Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

szukam kotła górnego spalania już od razu przystosowanego do układu zamkniętego z mocą do 12-14 kw za cenę do 4-5 tyś zł,

dodatkowe ważne cechy dla mnie ruszt ruchomy, łatwość czyszczenia no i fajnie by było jak by producent dawał wyjmowaną szufladę z popiellnika choć to to można samemu zmajstrować :rolleyes: kotły zarówno z miarkownikiem jak i sterownikiem...

co polecacie na co warto zwrócić uwagę ?????

Opublikowano

no jeśli ktoś uważa że dubluje to sory... mi się jednak wydaje że nie tym razem konkretnie chodzi mi o kocioł

"górnego spalania już od razu przystosowanego do układu zamkniętego z mocą do 12-14 kw za cenę do 4-5 tyś zł,

dodatkowe ważne cechy dla mnie ruszt ruchomy, łatwość czyszczenia"

Opublikowano

Kotły górnego spalania ma chyba każdy producent. Na początek wyłonić trzeba który producent dopuszcza pracę takiego kotła w układzie zamkniętym. Według mnie warto się zastanowić nad Zębcem, Ogniwo, SAS.

Opublikowano

Zębiec nie dopuszcza pracy swoich kotłów w układzie zamkniętym. Jeśli już, to robi to jego starachowicki konkurent Per-Eko. Jako zebezpieczenie polecają DBV, podobnie zresztą jak Galmet. Ten ostatni to nawet próbuje robić uniwersalne kotły dolno i górno spalające.

Kotły górnego spalania, typowo dedykowane pod układ zamknięty czyli z wbudowaną wężownicą, jeśli jeszcze uwzględnimy wymogi kolegi w zakresie ceny, rusztu ruchomego i łatwości czyszczenia, wskazać można zasadniczo dwa:

- Ogniwo S6WC 13 kW - taki kocioł można polecić, jeśli chce się pracować na miarkowniku;

- Defro Optima Komfort Plus 12 kW - w przypadku zdeydowania się na nadmuch i elektronikę.

Ten drugie wyjdzie praktycznie 2x drożej od pierwszego.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

szukam kotła górnego spalania już od razu przystosowanego do układu zamkniętego z mocą do 12-14 kw za cenę do 4-5 tyś zł,

dodatkowe ważne cechy dla mnie ruszt ruchomy, łatwość czyszczenia no i fajnie by było jak by producent dawał wyjmowaną szufladę z popiellnika choć to to można samemu zmajstrować :rolleyes: kotły zarówno z miarkownikiem jak i sterownikiem...

co polecacie na co warto zwrócić uwagę ?????

Nie wiem,dlaczego kopniecznie ma być górnego spalania,chyba ,żę posiada się do spalania tzw niesort opałowy,czyli wszystko co się pali.Syn obecnie sprzedaje kotły w sklepie i w rozmowach z klientami wymagania to-sterownik,dmuchawa,ewentualnie podajnik powiadomienia o pracy kotła do domu.Mi to jest po prostu niepotrzebne.Proponuje to co kupiłem posiłkując się opiniami na tym forum i kupiłem prawdziwego dolniaka -Viadrus u24 ,który nie ma ruchomego rusztu i sterownika.posiada miarkownik i wyjmowaną szufladę jest łatwy w czyszczeniu-nawet bez wygaszania,i przystosowany do pracy w układzie zamkniętym w jakim u mnie pracuje,mogę na nim utrzymywać temp 40 stopni i nie jest mu straszna korozja niskotemperaturowa-kocioł żeliwny.Jak wspomniałem w moich wcześniejszych postach dodatkowo zaistalowałem do niego dodatkowo wężownicę schładzającą,regulator ciągu kominowego oczywiście pompka wody ale ona była już przy poprzednim kotle oraz wiadomo instalacja zabezpieczona do pracy w układzie zamkniętym.Na koniec aby nie było za fajnie musiałem się nauczyć w nim palić a wydawało mi się ze umiem po tych 37 latach.Niestety nauka zazwyczaj kosztuje a w moim przypadku to było niepotrzebne spalenie 2,5 tony węgla w poprzednim sezonie.Coby nie wybrać zawsze to będzie jakiś kompromis między tym co pragniemy otrzymać a tym co dostaniemy od producenta,Mi się udało ponieważ mam zauważalne oszczędności w zużyciu opału-w porównaniu do starego kotła,nie zadymiam okolicy -stąd ekonomiczniejsze spalanie i mam nadzieję,że żeliwniak dłużej popracuje jak stalowy.