Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 9.01.2019 o 13:14, drops9 napisał(a):

Witam,

odświeżam ten temat bo mam z nim problem, a widzę tutaj małą nieścisłość. Mianowicie na początku wątku piszecie że zdecydowanie nie należy dolewać wody do ciepłego pieca, a pod koniec że można dolewać byle małym strumieniem. Więc jak? Mam ubytek wody, czy musze wygaszać piec żeby ją dolać? Czy moge na minimum odkręcić zawór i dolewać?

Chodzi o to byś nie zrobił szoku piecu. To tak jak jesteś rozgrzany nie wskakuje sie do lodowatej wody bo możesz dostać skurczu i pójść pogadaćz posejdonem. Podobnie z piecem, metal pod wpływem ciepła sie rozszerza (fizyka podstawówka) jak zalejesz go nagle zimną wodą to sie miejscowo mocno skurczy co może prowadzić do rozszczelnienia itd. 

Jak masz np. jak ja zawór 4D, a wodę dopięta na obwodzie grzejników to mozesz zamknąć 4D i powolutku puszczać na grzejniki jak nie masz tam dużej temp. Wtedy taka woda sie powoli ustabilizuje w grzejnikach i dopiero powoli otworzysz 4D by temp sie wyrównała. Tylko to trzeba znać swoją instalacje i wiedzieć co i jak. Więc najlepszą opcją jest jak bedziesz szedł spać wygasić piec i rano dolac wodę jak sie ochłodzi i go odpalić.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odświeżam temat. Kupiłem dom z takim piecem i mam problem z grzejnikami na piętrze. Grzeją słabo, raz jeden grzeje a kolejny nie, drugim razem na odwrót. Chyba przyczyną jest za mało wody w instalacji? Kaloryfery wielokrotnie odpowietrzane. Zaznaczyłem na niebiesko, tam jest dopływ wody. Żeby dopuścić wodę to mam odkręcić te dwa zaworki zaznaczone na czerwono? Skąd będę wiedział ile to potrwa i ile wody dopuścić? Sorry, może banalne, ale całe życie w bloku...

Zrzut ekranu 2025-12-16 o 12.13.24.png

Zrzut ekranu 2025-12-16 o 12.13.33.png

Zrzut ekranu 2025-12-16 o 12.13.46.png

Zrzut ekranu 2025-12-16 o 12.16.18.png

Zrzut ekranu 2025-12-16 o 12.16.30.png

Opublikowano

Tak ,tymi zaworami dopuszczasz wodę z wodociągu do układu .

A przelew z naczynia wyrównawczego masz do umywalki ,jak dobrze widzę ,bo foto trochę nie wyraźne.

Przechwy�_2025_12_16_16_14_11_886.png

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Do naczynia idą cztery rurki.

Niebieska na górze idzie w ściane i dalej na dom.

Zielona na górze łączy się z rurkami z pieca.

Zółta u dołu łączy się z rurami z pieca przy ścianie.

Czerwona u dołu idzie na doł gdzie łączy się z wodą z wodociągu nastepnie idzie przez kran i kończy się na zewnętrznej stronie domu gdzie jest kranik. Z tej czerwonej wychodzi również wąż do uzupełniania wody w piecu.

Czarnym kolorem zaznaczyłem rurkę która wychodzi ze ściany i kończy się w umywalce nie ma żadnego zaworu. 

Nie mam możliwości zobaczyć ile jest wody w naczyniu. Na różowo zaznaczyłem, że jest tam jeszcze taki mały zaworek czarny jak go otwieram to pryska woda na ścianę czy on służy do zlewania wody z naczynia? A ten z czerwoną rączką zaraz obok służy do dolewania wody do naczynia? Bo te w umywalce no to jeden po odkręceniu leci po prostu woda, jest czysta więc to pewnie z tego dojścia wody z wodociągu po prostu, a ten drugi nie ma zaworu to jakoś z automatu upuszcza z instalacji czy jak? Strasznie to dla mnie zagmatwane

IMG_6141.jpeg

IMG_6135.jpeg

IMG_6133.jpeg

Opublikowano

Witaj kolego @mcmarins na forum Info - Ogrzewanie.

58 minut temu, mcmarins napisał(a):

Do naczynia idą cztery rurki. ,,,,

Kolega @rambo5 pytał o naczynie przelewowe, a Ty opisałeś podłączenia do zbiornika CWU (ciepłej wody użytkowej).
Szoruj na górę (strych, piętro) i szukaj naczynia wielkości wiadra (lub małego wiadra). 

Opublikowano (edytowane)

Zuch.

To jest naczynie przelewowe otwarte.
Rura przednia, która podłączona jest do spodu naczynia zwie się fachowo rurą wzbiorczą
Rura tylnia, która podłaczona jest z prawego górnego boku naczynia zwie się fachowo rurą przelewową.
Ta fajka u góry naczynia, to rura odpowietrzająca.

Twoim zadaniem teraz jest, znalezienie drugiego końca rury przelewowej w piwnicy. 
To tą rurą będzie przelewała się woda z naczynia wzbiorczego, informując Cię tym samym, że obieg układu grzewczego został w pełni zapełniony wodą. 

Edytowane przez Andrzej_M_