Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem nowy na forum ale od jakiegoś czasu śledzę wpisy. Dzisiaj zmuszony jestem poprosić was o pomoc.

Dopiero teraz (przy temp -20 oC) zaóważyłem że ogrzewanie nie działa poprawnie. Na wejściu do rozdzielacza jest wysoka temperatura (kaloryfery na piętrze są gorące) natomiast na wejściu ogrzewania podłogowego (parter) rurki są zimne.

Pompa działa natomiast na rotametrach jest 0. Dodatkowo zaóważyłem że nie ma żadnej reakcji w czasie kiedy kręcę rotametrem (cały czas 0).

I tu są moje pytania:

• czy dobrze jest zaprojektowany rozdzielacz?
  • czy może przez przypadek nyple nie są zamienione?
  • czy pompa pracuje w odpowiednim kierunku?

Sprawdziłem zawory na podłogówce są poodkręcane. Jeden obwód (najkrótszy) troszkę działa (podłoga jest letnia).

Bardzo proszę o pomoc.

Dziękuję.

post-39225-0-75161300-1328702758_thumb.jpg

post-39225-0-28234700-1328702791_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jeśli mógłbyś zrobić zdjęcie prostopadle do rozdzielacza to ułatwiłbyś życie tym od których oczekujesz pomocy. Jeżeli na zdjęciu po prawej stronie jest rozdzielacz który "nie działa" to ułatwisz mu pracę jeśli lekko otworzysz zawór na górnej rurce. Jeśli jest odkręcony to zrób zdjęcie rozdzielacza w stanie kiedy powinien działać, a nie działa i w rozdzielczości umożliwiającej dostrzeżenie szczegółów, np. czy rotametry mają zero na górze czy na dole i w którą stronę jest skierowana strzałka na pompie.PS. zawór na górnej rurce powinien być zaworem odcinającym ale nie kulowy, bo jego funkcja to ograniczenie przepływu aby wymusić ruch wody w pętlach, możesz próbować tego na kulowym, lekko otwierając/przymykając i obserwując rotametry;zawór by-passu przy braku siłowników możesz całkowicie zamknąć, sprawdź czy plastikowe/białe pokrętła są całkowicei rozkręcone i czy pompa na pewno pracuje

Edytowane przez tommek
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Jak przyjadę do domu to zrobię aktualne zdjęcia. Te które teraz wystawiłem są z etapu budowy.

Na pewno wszystkie plastikowe/białe pokrętła są odkręcone i zawór na górnej listwie też jest otwarty.

Pompa tłoczy z dołu do góry.

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Jestem nowy na forum ale od jakiegoś czasu śledzę wpisy. Dzisiaj zmuszony jestem poprosić was o pomoc.

Dopiero teraz (przy temp -20 oC) zaóważyłem że ogrzewanie nie działa poprawnie. Na wejściu do rozdzielacza jest wysoka temperatura (kaloryfery na piętrze są gorące) natomiast na wejściu ogrzewania podłogowego (parter) rurki są zimne.

Pompa działa natomiast na rotametrach jest 0. Dodatkowo zaóważyłem że nie ma żadnej reakcji w czasie kiedy kręcę rotametrem (cały czas 0).

I tu są moje pytania:

Sprawdziłem zawory na podłogówce są poodkręcane. Jeden obwód (najkrótszy) troszkę działa (podłoga jest letnia).

Bardzo proszę o pomoc.

Dziękuję.

Czy pompa ma strzałke w górę? I czy dolna belka to zasilanie?

A za ta puszkę elektryczną, to ..... wyprowadzić i rozstrzelać tego, który ją zakładał! ;)

I rozumiem, że zawór przelotowy na górnej belce był otwarty podczac prób, bo teraz jest zamkniety!

Edytowane przez krisb
Opublikowano

Czy pompa ma strzałke w górę? I czy dolna belka to zasilanie?

Pompa ma strzałkę w górę

A za ta puszkę elektryczną, to ..... wyprowadzić i rozstrzelać tego, który ją zakładał! ;)

Sam to robiłem ;) (poprawię)

I rozumiem, że zawór przelotowy na górnej belce był otwarty podczac prób, bo teraz jest zamkniety!

Tak teraz jest otwarty

Opublikowano (edytowane)

chopaki , pytacie sie o sprawy mało istotne ( nawet oczywiste rzeczy) lub nie patrzycie na obrazek

to ze zawór motylkowy jest zamkniety i nie ma rurek na pierwszym zdjeciu to mało wazne , mozna sie domyslic ze to jest zrobine w trakcie montazu

teraz waznym jest

czy zawór na bajpasie jest zakrecony

zawór powrotny nalezy zakrecic i powoli minimalnie odkrecic odkrecac

najlepiej bedzie go wymienic na regulacyjny , ( odcinajacy to on jest z definicji )

odkrecic głowice i sprawdzic czy działa terostatyczny (iglica )

podaj temp na zasilaniu skrzynki

to narazie tyle czekamy na info

Arcco siekiere schowaj zeby nie przyszedł ci do głowy jakis glupi pomysł , narazie nie bedzie potrzebna do regulacji :o

Edytowane przez Marek
Opublikowano

Ależ to są bardzo ważne rzeczy o które pytam ;) , przez chwile miałem wrazenie, że pompa jest zamontowana odwrotnie, zdjęcie jest takie, jakie jest.

