sprawuje ten kocioł w połączeniu z buforem??

Opublikowano

Po prawie trzech tygodniach od podłączenia bufora jestem zadowolony, piec sobie spokojnie daje rady, spalam w wysokiej temperaturze ,szybko się ładuje, bez pracy c .o nagrzewam go w ok 2h. Bufor plus czujniki pokojowe daja fajne efekty, teraz jak jest ciepło w domu to poprostu pompy nie pracują , a nie jak wcześniej od momentu zapalenia do momentu wygaszenia cały czas. Widzę wyraźną oszczędność w opale! Wydatek nie mały, ale... Trzeba jeszcze doliczyć kilka godz spędzenia w kotłowni żeby to wszystko poustawiać.

Opublikowano

Do jakich temp nagrzewasz bufor po tych 2h? Jaki sterownik masz??

Opublikowano

Nagrzewam go od temp idąc od dołu ok:25- na środku ok 30stopni, a u góry średnio mam ok 45- 50st. Wrzucając trochę drzewa i 2łopaty węgla nagrzeje go równo do ok 70- 75 st. Sterownik mam euroster uni2. Miałem też taki przypadek - jak miałem nagrzany bufor do 60st i pompy pracowały dorzuciłem podobna ilość opału, po czym sterownik pokojowy się wyłączył i co za tym idzie pompy tez, a to było wieczorem. Miarkownik mam ustawiony na 85st. W nocy mam ustawiona niższa temp wiec pompy się nie włączyły- schodzę rano do kotłowni, coś piszczy, patrzę na sterownik a tam 92st w całym buforze. Miarkownik zamknął dopływ powietrza , ale te 2łopaty węgla się jednak żarzyły. Ale za to długo oddawał ciepło:-)widzę już teraz, że w przyszłości dokupie drugi bufor 1000l tylko jak się odkuje:-D pozdrawiam

Opublikowano

Co złego widzisz w ładowaniu bufora do 92st ? Imho to odpowiednia temperatura dla bufora. Ktoś kiedyś pisał na forum że takie ładowanie bufora do 70st nie ma sensu. Może zacznij go porządnie ładować i nie będzie potrzeby dorzucania drugiego, chyba tylko żeby zwiększyć akumulację o kolejne dni dla poprawienia komfortu cieplnego.

http://czysteogrzewanie.pl/instalacja-grzewcza/bufor-ciepla/ poczytaj i popatrz nawet na załączonych obrazkach jest 90st na buforze.

Opublikowano

Złego nic nie widzę, ale mam jeszcze mały problem z ciśnieniem na piecu- strasznie mi skacze! Okazuje się, że jest więcej wody w instalacji niż liczyłem i musze dokupić jeszcze przepone na ok 30l. Nie ja budowałem dom tylko Teściu i się nie zgadaliśmy hehe. Wiec jak się nagrzal bufor do 92st to otworzył się zawór bezpieczeństwa na piecu. Na bufor mam przepone 80l , a na cwu gdzie jest 300l mam przepone 25l plus na instalacji 18l i to ta 18jest za mała! Jak wymienię to będę grzał do tej temp bez obaw:-)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak masz ustawione przesłony na podawanie powietrza? Wczoraj miałem uroczyste odpalenie i nie mogłem go opanować. Max 70' było.

Opublikowano

Ale wg wszelkich norm jest niby 6- 7% pojemności. Dałem 8%. Na instalacji myślałem, że jest ok 200l razem z piecem a jest ok 350l i to mi właśnie bruździ!

Te normy mówię o pojemności naczynia otwartego , a ty masz naczynie przeponowe, które liczy się całkiem inaczej.

Najlepiej wg programów doboru naczyń np Flamco lub Reflex

Opublikowano

Jak masz ustawione przesłony na podawanie powietrza? Wczoraj miałem uroczyste odpalenie i nie mogłem go opanować. Max 70' było.

Na miarkowniku ustawiam ok 85stopni lub 90kiedy jestem ja w domu. Jak zostaje żona to daje właśnie 85 w razie w...a tyle wystarczy w zupełności. Powietrze wtórne mam na połowę, powietrze pierwotne w drzwiczkach zasypowych mam zamknięte. Dużo mi daje laddomat który mi otwiera wtedy kiedy mam piec nagrzany, a później ładnie steruje przepływem wody pomiędzy piecem a buforem. A Ty masz coś na zasadzie laddomat??
Opublikowano

Mam zawór 60' ktory puszcza na bufor dopiero po przekroczeniu tej temperatury a do tej pory woda krąży w obiegu kotłowym

Opublikowano

W sumie jak mi idzie od razu z bufora na instalację, a bufor nie jest nagrzany to tez na piecu nie wyciągnę przynajmniej na węglu więcej niż 70stopni. Ale jeżeli instalacja nie pracuje to 90st spokojnie osiąga. Oczywiście jeżeli nawet instalacja c .o pracuje, a ja odpowiednio długo będę palił to tez go rozbujam do wysokiej temp. Jak startuje z rozpalaniem przy zimnym buforze to ten laddomat rzeczywiście daje pełną parę przy ok 70st , a zaczyna mi się otwierać przy 55st.

