Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

................ :D ......................Ale my POLSKA! Dzisiaj pierwszy dzień bangla solar . Wprawdzie jest 1 sztuka [ docelowo będzie 3 trzeba je zmontować i dostawić ]. Temp wody na wejściu 15C przez cały dzień podgrzało do 50C u góry na dole zbiornika 45C cały dzień słonko 300l zbiornik . Jest super W sumie jak będą 3 solary to w ciągu 4 h zagrzeje tak licze. SUPER sprawa aż nie dowiary jak to działa i za darmo!!!!!!!!!!!!!!Podłączyłem tak jak vernal radził i jest OK!!!!!!!! Jak będą 3 solary to pewnie będzie trzeba jeszcze 1 zbiornik zapodać 300 l w sumie mam teraz 550 l jak będzie 800l to możliwe że jak kilka dni nie będzie słonka wody wystarczy!!!! :D

post-39699-0-36360800-1341072604_thumb.jpg

Opublikowano

Skoro masz tyle dachu to pomyśl nad taką ramą (obrotową ) co by chodziła za słońcem.poz Hermogenes

Opublikowano

Za dużo problemów lepiej 1 solar więcej zapodać albo 1 na zachod ustawić i sterowanie zaworem i termostatem 3d ale wole w sumie pierwsza opcja mniej problemów mam kąt ustawiany lato jesien zima to wystarczy w sumie zimą tej wody idzie malo najwięcej lato

Opublikowano

moje gratulacje, pomimo komentarzy niedowiarków i pesymistycznych wizji Kocioł się nie poddał !

PS

Ale my POLSKA! Dzisiaj pierwszy dzień bangla solar

bangla = śmiga - działa ! ... bangla-solar hahaha :)

jeszcze raz gratki

Opublikowano

Kol vernal twierdziłeś że 300l za dużo będzie a ja mam 550l i zastanawiam się jeszcze nad 300l dodatkowo bo jak będzie 3 solar to będzie gotować !!!!!! a zobacz co się dzisiaj stało co ty na to? musiałem pompe dać na 3 bieg

post-39699-0-75046500-1341604094_thumb.jpg

Opublikowano

Kol vernal twierdziłeś że 300l za dużo będzie a ja mam 550l i zastanawiam się jeszcze nad 300l dodatkowo bo jak będzie 3 solar to będzie gotować !!!!!! a zobacz co się dzisiaj stało co ty na to? musiałem pompe dać na 3 bieg

I co się stało na 3 biegu? Spadła temperatura? Do ilu?

Generalnie się cieszę, że Ci dużo wody nagrzewa - po to jest solar, brawo.

Jednak nie ma co demonizować - teraz dni są wyjątkowe i każdy kto ma solary nie narzeka na brak ciepłej wody a wręcz odwrotnie.

Technicznie to pod znakiem zapytania stoją jeszcze te otuliny, które masz na przewodach - one są chyba do 80C?

Jak chodzi o ilość podgrzewanej wody to trzeba poczekać do normalnych dni - wtedy będzie można podyskutować, siła spokoju...

Pozdrawiam.

Opublikowano

Woda w zbiorniku miała 62C a w solarze gotowało 100C po włączeniu na 3 bieg pompe wszystko się uspokoiło Myśle nad zapodaniem 500l zbiornika zamiast tej 300l Dobrze jest mieć dużo ciepłej wody jak mało gorącej. W każdym razie dzisiaj jest pochmurno i pada deszcz a solar pompuje ciepło do zbiornika :) Dziwne to troche jest bo słonka nima W dni słoneczne codziennie 10 osób brało prysznic za darmo! :rolleyes:

post-39699-0-40110100-1342266074_thumb.jpg

Opublikowano

Słonko jest nawet jak pada deszcz tylko za chmurami a część fotonów przedostaje sie prze tę zasłonę .poz Hermogenes

Opublikowano

Kolego niech te fotony przedostają się przez chmury mrozy i inne babole i grzeją nam wode nie będę wnikał jak to działa, byle za darmo i bez podatku niech bangla i za darmoche !!!!!!!!

Opublikowano

Aby tylko jakiś KRETYN nie wpadł na pomysł,tak jak w kilku miastach wprowadzono podatek deszczowy+vat; to tu jak już ludziska zabudują dachy solarami wtedy łup ,a co niech bulą.poz Hermogenes

Opublikowano

Podobno od 2015r obowiązkowe będzie budowanie nowych domów z odzyskiem energii słonecznej np solary.

A co do deszczówki masz obowiązek ją zagospodarować - czyli system rozsączkowy lub do zbiornika na cele gospodarcze.

Opublikowano

Mądrzy rządzący podpisali "pakiet klimatyczny",m.in.zmniejszenie emisji CO2 i przerzucają to teraz na zwykłych,szarych ludzi.Każdy,kto się buduje wie jak ciężko związać koniec z końcem i jeszcze im dokładają.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Moje obserwacje morze się komuś przydadzą 1. nie warto ustawiać kąta letniego tylko jesienny . Ja przestawiłem na 55 powód; nadmiar ciepła w upały a kąt jesienny bardziej potrzebny bo mało słonka Przyszedł rachunek za prąd iiiiiiiiiiiiiiiiiii jest jakieś 300 zł mniej ale solary były odpalone najpierw 1 jakiś tydzień potem 2 w sumioe jakieś 4czy 5 tygodni Więc OK :) Ostatnio przez 2 dni było pochmurno i wykorzystano cały zbiornik na 3 dzionek zagrzało do 52C a na stepny już było 62C super! Niedługo montuje 3 solarek

Opublikowano

Trochę późna pora roku, ale może komuś zostały stare grzejniki płytowe - poniżej jak można szybko i tanio wyprodukować solary - zdjęcia nie mojego autorstwa, były w necie.

Jak widać nawet rur pex nie zastosowali tyko węże ogrodowe, ale podobno hula.

Ja dodam dodatkowy pomysł : na zimę te panele montujemy do CO a na lato ściągamy na solary :D :D :D - to jet oszczędność, tego nawet kolega @kociołsam nie wymyślił

post-18578-0-52550400-1346086204_thumb.jpg

post-18578-0-41508200-1346086238_thumb.jpg

post-18578-0-47353500-1346086254_thumb.jpg

post-18578-0-11892300-1346086266_thumb.jpg

post-18578-0-11562700-1346086288_thumb.jpg

post-18578-0-67473800-1346086304_thumb.jpg

Opublikowano

1zle mają połaczone te panele 2 zimą za mało tego ciepła aby podłączać do co 3 węże po jakimś czasie kruszeją od słonka i ciepła są przystosowane raczej do zimnej wody

Opublikowano

Co do pracy zimą to się je wiesza w instalacji CO to takie panele uniwersalne :solarno - grzejnikowe :P

Co do połączeń masz rację lepszy jest pex, ale to nie moja robota, więc nie wiem co i jak dalej.

Zauważ że te panele są połączone jakby na próbę, może docelowo doprowadzenia wody są zmienione na coś trwalszego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.