Więc jeśli wszystko jest zgodnie ze sztuką, to zdecydowanie Kolega podaje jedyna słuszna procedurę uruchomienia tej podłogówki.

Natomiats ta puszka elektryczna, to jest tam potrzebna, jak zmarłemu kadzidło, a zawsze może się zdarzyć jakiś wyciek i może być wesoło, jakem metrolog, wiem, co piszę! Bezpieczeństwo przede wszystkim!

A siekiera, cóż, zastanawiałem się, czy służy do odganiania złych myśli (edycja projektu :P ), czy jako jedynie słuszne narzędzie do korekcji tej instalacji :D .

Pozdrawiam i powodzenia.

Opublikowano

No a kolego to nie czyta postów innych i powtarza co już zostało napisane. Dodatkowo są dwa zdjęcia i na drugim też jest kulowy zamknięty, a tam już rurki są.

Autor ma problem nie z temperaturą zasilania tylko z brakiem przepływu, a przynajmniej z nie wykazywaniem go przez rotametry, więc praca zaworu termostatycznego jeżeli w ogóle jest instalacja zalana wodą nie ma tu znaczenia, bo nawet przy zamkniętym zaworze termoregulacyjnym i kulowym przepływ powinien być, więc albo pompa nie działa, albo rotametry nie pokazują, albo zatkane rury, albo tak długie obwody, że pompa nie jest w stanie przepchać.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zrobiłem aktualne zdjęcie.

Tak jak tommek zauważył temperatura na zasilaniu raczej nie stanowi problemu (jest około 40o C).

Rurki raczej nie są zatkane, wydaje mi się że problem może tkwić w przebiegach te zimne obwody mają po ok 100m. Czyli chyba pompa nie daje rady.

Zauważyłem że na pompie jest regulacja obrotów. Było ustawione na 2 to przestawiłem na 3. Rotametry troszkę się ruszyły. Teraz 3 z 5 rotametrów są na przepływie 1,5 i niestety nic nie mogę więcej z nich wycisnąć :(

Mam pytanie odnośnie bajpasu. Czy można go zamknąć i co się wtedy dzieje bo rurka jest cały czas bardzo gorąca i mam wrażenie że całe ciepło tą rurką omija moją "podłogówkę"

http://img85.imageshack.us/img85/9839/dsc7798k.jpg

Opublikowano

Witam ,

zamknij bajpas

brak zaworu do regulacji na górnej belce ( możesz spróbować jak koledzy radzili przymknąć ten zawór kulowy na górze tak trochę więcej niż do połowy ,zwróć uwagę co się będzie działo w tedy z rotametrami )

rozdzielacz przed mieszaczem zasila pewnie grzejniki ( trzeba je też przykryzować zaworami przy grzejnikach bo na rozdzielaczu ich nie ma )

pozdrawiam

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zakręć całkowicie by-pass i spokojnie pompa powinna na I biegu wydolić tylko musisz doregulować przymykając powoli zawór kulowy, a docelowo zmienić na regulacyjny, czyli taki zakręcany imbusem "na kilka obrotów".

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Witam.

I tu są moje pytania:

Bardzo proszę o pomoc.

Dziękuję.

Witam

Ja mam identyczny rozdzielacz i na początku też miałem problemy z podłogówką.Zamontowałem go tak samo jak Ty ponieważ był tak skręcony gdy go kupiłem.Okazało się jednak że jest źle skręcony więc na necie znalazłem opis podobnego rozdzielacza wraz ze zdjęciem.Pozamieniałem by było tak jak na zdjęciu i u mnie działa bez zarzutu.Dodam że obwody mają po około 100m.Oto link do tego opisu

http://tece.pl/pdf/Instrukcja2w1.pdf

Jutro zrobię fotkę że zrobiłem tak jak na schemacie.

Pozdrawiam.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dzięki piotrek4391

Fajnie by było gdyby udało Ci się zamieścić fotkę twojego rozdzielacza.

Zauważyłem jedną znaczącą różnicę a mianowicie miejsce montażu głowicy termostatycznej. U mnie jest na dolnej listwie.

Nie wiem jakie ma to znaczenie ale chyba spróbuje zamontować na górną listwę i zobaczę jakie to przyniesie efekty.