Opublikowano

W piątek wracam do domu z delegacji więc sprawdze jak będzie to wyglądało bez odbioru na podłogówkę i bez udziału pompy kotłowej tak jak radził sambor który naprawdę wie co mówi!!! W sobotę dam znać jak to wygląda

Opublikowano

Palę od ponad godziny z wyłączonym odbiorem na podłogówki i nie mogę nagrzać w kotle. Bez pompy temp trzymała się na poziomie 80 ' i ładowało powoli jak to na grawitacji. Natomiast na pompie kotłowej temp bardzo powoli rośnie i po ok 30min jest 70' i nie chce wzrosnąć. Coś chyba nie tak

Opublikowano

Na grawitacji zasilanue 80* to powrót 40* a przy pompie 70* i 50* czyli tyle samo.

Opublikowano

Grawitacja chyba zbyt słaba bo jak przy 70' na pompie przełączyłem ją na 90' to po ok 10min było już 90' i włączyła się pompa i chwilę później wyskoczyło 95 i dalej już malała temp aż do 70.

I tak na okrągło. Czyli na grawitacji nie popalę chyba

Opublikowano

Wynik z dzisiaj. Zaczęte palenie ok 9/10 i teraz koniec. Od początku pompa podłogówki pracowała. 3 załadunki drzewa i taki oto wynik

20160502_150413.jpg

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jak na buforze jest 70/60/60 stopni to przy grawitacji temperatura kotła rośnie do 90 stopni. 

W przeciwieństwie tego co koledzy pisali, unikam takich temperatur na kotle.

U mnie wygląda to tak:

DSC_0152.jpg

Zdjęcie zrobione w fazie testów, brakuje izolacji na rurach i sterowania pompami, resztę bałaganu mam do dzisiaj.

Opublikowano

Witam:-) na chwile obecna u mnie wygląda to tak, a jest to podyktowane to tym, że od pn do pt jestem poza domem. W domu zostaje moja rodzinka tzn żona, 2 dzieci i teściowa hehe. Rozpalam w niedziele ok 18ej, grzeje do ok 21- 22 w zależności od gatunku drewna którym palę! Grzeje dla przypomnienia bufor 1000litrów plus 300 litrów cwu. Bufor grzeje do temp odpowiednio ok 92-94/85-88/85 plus cwu do 80stopni. Tak nagrzany zestaw wystarcza mojej rodzinie plus teściowa od pn-pt. Czasem jak wrócę z pracy to w piątek na wieczór musze lekko przepalić, choć częściej robie to dopiero w sobotę. I tak nagrzewam sam bufor do ok 55st żeby wystarczyło nam do niedzieli. Aha a jak nagrzeje juz w niedziele cwu do 80st to po zakończonym grzaniu zmieniam temp cwu na 40st z histereza na 3 st. Nie mam kalorycznego drewna i dlatego dłużej mi to schodzi, ale i tak jestem zadowolony! Pozdrawiam

Opublikowano

A zapomniałem powiedzieć, że zanim spadnie mi temp na cwu z 80 do 40st to z bufora zaczyna ładować dopiero ok środy, a w tym czasie bufor traci ok 20st i tutaj mam największą bolączkę bo to duża strata, oczywiście z biegiem czasu bufor na postoju dalej traci i tak mi się wydaje, że na samym postoju bufor od pn do pt traci ok 30st a to mi się wydaje dużo. Te niewykorzystane 30 st pewnie by mi wystarczyło na te brakujące 2 dni grzania cieplej wody. Ociepliłem go od dołu, wszystkie kolanka, zawory. Macie może jakiś pomysł, żeby go lepiej ocieplić, aby była mniejsza strata postojowa? Z góry dziękuję:-)

Opublikowano

A zapomniałem powiew tym czasie bufor traci ok 20st i tutaj mam największą bolączkę

Czy w instalacji jest zawór zwrotny, jaką temperaturę ma kocioł na drugi dzień po wygaszeniu?

Bufor firmowy czy samoróbka?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.