Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. czy jak mam pieco kuchnie temy12 i chcialbym podlaczyc tylko grzejniki to musze podlaczac caly plaszcz wodny ? nadmieniam ze nie bede korzystal z wody uzytkowej a tylko do grzania w grzejnikach.prosze o wypowiedz na ten temat

Opublikowano

Witam! Nie rozumiem pytania.Znowu mało szczegółów.Piecokuchnia służy raczej do palenia całorocznego.Czy latem też chcesz w niej palić?.Jeśli tak to grzejniki też latem muszą odbierać ciepło.Wydaje się mnie ,że w piecokuchniach nie ma podziału płaszcza wodnego na połowy.Przekłada się ruszta: w lecie ruszt na górze,w zimie na dole.Pozdr.

Opublikowano

witam.chcialbym podlaczyc tylko grzejniki do grzania w zimie. latem nie bedzie palone w tej pieco kuchni gdyz uzywana bedzie kuchenka gazowa.zastanawiam sie tylko czy musze podlaczac reszte rurek ktore doprowadzaja wode do tak zwanego bezpiecznika termicznego czy moge to ominac i nie podlaczac.dodam ze bedzie naczynie wzbiorcze w ukladzie otwartym, i piecokuchnia ma sluzyc tylko do ogrzewania zima.

Opublikowano

piecokuchnia,czyli jak niektórzy producenci podają:ogrzewacz pomieszczen na paliwo stałe z zespołem wodnym.działa tak samo jak kocioł c.o. wpinamy ją winstalację i to od ciebie zależy co nią grzejesz, grzejniki ,cwu lub jedno i drugie.do tego służą zawory odcinające.nie zgadzam sie z Frankiem ze grzejniki w lato muszą odbierać ciepło co do reszty to ma rację. co to za piecokuchnia ?

Opublikowano

Witam! Tak napisałem,że w lecie grzejnki muszą odbierać ciepło,ale wtedy gdy nie ma bojlera,a chce się skorzystać z piecokuchni do grzania,lub gotowania.To co wtedy z wodą instalacyjną podgrzaną nawet na wysokim ruszcie?.Calsberg w pierwszym poście zaznaczył,że cwu nie będzie.Chciałem by wziął to pod uwagę ,a On dopiero teraz zaznaczył,że latem nie będzie palone-więc pozostaje tylko sezon grzewczy,ale gdyby chciał skorzystać latem-bo np. brak gazu w butli ?. Przyznam się ,że nie wiem co to jest bezpiecznik termiczny w instalacji grzewczej?.Może chodzi tu o węzownicę schładzającą w tej piecokuchni?.Co to za piecokuchnia?.Podaj nam powierzchnię do ogrzania grzejnikami,Moc tej piecokuchni.Pozdra.

Opublikowano

co to za piecokuchnia ?

Kolega określił w pierwszym poście. Dodam za niego

http://allegro.pl/kuchnia-weglowa-c-o-temy-12-phu-kalvis-i2322938488.html

To cudo ma wężownicę schładzającą, która pozwala w miarę bezpiecznie korzystać z kuchni latem. Można jej nie podłączać, byle mieć świadomość konsekwencji palenia w kuchni bez włączonych grzejników.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam wszystkich ponownie. zrobilem foteczke i prosze powiedziec czy tu jest wszystko ok poniewaz na piecu mam jakies 90-100 stopni nawet czasem 110 stopni a nie bardzo chce grzac na grzejniki. jaka moze byc przyczyna? moze gdzies jest blad? prosze o pilne odpowiedzi.dziekuje bardzo :)post-41419-0-68121100-1338910863_thumb.jpg

Opublikowano

Zawór roznicowy zbędny przy tej konfiguracji i tak grawitacja nie pojdzie, pompa powinna być za zaworem 4D, jak masz źle ustawiony tenże zawór to grzejesz pięć poprzez krótki obieg a nie obieg grzejników

Opublikowano (edytowane)

Dżizus! Po co ci

4d do piecokochni?

Wywal go albo ustaw na rozdział obiegów i zapomnij, że go masz.

Przy piecokuchniach pompa ma lepiej na powrocie bo ryzyko gotowania jest duże.

Jak ty te grzejniki podłączyłeś, że powrót schodzi z góry? To piwnica?

Edytowane przez kiminero
Opublikowano

To jakim cudem ma zadziałać grawitacja?

Jak odpowietrzasz rury rozdziału?

Przerób to na możliwie najprostszy układ. Wywal 4d, wywal zawór różnicowy, pompa na powrót a naczynie wepnij jak najwyżej aby powietrze wychwytywało.

Było rysować i pytać.

Opublikowano

dobrze , że pyta . Po to jest forum , żeby ludzią pomagać jak mają problem.