Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Pięknie :D super

ale mam takie zastrzeżenie , zaspawałeś czy tylko sylikon?

i jak tak pięknie podszedłeś do sprawy

to czy ten łańcuszek nie przeszkadza ci podczas otwierania klapy zasypowej ,bo takie zdejmowanie i zakładanie to troszkę :huh:

można było uchwyt na łańcuszek przerobić po stronie miarkownika jeszcze było by łatwiej dla miarkownika jaki jego ramienia .:D

mimo wszystko ładnie

masz teraz kontrolę i lepiej wyregulujesz szparę dolnej klapy która również musi mieć 2 mm szpary na dopływ powietrza jeśli nawiercisz zaspawasz nakrętkę i wstawisz śrubę do możliwości regulacji ręcznej .,przydatne i nie za mało tych otworów ? może wyciąć całkiem ten otwór.

wstaw zdjęcie pieca od przodu jak w całości wygląda .

  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Witam,

łańcuszek troszkę przeszkadza ale jeszcze tą moją konstrukcję dostosuję z biegiem czasu. Cała klapa jest mocno skręcona z klapą popielnika pieca, a silikonu użyłem tylko do uszczelnienia. Co do otworów, to cały czas obserwuję jak się pali , nie wykluczone że dowiercę więcej. Na tą chwilę jest ok.

Mam małe pytanko po co konkretnie ustawiać szparę 1-2 mm ? Boję się że to może ponosić mi temp. na moim piecyku. On ma 9kw (mieszkanie 50m2) i dość szybko można nim zagotować wodę.

Jutro wstawię fotkę całości.

 

Nie ukrywam że wstawiłem miarkownik ponieważ paliłem drewnem na dmuchawie. Powstawało masę smoły i kopciło się strasznie z komina. Miałem też Unistera ale on ma ogromną wadę : Rozpala piec , wszystko się buzuje i nagle zamyka dopływ powietrza. Smoły było trochę mniej ale za to komin zarastał. Sprzedałem Unistera i kupiłem ESBE mam nadzieje że nie będzie się smołować.

Edytowane przez witgit
Opublikowano

Czytałeś że paląc samym drewnem temp.6O C jest za niska , może po prostu mokre drzewo miałeś i załatwiłeś piec przepalaj suchym drewnem. i pal od góry zasmolenie zniknie w oczach uwierz mi :D ja na 1 zasypie mam na 10-12 godz przy temp na dworze -15 C -25 C

szpara musi być czytałeś instr. miarkownika ?

musi być dopływ świeżego powietrza !!! nie duś go ( PIECA ) , jeśli jest piec za mocny , i jest duży ciąg kominowy ustaw szparę 1 - 2mm przymknij szyber jeszcze .

zagotowuje ??

może ustaw sterownik aby przy niższej temp. robił obieg wody w C.O.

  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Witaj tak jak myślałem

trudny dostęp do klapy zasypowej jak i popielnika

przerób te mocowanie dolnej klapy zamontuj jakiś uchwyt ( pręcik ) aby swobodnie otwierać klapy i nie przeszkadzał łańcuszek :D i nie zapomnij o ustawieniu klapy dolnej z prześwitem na 1-2 mm.

Klapka dolna powinna być otwarta na tyle żeby piec nie nabierał samoczynnie temperatury -nie może być zamknięta. może doprowadzić do wybuchów spowodowanych nagromadzeniem gazów .

  • Zgadzam się 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.