Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Grupa Bezpieczeństwa Do Zasobnika Vaillant 200L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Będę montował kocioł Vaillant 1f kondensat + zasobnik 200l i nie chcę kupować drogiej grupy bezpieczeństwa Vaillanta czy mogę założyć np taką grupę? http://www.zielonydo...8,14461%29.aspx i jaki zawór bezpieczeństwa do niej założyć bo oryginalnie jest 3bar.

Opublikowano

taka grupa jest zbędna

montujesz zbiornik przeponowy 12 lub 18l do tego zawór bezpieczeństwa 6 lub 8 bar w zalezności jakie masz cisnienie w sieci i na ile pozwala producent zasobnika i tyle grupa jest ok jak bedzie do CO

Opublikowano
  • Autor

Naczynie przeponowe zamontować przed czy za zaworem bezpieczeństwa?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Naczynie przeponowe zamontować przed czy za zaworem bezpieczeństwa?

witam podepnę się do tematu prosząc o poradę czy zawór bezpieczeństwa powinien być zamontowany wyżej od naczynia przeponowego , czy odwrotnie , i montaż manometru w kolejności od c.w.u manometr Z.B ,NP , ZZ, i zawór odcinający , czy ta kolejność jest odpowiednia ?

Opublikowano

Jeżeli kupisz zawór bezpieczeństwa tzw 3 w 1: zawór bezpieczeństwa zawór zwrotny oraz upustowy to naczynie przeponowe montujesz pomiędzy zaworem a zasobnikiem. Zawór bezpieczeństwa montujesz naprzewodzie zimnej wody doprowadzonej do zasobnika.

O jakich różnicach wysokości mówisz?

Opublikowano

Witam posiadam każdy zawór osobno , TYLKO MAM DYLEMAT W PODŁĄCZENIU DO C.W.U według schematu producenta nie ma w schemacie zaznaczonego manometru i nie jestem pewien gdzie go wpiąć i jest tak zasilanie wody z wodociągu Z.O. , Z.Z. , Z upustowy . N.P. Z.B. I ZBIORNIK C.W.U .

co do montażu wysokości nie jestem również pewien na jaką wysokość w pionie wstawić Z.B. o ile wyżej od naczynia przeponowego dodam że zasobnik Biawar 220 l.

Opublikowano

Zawór bezpieczeństwa 6 barowy

Jeżeli w instalacji jest reduktor ciśnienia, ustawić na ciśnienie 3,5/4 bar. Naczynie przeponowe również na takie ciśnienie. Pojemność już ktoś wyżej podał.

Różnice wysokości pomiędzy ZB i naczyniem, można wtedy pominąć.

Opublikowano

nie posiadam reduktora ciśnień , i nie wydaje się mi abym miał potrzebą montażu ponieważ ciśnienie nie jest wysokie ,

zawór bezpieczeństwa wstawiłem 4 bara,

a więc nie ma potrzeby montażu Z.B. wyżej od N.P. ?

Opublikowano

Jeżeli masz pewność, że ciśnienie w instalacji nie przekroczy 4 bar to instaluj 4 barowy.

Nie ma sensu montować wyżej. Przykładowo montując metr nad przewodem zasilającym, to w instalacji musi "powstać" ciśnienie wody 4,1 bar, aby otworzyło zawór itd.