Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Turbo Czy Kondensat(Do Mieszkania)?wybór Marki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem w trakcie zakupu mieszkania u dewelopera(mieszkanie w budynku 4 rodzinnym,nowym dobrze ocieplonym,powierzchnia 70m2,jakieś 6 grzejników,jedna łazienka).W budynku w standardzie ma zostac zamontowany kocioł Sauniera Thema Clasic 2f.

Zastanawiam się czy może by nie zamienić tego kociołka na:

1)Immergas Victrix 26 2 I

2)Beretta Conica Synthesi esi 25

3)Ariston class premium 24ff

dlaczego te,z uwagi na cenę podobną do themy (źródło fuego.pl)

Pozdrawiam i z góry dziekuję za wszelkie podpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Najlepiej,żeby był piecyk z zamkniętą komorą spalania tzn:powietrze pobierane do spalania jest z zewnątrz.(to bardzo ważne)Deweloperzy przeważnie zakładają tanie przewymiarowane i z otwartą komorą spalania.Marka pieca nie jest ważna byle serwis był dostępny.

Edytowane przez zbychu74
Opublikowano

Thema Classic to kocioł turbo z zamkniętą komorą spalania.Tematem mojego rozważania,jest to czy zamienić tego Sauniera na kondensata,czy warto,bo może np. kondensat w tych warunkach nie przyniesie żadnych korzyści.Wg fuego.pl w podobnej cenie do Sauniera mogę mieć 3 wyżej podane kotły kondensacyjne.

Opublikowano

Zbychu, a czemu to tak koniecznie upierasz się na zamkniętej komorze spalania? Musisz prowadzić dodatkową rurę do pomieszczenia przez wszystkie kondygnacje.

Kondensat zawsze będzie bardziej ekonomiczny, ale wymaga on w twoim przypadku większych grzejników, co wszystko powoduje zwiększenie kosztów inwestycyjnych. Jeżeli cie na to stać kup kondensat !!!

Opublikowano

Wiem o tym,że trzeba poprowadzić rurę koncentryczną,ogólnie nie upieram się ale wiem z własnego doświadczenia,że z zamkniętą komorą jest po prostu dużo bezpieczniejszy i nie wyziębia pomieszczenia tak jak atmosferyczny.

Opublikowano

Nie zawsze trzeba stosować koncentryczny przewód odprowadzania spalin/ poboru powietrza. Można stosować przewody oddzielne (patrz konfiguracje kotłów i przewodów spalinowych na stronach producentów). Przy prawidłowo wykonanej instalacji powietrzno-spalinowej każdy rodzaj kotła jest jednakowo bezpieczny, co tyczy się nie tylko samej instalacji powietrzno spalinowej ale i wymogu kubatury pomieszczenia. Warunek "prawidłowo", czyli zgodnie z wymaganiami producenta kotła i opinią kominiarza, jest oczywiście bezwzględny, niebezpiecznie jest tam gdzie "coś usiłuje się usprawnić albo ulepszyć albo inwestorowi lub instalatorowi wydaje się że "wie lepiej". Dyskusja o marce kotła jest bez sensu, a jedyna rada powinna brzmieć "kup ten na który Cię stać i do którego masz serwis w miejscu zamieszkania.

Opublikowano

Dobór kotła do mieszkania jest zawsze problemowy - bo będzie zawsze przewymiarowany na CO. Priorytetem jest funkcja CWU i ze względu na nią trzeba dobierać urządzenie. Dla najmniej wymagających wystarczą kotły o mocy do 20kW (ok. 9,5 l/min CWU) - komfortowy prysznic to ok 10 l/min - tu już lepiej pasuje 24kW, a jak ktoś ceni komfort brania prysznica i poboru wody w drugim punkcie (np. zlew) to wybierze kocioł o mocy 28 kW (np. Vaillant VUW plus) z funkcją szybkiego startu CWU.

Co do komina to w przypadku urządzeń z zamkniętą komorą nie trzeba ciągnąć komina koncentrycznego przez całą długość komina - można w komin wpuścić tylko rurę spalinową (najczęściej 80 mm) a pozostałą częścią szachtu kominowego zaciągać powietrze - wtedy tylko od szachtu do kotła jest rura koncentryczna.

Taka ciekawostka: taki komin w przypadku Vaillanta (nie wiem jak w SaunierDuval bo to ta sama grupa kapitałowa) tańszy jest do kotła kondensacyjnego niż identyczny (chodzi o układ i długość) niż do kotła niekondensacyjnego "turbo".