robson77 Opublikowano 8 Lutego 2012 #1 Opublikowano 8 Lutego 2012 (edytowane) Witam wszystkich! Czytam to forum od kilku dni i w końcu odważyłem się napisać :-). Buduję dom systemem gospodarczym i staram się większość prac, wykonywać sam. Teraz przyszła pora na centralne ogrzewanie i dzięki wskazówkom z forum zaprojektowałem wstępnie, schemat podłączenia. Mam serdeczną prośbę o podpowiedź odnośnie umieszczenia zaworów zwrotnych, odcinających lub trójdrożnych jeżeli istnieje taka potrzeba (w których miejscach?). Po krótce opiszę co jest zrobione i co chcę zastosować: 1.piec kondensacyjny Vaillant z zasobnikiem Vaillant 2.TECEflex Rozdzielacz ogrzewania podłogowego z mieszaczem pompowym i zaworami regulacyjnymi i przepływomierzami, 6 sekcji na parterze domu. 3.Na piętrze jest już zrobiony rozdzielacz na grzejniki i chciałem wypuścić z nich jedną pętlę na łazienkę, tylko nie wiem jakiego zaworu użyć i czy jest taka możliwość? 4. Na dole mam również dwa grzejniki drabinkowe, podłączone bezpośrednio z zasilania z pieca. Wiem,że się rozpisałem, ale chciałbym to mądrze wykonać. Z góry dziękuję za wszelką podpowiedź. Załączyłem zdjęcie schematu. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Edytowane 8 Lutego 2012 przez robson77 Cytuj
lolosko Opublikowano 8 Lutego 2012 #2 Opublikowano 8 Lutego 2012 ad 2 ten rozdzielacz ktorego zdjecie zamiesciles to rozdielacz 2funkcyjny do podpiecia co i podłogowego jezeli taki masz lub planujesz kupic to zalatwi Ci sprawe tych dwoch grzejnikow na dole ktore chciales podpaic prosto z pieca. ad3 grzejnik łazienkowy na pietrze wepnij w rozdzielacz ogrzewania c.o a na powrocie zastosuj zawór oganiczajacy temp powrotu( RTL) poczytaj cos o nich na forum napewno znajdziesz cos na ten temat. http://www.tece.pl/produkty/ogrzewanie-podlogowe-teceflex/ogrzewanie-podlogowe/49 link do srony o tym rozdzielaczu...to tyle na obecna chwile POZDRAWIAM:) Cytuj
robson77 Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor #3 Opublikowano 8 Lutego 2012 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :-). Zdjęcie jest tylko poglądowe, bo nie było takiego z 6 sekcjami. Grzejniki na dole już mam wpięte więc nie będę tego przerabiał. Proszę tylko napisać czy to co narysowałem jest w porządku, czy jeszcze coś trzeba dorzucić, pozmieniać? Cytuj
lolosko Opublikowano 8 Lutego 2012 #4 Opublikowano 8 Lutego 2012 Ta podłogówke na gorze trzeba wpiac przez rozdzielacz i satosowac RTL o prosze znalazlem przeczytaj dokładnie pasuje w twoim przypadku http://www.instalator.pl/archi/2009/mi4%28128%29/57.pdf ach zapomnial bym przeczytaj w instrukcji kotła jakie masz naczynei przeponowe i czy przy wielkosci Twojej instalacji nie potrzeba zwiekszenia tego naczynia(dołozenia drugiego)co moze skutkowac naglymi skokamia cisnienia...a jakiej pojemosci zasobnik c.w.u? Cytuj
lolosko Opublikowano 8 Lutego 2012 #6 Opublikowano 8 Lutego 2012 to tez pomysl o dolozeniu naczynia na wodzie uzytkowej by uniknac wyciekow z zaworu bezpieczenstwa.a te grzejniki łazienkowe pamietaj aby mialy zawory na powrotach w celu ustawienia przepływu jezlei sa zasilana prosto z pieca.to by bylo na tyle raczej wszystko ok.schemat schematem a wykonanie to troszke inna sprawa.pamietaj by zrobic tak by wszytsko sie odpowietrzalo i by układ dało sie wyregulowac.pozdrawiam Cytuj
robson77 Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor #7 Opublikowano 8 Lutego 2012 Jeszcze jedno pytanko! Czy pompa z pieca wystarczy na taki układ? Rozdzielacz do grzejników jest praktycznie nad piecem, na piętrze, tylko boję się czy najdalszy grzejnik będzie miał dostateczny przepływ ciepłej wody? Cytuj
amber36 Opublikowano 8 Lutego 2012 #8 Opublikowano 8 Lutego 2012 Spokojnie wystarczy u mnie do najdalszego grzejnika jest jakieś 15 mb i daje radę :rolleyes: Cytuj
lolosko Opublikowano 8 Lutego 2012 #10 Opublikowano 8 Lutego 2012 a czym bedziesz robił instalacje,jakim systemem. Cytuj
robson77 Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor #11 Opublikowano 8 Lutego 2012 podłogówka, grzejniki alu-pex 16, ciepła-zimna woda PP Cytuj
robson77 Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor #13 Opublikowano 8 Lutego 2012 z kotła do rozdzielaczy, jeśli o to chodzi alu-pex tylko większej średnicy Cytuj
lolosko Opublikowano 8 Lutego 2012 #14 Opublikowano 8 Lutego 2012 no to super:)bedzie działac napisz po uruchomieniu jakie wrazenia. Cytuj
robson77 Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor #15 Opublikowano 8 Lutego 2012 czekam na lekką odwilż i do pracy :) napewno dam znać, bo aż sam jestem ciekaw :D P.S. Czy jakieś zawory zwrotne są potrzebne przy takiej konfiguracji instalacji? Cytuj
boskimitch Opublikowano 23 Lutego 2012 #16 Opublikowano 23 Lutego 2012 Witam, W swoim domu bedę miał podobną instalację c.o i c.u.w jednak na stronie Vaillant mozna znaleźć taki schemat instalacji. Jest tu zastosowane sprzęgło czy jest sens stosować coś takiego, czy lepiej czy lepszy bedzie instalacja ze schemau robsona77. Cytuj
Gość mak Opublikowano 24 Lutego 2012 #17 Opublikowano 24 Lutego 2012 Jeżeli ma to być duża podłogówka i sterowanie pogodowe to jak najbardziej ma sens (konieczność stosowania sprzęgła musi wynikać z obliczeń instalacji). Spójrz na podłaczenia sterownika który pogodowo steruje obwodami grzania . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi