xadamx Opublikowano 3 Kwietnia 2012 #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Powiedzcie mi który z tych dwóch piecy? Czytałem o niepochlebnych opiniach wodnego rusztu ale czy one też dotyczą tłokowca? Nie ukrywam, że szukam w miarę niedużego gabarytowo pieca z wyjściem czopucha do góry (ukształtowanie kotłowni). Dom, w trakcie budowy, ma około 180m2 podłogówka około 70-80m2 + grzejniki + wymiennik 300l. Gabarytami i ogólną budową, kształtem pasuje mi Defro. Cytuj
xadamx Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Autor #2 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 I co? Tabuny fachowców na forum i nikt nic nie napisze? Cytuj
Pieklorz Opublikowano 11 Kwietnia 2012 #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Negatywne zjawiska w przypadku tłokowca jeszcze bardziej się kumulują.... - będziesz miał syf na wymienniku mówiąc w skrócie. Jeżeli chodzi o sprawność nie jest źle przy wodnym, bo większą stratę niecałkowitego spalania kompensuje mniejsza strata kominowa. Problemem są sadze i większe zabrudzenie wymiennika. Kilka konstrukcji na rynku z górnym wyjściem spalin jest. Napisz, czy chcesz mieć palnik z tyłu konstrukcji kotła patrząc na drzwiczki, czy raczej z jego boku..... Jakie paliwo ma być podstawowe? Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Pieklorz Cytuj
xadamx Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor #4 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Idealnym rozwiązaniem pieca jest defro amk2 - umiejscowienie drzwi do paleniska oraz umiejscowienie podajnika i wyjscie czopucha do góry. Podstawowym paliwem będzie cos na zasadzie miału tzw. "odsiewka" czyli to co zostaje z kruszenia węgla. Jeżeli możesz podać jakies modele pieców będę wdzięczny. Za niecałe 2 tygodnie przychodzą hydraulicy i pasuje mieć już wtedy piec. A przynajmniej wiedzieć, który został wybrany. Cytuj
hurikhan Opublikowano 31 Maja 2012 #5 Opublikowano 31 Maja 2012 @xadamx I co wybrałeś? Mam identyczne wymagania jak Ty i bardzo podobny wymiarowo dom, z tym, że będę palić raczej ekogroszkime Cytuj
wonder Opublikowano 6 Czerwca 2012 #6 Opublikowano 6 Czerwca 2012 myślę, że zdecydowanie Econo z tych dwóch, ale to dlatego że mam złe doswiadczenia z Defro (dwoma kotłami żeby było ciekawiej) Cytuj
Neo Opublikowano 6 Czerwca 2012 #7 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Po kilku sezonach z tłokowcem raczej odradzam to rozwiązanie. Jeżeli już musisz mieć kocioł o takim umiejscowieniu zasobnika względem paleniska jak w typowym tłokowcu to zerknij na Zębca KPM Duo. Jest to kocioł z podajnikiem ślimakowym ale palnikiem rynnowym. Pozdrawiam. Cytuj
wonder Opublikowano 27 Sierpnia 2012 #8 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 a w tym kotle to akurat palniki lecą.. Cytuj
xadamx Opublikowano 3 Września 2012 Autor #9 Opublikowano 3 Września 2012 a w tym kotle to akurat palniki lecą.. A możesz napisać coś dokładniej. @xadamx I co wybrałeś? Mam identyczne wymagania jak Ty i bardzo podobny wymiarowo dom, z tym, że będę palić raczej ekogroszkime Od nieco ponad miesiąca mam Defro AKM2 22KW. Póki co nie zaobserwowałem żeby ruszt awaryjny jakoś specjalnie mocno zachodził sadzami.... Miesiąc nim juz palę i jeszcze go nie czyściłem bo nie widzę takiej potrzeby. Jedynie popiół z popielnika. Ogólnie jestem zadowolony z tego pieca. W stosunku do Protecha Karo (Taurus Gaur), którego miałem do tej pory przez ponad 3 lata, Defro jest lepiej rozwiązany. Przede wszystkim sam tłok spychajacy opał jest dużo lepiej pomyślany. Cytuj
wonder Opublikowano 13 Września 2012 #10 Opublikowano 13 Września 2012 lecą, psują się, topią - ja bym brał Cichewicza ale kto co lubi. Każdy kupuje na swoja odpowiedzialnosć Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi