drzewko82 Opublikowano 2 Października 2008 #1 Opublikowano 2 Października 2008 Witam! Od dłuższego czasu męczy mnie sprawa palenia w piecu centralnym..., dlatego pomyślałem że może ktos mi coś podpowie ;) Ale od początku - Piec miałowy (palę mieszanką miał-groszek) - ogrzewanie 1 piętra domu - 4 większe pokoje - sterownik Płomyk (nie PID) 1 sprawa: jak ustawić ten sterownik? Przedmuchy i co ile minut? Ustawiam zazwyczaj temperature na 50stopni standardowo mam ustawione co 3min - 30sekund 2 sprawa: W związku że piec ogrzewa wodę, zastanawia mnie czy można by było ustawić takie coś: temperatura 40stopni przedmuchy: 30sekund co 1minute Miałbym nagrzaną wodę i w domu taką średnią temperaturę, paliło by się chyba dłużej, ale jakie konsekwencje tego by mogły być (palenie miałem przy tej temperaturze...) Jestem laikiem w kwestii pieców i ustawień, zaczynam dopiero więc prosze o wyrozumiałość :) Pozdrawiam forumowiczów Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 2 Października 2008 #2 Opublikowano 2 Października 2008 Witam Jeśli masz trochę grosza który możesz zainwestować w kotłownie ( jakieś 500 – 700 zł) to polecam inwestycje w zawór 4d. Tem na kotle 70 stopni. Na wymienniku CWU również a na CO tyle co potrzeba ( około 45 – 55). Paląc na wyższych temperaturach uzyskasz większą stałopalność ( jakieś 15 – 25 %) zapobiegniesz korozji kotła a woda użytkowa będzie „zdrowa” i będzie jej zdecydowanie więcej niż przy obecnych nastawach. Przedmuchy to kwestia zestrojenia kotła na pewno nie zbyt częste i długie ( generują straty ). Pozdrawiam. Zachęcam do lektury forum jest dużo na takie tematy. Tomasz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi