scorpzod Opublikowano 3 Kwietnia 2012 #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Witam to projekt mojej instalacji: Bojler oraz rozdzielacze w piwnicy, rurki puszczone po stropie ( nie wszystkie, tylko podpięte pojedyńczo reszta po ścianach na parterze). Proszę o sprawdzenie poprawności oraz odpowiedź na kilka pytań: -czy pompa 25/60 wystarczy? -wyjście z pieca jest 2" czy obejście pompy może być 1 1/4"? -czy ma znaczenie kolejność wyjścia z rozdzielacza (dalsze grzejniki jako pierwsze?) - czy powrót z bojlera ma być bliżej pieca czy z rozdzielacza? Mile widziane sugestie. Pozdrawiam Cytuj
sambor Opublikowano 3 Kwietnia 2012 #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Witam Bojler włącz przed zawór różnicowy na oddzielnej pompie sterowanej temperaturą wody w bojlerze, Pozdrawiam Cytuj
petra57 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 #3 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Witam,nie jestem żadnym fachowcem,ale ja będę miał robioną instalację w podobny sposób z tym,że dojdzie zawór czterodrożny 1i1/2 cala oraz pompa dla bojlera CWU.Zawór o ile dobrze pamiętam będę miał zamontowany przed pompą CO z obejściem grawitacyjnym.Pompa CWU ma także mieć obejście grawitacyjne.Jeżeli coś niejasno napisałem to proszę o poprawę instalatorów lub znawców tematu,ale w każdym bądż razie zawór czterodrożny to dobry wynalazek chociażby tylko przy rozpalaniu kotła,a i póżniej napewno się przyda.Ja sądzę że te trzysta złotych za zawór przy takich kosztach to pestka. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi