Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z moją instalacją co.Pozamontowaniu kotła z pleszewa kiedy jeszcze było cieplo układ funkcjonował prawidłowo.Temperatura rosła powoli i z włączona dmuchawą nic się nie działo temperatura była ustawiona na 60 stopni i mniej więcej tyle trzymał .Teraz kiedy palę non stop co dziennie przy porannym rozpalaniu temperatura idzie momentalnie do góry.Niby woda jest w układzie odpowietrzyłem kaloryfery ,pompę dopuszczam wodę do przelania (układ otwarty) i słychać bulgotanie w zbiorniku wyrównawczym jak by woda gdzieś uciekała........wszystkie rury sprawdziłem nie ma wycieku wody .Co może być przyczyną ? zbiornik wyrównawczy zamontowany w najwyższym punkcie (około 5 litrów )w mieszkaniu piec mam w piwnicy

Opublikowano
  W dniu 15.01.2012 o 18:23, kamaro111 napisał(a):

.Temperatura rosła powoli i z włączona dmuchawą nic się nie działo temperatura była ustawiona na 60 stopni i mniej więcej tyle trzymał .Teraz kiedy palę non stop co dziennie przy porannym rozpalaniu temperatura idzie momentalnie do góry.Niby woda jest w układzie odpowietrzyłem kaloryfery ,pompę dopuszczam wodę do przelania (układ otwarty) i słychać bulgotanie w zbiorniku wyrównawczym jak by woda gdzieś uciekała........wszystkie rury sprawdziłem nie ma wycieku wody .Co może być przyczyną ? zbiornik wyrównawczy zamontowany w najwyższym punkcie (około 5 litrów )w mieszkaniu piec mam w piwnicy

Pojemność zbiornika

" Najważniejszym parametrem zbiornika jest jego pojemność. Zależy on od pojemności wodnej instalacji grzewczej wyrażonej w m?. Przy obliczaniu pojemności układu bierze się pod uwagę wodę wypełniającą kocioł grzewczy lub wymiennik, grzejniki oraz rury łączące te urządzenia, a także dodatkowy osprzęt. Szczegółowy sposób obliczenia pojemności zbiornika wyrównawczego podaje ww. Polska Norma.

Na podstawie różnych źródeł, w przypadku instalacji stosowanych w domach jednorodzinnych, z kotłami małej mocy, można przyjąć orientacyjną pojemność zbiornika od 4 do 8 % pojemności wodnej instalacji."

TAK TO PRZEPIS A SAM POLICZ JAKĄ MASZ ILOŚĆ WODY W UKŁADZIE te około 5 luitrów to raczej zamało przy wyższej temperaturze kotła i rozszerzalności wodnej instalacji

Opublikowano

Piec z Pleszewa 9kw do tego bojler 80 litrów rury itd 3 grzejniki panelowe . jaką pojemnośc ma piec nie mam zielonego pojęcia jedynie jest napisane że ma powierzchnie 1m.Zbiornik wydaje się być za mały już zamówiłem większy , jednak jak to jest że kiedyś......w sumie mam go nie cały rok to jego pierwszy zeson , grzał normalnie i nic się nie działo a teraz problemy? Przypuszczam że sam sobie odpowiem ...że wcześniej nie był wygrzany? ale czy mam rację?

Opublikowano

brak odpowietrzenia ZW , zmień go jak najszybciej

grzał normalnie i nic się nie działo a teraz problemy?

a jaką miałeś temp przy 10 na zewnątrz a jaką teraz :D

Opublikowano

Teraz zakupiłem taki ....trochę nad wyraz 40 litrów jednak jak mam go podłączyć? nic nie mówi mi brak odpowietrzenia zw nie znam się na co łopatologicznie proszę ....jestem człowiekiem z bloku i tam było na tacy :unsure: ale skoro rura górna jest podłączona rurką pcv do odpływu kanalizy czy to nie działa jako odpowietrzenie?jeśli chodzi o temperaturę wcześniej paliłem tak do 55 stopni z pomocą dmuchawy teraz wędruje mi grubo ponad 70 i nie włączam dmuchawy

Opublikowano

Naczynie nie ma odpowietrzenia na górze ,nad rurą przelewową .Może być problem ,brak napowietrzenia naczynia powoduje podciśnienie w instalacji i problem z odpowietrzeniem grzejników.Jeżeli twierdzisz ze grzejniki są dobrze odpowietrzone ,szybki wzrost temperatury na kotle świadczy o zapowietrzonej instalacji.

Opublikowano
  W dniu 15.01.2012 o 21:08, kamaro111 napisał(a):

Teraz zakupiłem taki ....trochę nad wyraz 40 litrów jednak jak mam go podłączyć? nic nie mówi mi brak odpowietrzenia zw nie znam się na co łopatologicznie proszę ....jestem człowiekiem z bloku i tam było na tacy :unsure:

co schemat na tym forum to podłączony ZW poszukaj

Opublikowano

No dobrze kupiłem ten 40 litrów czyli wnioskuję że ma być zamontowany poziomo i górna rura ma zostać otwarta.....a reszta tak jak była co jednak jeśli rura odpływowa nie da rady odbierać i zacznie wodę wywalać górą?

Opublikowano
  W dniu 15.01.2012 o 21:20, kamaro111 napisał(a):

No dobrze kupiłem ten 40 litrów czyli wnioskuję że ma być zamontowany poziomo i górna rura ma zostać otwarta.....a reszta tak jak była co jednak jeśli rura odpływowa nie da rady odbierać i zacznie wodę wywalać górą?

Wcześniej Ci się ta rura PCV stopi.

Opublikowano

I TY SIĘ DZIWISZ ŻE WODY NIE MASZ instalacje dobija (napełnia) RĘCZNIE tego nie robi się codzień i bardzo powoli to elininuje zapowietrzanie się układu a automat to jak to pilnowal -zamontowany elektrozawór - w ukladzie otwartym to mi się podoba ............

Opublikowano

Dobra z innej beczki wyrzuć zawór spoko idę do piwnicy nie ma nikogo w domu puszczam wodę lecę do góry sprawdzić czy woda już się przelewa lecę na dół zakręcam.........hm zawór był zamontowany po to aby nie latać w razie nie bytności drugiej osoby....Włączam zawór w domu napełniam przelewa spoko idę do piwnicy i rozpalam.Oczywiście przed elektrozaworem mam zwykły kulowy zawór którym mogę zdławić strumień wody dopuszczanej

Opublikowano

To ze woda sie przelewa w naczyniu nie znaczy że instalacja jest dobrze odpowietrzona.Zmień naczynie ,napełniaj instalację bardzo powoli ,odpowietrz grzejniki i wtedy sprawdz działanie instalacji ,czy działa poprawnie