jendrek85 Opublikowano 17 Lutego 2012 #1 Opublikowano 17 Lutego 2012 Witam. Prosił bym o uwagi i ocenę schematu instalacji? Proszę jeszcze o podanie średnicy rury miedzianej do rozdzielaczy na parter i poddasze. Z rozdzielaczy do grzejników będą rury PEX fi16 z rozdzielacza do kotła miedz. schemat instalacji.pdf Cytuj
jendrek85 Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor #2 Opublikowano 18 Lutego 2012 Czy mogę prosić o pomoc w schemacie? Cytuj
sambor Opublikowano 18 Lutego 2012 #3 Opublikowano 18 Lutego 2012 Witam Do naczynia przelewowego ( wzbiorczego) musi iść rura 28Cu, podobnie do zaw. 4-drog i powrót z 4 drog do kotła, pozostałe fi22 lub fi 28 . Pozdrawiam Cytuj
snoop84 Opublikowano 18 Lutego 2012 #4 Opublikowano 18 Lutego 2012 Moje uwagi: - bez sensu użycie zaworu 4-drogowego. Pompa pomimo przełączonego zaworu będzie zamiast tłoczyć na powrót, będzie zasysać bajpasem zaworu - prosta instalacja a strasznie została skomplikowana - wątpie żeby grawitacja działała na buforze i zaworze mieszającym - brak mieszania na rozdzielaczach podłogówki pójdzie najwyższy parametr (popęka posadzka) oraz duże różnice temperatur podłogi Cytuj
jendrek85 Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor #5 Opublikowano 18 Lutego 2012 Witam. Dziękuje za uwagi. Odnośnie pierwszej uwagi to poprawiłem schemat. Mam nadzieje że dobrze poprawiłem Instalacja c.o będzie podłączona również pod kominek z płaszczem wodnym jak widać na schemacie. Myślę że jak dam fi 28 to powinna ruszyć grawitacja. A jak nie to może zadziała pompka za zaworem 4 drogowym i ruszy obieg bez uruchamiania pompki na obiegu c.w.u. Do podłogówki zamierzam dać ograniczniki temperatury na powrocie firmy Herz. Czy to dobre rozwiązanie. Cenowo wychodzi taniej niż cały zestaw mieszający z pompką i rozdzielaczem. schemat instalacji _1.pdf Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi