Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Proszę o pomoc.Mam kocioł na groszek, który pracuje z wymiennikiem w kotłowni ( dość duży budynek)Chciał bym zrobić zbiornik cwu pod domem( niewielka odległość do odbioru ciepła ok 3 mb w poziomie ale z parteru (zbiornik ) na 1 i 2 piętro.Do tej pory grzeję wodę za pomocą gazowego 2 funkcyjnego kotła z palnikiem atmosferycznym , ale chciał bym go zlikwidować bo ma ok 15 lat i wisi w łazience na 1 piętrze i trzeba spuścić trochę wody aby była ciepła a szczególnie na 2 piętrze często jak się już umyje np. ręce to dociera ciepła woda ok. 10 sekund i trochę wody idzie w kanał i zostaje ciepła woda w rurach więc decyzja o zbiorniku a kiedyś lub od razu solar na dachu ,przygotowana jest cyrkulacja.W domu jest 6 osób.ale odległość do kotłowni to ok 26 mb.Dla co nie ma problemu bo i tak po drodze są kaloryfery i rozejścia w inne strony.Podejrzewam że.trzeba pociągnąć dwie nitki z kotłowni ale z którego układu( otwartego czy zamkniętego ) wydaje mi się że z otwartego i jakaś pompa, ale jaki przekrój rur(duża ilość wody którą ogrzewamy przy ładowaniu zbiornika, która potem stygnie bezpowrotnie, może lepiej cieńsze (mało wody, duża prędkość a potem w zbiorniku średnica większa i zwalnia i oddaje ciepło, rury oczywiście ocieplone i trasa w ogrzewanym budynku.Można jeszcze ładować zbiornik cały czas podczas pracy co.(bez wykonywania ok 52 mb rur,tylko czy wystarczy do zasilania temperatura ok 43-44 stopni?.Ale jak zrobić gdy pokojówka wyłączy co a za jakiś czas włączy kocioł startuje z ok 40 stopni bo pompa pracuje do 42 stopni ,wystudza kocioł bo gdyby pompa stawała od razu to kocioł dochodził do ok 52 stopni a gdy pompa ruszała to na wymiennik szła taka temperatura a woda w instalacji dochodziła zimna i było słychać takie tykanie z wymiennika ale ogrzewa co do 48 stopni ok godzinę a w tedy krąży chłodna woda ,która by studziła zasobnik .W lecie kiedy co nie pracuje mogę pozamykać kaloryfery po drodze i wszystkie odejścia i grzać dalej lub grzać cwu z innego ale dwufunkcyjnego kotła turbo(od 2 lat szkoda go zmieniać na jedno funkcyjny) , który wpięty jest w instalację co (rezerwa do co gdyby była jakaś awaria z węglowym oraz grzeje przepływowo wodę na parterze dla pracownika(niewielkie ilości)Kocioł węglowy ma ok 12 KW rezerwy mocy gazowy podobnie.Węglowy ma rozbudowane menu odnośnie sterowania różnymi pompami.Chcę się przygotować do rozmowy z ew .wykonawcą.Przepraszam za ład i skład tekstu .

Opublikowano

Witam.Co jest nie tak że ludzie czytają a nie odpowiadają?

czytaja jak powiesc fanstastyczno -naukowa , jak doczytaja do konca to juz nie wiedza o co chodzi albo zasypiaja

Opublikowano

Skoro chcesz i tak robić remont, to może lepiej dać dwa mniejsze zbiorniki na CWU - każdy na swoim piętrze, a zasilać je wodą bezpośrednio z kotła...?

Oczywiście lepiej wpiąć zbiornik (i) CWU przed wymiennikiem.

Pamiętaj, że duża odległość od zasobnika do miejsc czerpania wody to długi czas oczekiwania na ciepłą wodę w kranie, a poza tym straty związane z wychładzaniem się wody w rurach.

Najlepiej, by zasobnik był jak najbliżej kranów. Możesz zrobić cyrkulację, ale to są straty ciepła i zużycie prądu.

Zamieść jakiś schemat i pewnie ktoś Ci poradzi.

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

Witam.W grę wchodzi tylko jeden zbiornik na parterze (przypominam że odległość od zbiornika do najdalszego ujęcia wody to w pionie 3 m a w poziomie 6 do 7 m)Jest przygotowana od samego początku cyrkulacja.Problem w tym czy warto ciągnąć 26 mb rury (odległość do kotła na paliwo stałe),nie chodzi mi o inwestycję tylko o późniejsze straty na odcinku zasobnik cwu i kocioł, bo przecież co jakiś czas trzeba zbiornik doładować a potem woda na ww. odcinku wystygnie.Może odcinek do zbiornika zrobić z cieńszych i oczywiście izolowanych rur, zwiększy to prędkość wody,ale zmniejszy ilość. Zamieściłem "rysunek instalacji"

post-15259-0-75671200-1326319302_thumb.jpg

Opublikowano

Skoro masz aż taką odległość od kotłowni do budynku nią ogrzewanego, to i tak musisz rurki zasilające tam poprowadzić.

