Danczo22 Opublikowano 26 Stycznia 2012 #1 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Witam Panowie mam problem chcę wyremontować sobie poddasze i zrobić tam instalacje CO chciałem zrobić to tak, zamontować na poddaszu rozdzielacz i do niego pompke obiegową, tylko zastanawia mnie jedna rzezcz czy pozostałe grzejniki w domu będą dobrze grzać ? Stara instalacja grawitacyjna bez pompki. Cytuj
twbolek Opublikowano 26 Stycznia 2012 #2 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Narysuj schemat jak to widzisz. Cytuj
Danczo22 Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor #3 Opublikowano 3 Lutego 2012 (edytowane) Witam Panowie widzę że temat nie cieszy sie popularnością :( Mam jeszcze takie pytanie zmieniłem plany i chcę zrobić to tak bezpośrednio z kotłowni poprowadzić 2 rury zasilającą i powrotną do rozdzielacza zamontowanego na poddaszu i od rozdzielacza wiadomo do każdego grzejnika osobna nitka i tu moje pytanie czy w takim układzie instalacja będzie działała grawitacyjnie bez pompy ?? W całym domu mam starą instalacje grawitacyjną . Edytowane 3 Lutego 2012 przez Danczo22 Cytuj
Gość mak Opublikowano 3 Lutego 2012 #4 Opublikowano 3 Lutego 2012 Czemu tak bronisz się przed zastosowaniem pompy. Jak od rozdzielaczy zastosujesz pex czy alupex 16 to o grawitacji możesz zapomnieć. Cytuj
Danczo22 Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor #5 Opublikowano 3 Lutego 2012 Wcale sie nie bronie tylko jak wchodzę do kotłowni i widzę tą pajęczyne rur to jest mi słabo, generalnie o instalacji pompy na zasilaniu mogę zapomnieć rura jedna przy drugiej pozostaje mi zainstalowanie jej na powrocie, i myślicie że będzie dobrze ?? nie bedzie przeszkadzać to że na dole jest stary system trujnikowy a na poddaszu z rozdzielacza ?? Cytuj
andrzej84 Opublikowano 3 Lutego 2012 #6 Opublikowano 3 Lutego 2012 a jakbyś chciał i jest to możliwe, to możesz przedłużyć piony z piętra od grzejników, na podasze i wspomóc cały układ pompą Cytuj
Danczo22 Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor #7 Opublikowano 3 Lutego 2012 Właśnie tu pojawia sie problem nie mam jak gdyż wszystkie rury idą w ścianach, a nie chcę rujnować całego domu. Tylko własnie nie wiem czy taki system mi zadziała jak go wymysliłem ?? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi