Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Prosze mi odpowiedziec na pytanie od czego zalezy różnica sadzy

Otóż jak pale starymi krokwiami i łatami z rozebranej stodoły ( wysuszone czesciowo zprochniałe) po jednym dniu palenia w piecu jest sadza w postaci delikatnego puchu (jakby jakas pajęczynka)

Natomiast gdy pale drzewem dewbowym, grabem, brzozą w kotle wydziela sie tak jakby taka cieniutka skorpuka. Likwidują ją co jakiś czas rozgrzewajac kociol do 80-85 stopni do godziny i zeskrobuje.

moze trzeba zrobic wiekszy otwor na powietrze wtórne. tylko gdy daje wiecej to temperatura na kotle wzrasta. i jak na duza moc kotla do mojej instalacji dochodzi do 90stopni ponad. (przy zaladunku calego pieca)

Dodam ze posiadam piec enka-ogrzewanie.pl (http://www.enka-ogrzewanie.pl/kotly_p_plus_standard.html) enka p standard górnego spalania

jak mi sie uda pokaze ponziej fotki.

Opublikowano

Witam! Chodzi Ci osadzę czy popiół?,ale wszystko mi jedno .Zwróć uwagę na różnicę wilgotności każdego opału.Do tego dochodzi sprawa palenia w kotle na niskich temp. (opał się kisi).Ilość podawanego powietrza ma też duże znaczenie.Pozdr.

Opublikowano

Tak jak pisałem w temacie. chodzi mi o sadze osadzająca sie na sciankach. W każdym piecu na opał stały osadza sie na w kominie i w piecu. Tylko zaczeło mnie dziwic to gdy zmienilem opal na drzewo strasznie suche, prawie ze pruchno to na sciankach jest taki puszek w postaci gąbki :D

Opublikowano

Warunki palenia drewnem w kotle wodnym są szczególnie niekorzystne z powodu niskiej temp ścianek (woda sporo poniżej pktu wrzenia) i dlatego tak wiele mówi się o konieczności stosowania drewna max suchego! W kominkach żeliwnych/stalowych nie ma tego problemu, bo ścianki osiągają nawet ponad 300stC! Nawet gdy drewno jest niedosuszone. I sadzy nie ma wcale, a jest szary proszekrolleyes.gif. Czarna sadza (niewiele) powstaje dopiero w kominie, po silnym ochłodzeniu spalin w czopuchu!

Nie przejmuj się tym puszkiem, a sprawdzaj ścianki kotła po wyczyszczeniu - nic nie ma prawa się mazać i smolićangry.gif!

PozdrA.