Rozumiem, że w kotłowni masz naczynie wyrównawcze...?

Co do zasilania zasobnika CWU... Najlepiej byłoby go wpiąć przed wymiennikiem, ale z uwagi na odległość może nie mieć to sensu i stąd pomysł, żeby poprowadzić dużą magistralę ciepłowniczą do domu - jedną parę rur i od niej poprowadzić zasilanie zasobnika CWU, który umieścisz sobie już w domu.

Pamiętaj tylko, żeby na kotle trzymać w miarę wysoką temperaturę, bo sam wymiennik nie jest zbyt sprawny przy niskich temperaturach, a i odległość... straty jakieś będą, ale jakie, zależy to od izolacji rur.

Dlatego proponuję jedną grubszą nitkę zamiast kilku cieńszych, bo wtedy jest mniejsza powierzchnia w stosunku do objętości i mniejsze straty.

Pompę ładującą CWU możesz i tak podłączyć normalnie do sterownika kotła, a ją samą umieścić już w domu na odgałęzieniu od głównej magistrali i będzie ładowała Ci zasobnik w razie potrzeby, dla sterowania odległość nie ma znaczenia :-)

To takie może luźne spostrzeżenia, może ktoś podpowie coś bardziej fachowo :-)

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

Dzięki, to już coś mam. A jaką temperaturą wody ładujemy zbiornik? Mój piec CO trzyma temp. na ok. 48 stopni, a za wymiennikiem jest ok. 44. Na CO mi wystarcza w zupełności, ale czy nagrzeje wodę?

Opublikowano

Skoro trzymasz tak niską temp na kotle, to może poczytaj instrukcję. Tam stoi co zaleca producent w tej kwestii.

Ogólnie niska temp na kotle to szybka jego degradacja.

Mój producent zaleca temp min 65 stC i tak trzymam... nie obserwuję przy tym zwiększenia zużycia opału - do czegoś są w końcu takie elementy instalacji jak głowice termostatyczne, czy mieszacze.

Sam wymiennik też nadaje się do pewnego stopnia do regulacji w tym zakresie - sterujesz przepływami.

Radzę przyjrzeć się tej temperaturze kotła, bo 48 to możesz trzymać na gazowym, ale na stałopalnym raczej nie bardzo.

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

Witam i dzięki za podjęcie tematu.Zadałem kiedyś to pytanie ale do dzisiaj nic.Mam wymiennik i on powoduje to że woda wracająca do kotła jest ciepła (nie mierzyłem ile ma stopni).Przeczytałem gdzieś że ważniejsza jest temp. powrotu niż temp na kotle. W kotle nigdy nie zauważyłem by się pocił ,jedynie w lecie przy otwartym oknie w kotłowni i drzwiczkach pieca.Mimo tego że na jesieni i wiosnę palą suchym drewnem ze stolarni brak smoły itp. Jak paliłem z użyciem sterownika to wtedy była kupa dziadostwa (kocioł osiągał zadaną temp. a potem brak powietrza ) to potem uchylałem drzwi od popielnika i paliło się delikatnie ale cały czas.Teraz palę groszkiem i ogrzewam dokł. 498 m2 i zużywam 200 kg (1 pełny zasobnik ) na 7 -8 dni temp w nocy ok. 0 w dzień do 5 czyli chyba b. dobrze.Listopad 640 kg grudzień ok 820 kg .Ile czasu spędziłem w kotłowni to moje.Pierwszy worek wypaliłem za noc i to na połowę powierzchni.Ale próbuję dalej.Brat mówi że palę powietrzem! Ok 300 m2 temp 18 stopni reszta 22-23.Całością steruje zwykły programator.Naprawdę nie ściemniam.Dlatego chciałem z wodą też przejść na groszek a gaz awaryjnie. 6 osób w domu.Jak czytam na forum że ktoś spala 30 kg na 200 m2 to mi go żal , chyba że budynek to studnia bez dna ( brak ocieplenia)Ja wolałem ocieplić co się dało a potem górnikom tylko by tylko ich utrzymać przy życiu i całą resztę złodziei.Mi się po prostu opłaca palić węglem ale jak bym miał 150 m2 to wolał bym gaz. Ta sama robota co u mnie a różnica mniejsza.

Mam pytanie czy da się zrobić tak żeby w lecie grzać cwu z kotła dwufunkcyjnego gazowego ale z obiegu co tegoż pieca mając oczywiście zasobnik i jego wężownicę połączoną z tym obiegiem .Wydaje mi się że tak, i czy coś zmienia że zasobnik też ładował by solar ( druga wężownica w zasobniku)