andrzej4335 Opublikowano 6 Stycznia 2012 #1 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Witam w moim nowym domu chciałbym sam wykonać instalację co. Powierzchnia użytkowa to 110m2 z poddaszem użytkowym. Jak dotychczas wykonałem podłogówkę (ok 200mb rury pex w dzterech obwodach) i instalację pod grzejniki także w pex fi16 z dwiema rozdzielaczami na parterze i poddaszu. Kupiłem piec typu UKS-20kw. Temperaturę podłogówki zamierzam zredukować na zaworze AFRISO Termostatyczny zawór mieszający ATM 361 a kocioł zabezpieczyć przed zbyt niską tep. powrotu przy pomocy Zawór 4-drogowy Afriso ARV 484 DN25 . Bojler 120l chciałbym aby działał cyrkulacyjnie wraz z grzejnikiem na ręczniki w łazience za ściana kotłowni. Do posta załączam mój schemat proszę o ewentualne sugestie. Cytuj
TST Opublikowano 6 Stycznia 2012 #2 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Witam Na schemacie popełniłeś sporo błędów, min. ilość żeberek ( rozumiem aluminiowe) pamiętaj jedno żeberko na 1 m2 powierzchni aby był zapas mocy, co będzie sterowało zaw. 4D jeżeli ręcznie to lepiej załóż zaw. 3D termostatyczny, zbiornik CWU podłącz przed zaworem mieszającym, chodzi mi o wyższą temp. na kotle i dogrzanie zasobnika, naczynie wyrównawcze podłącza się do powrotu, a nie zasilania kotła jakbyś potrzebował pomocy to napisz na e-mail Cytuj
andrzej4335 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor #3 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zbiornik cuw jest przecież podłączony bezpośrednio z pieca a co do naczynia wyrównawczego to chyba bez różnicy zwłaszcza że będzie na strychu wyżej o 120cm od najwyższego punktu. Cytuj
ZBYNIQ Opublikowano 6 Stycznia 2012 #4 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Do posta załączam mój schemat proszę o ewentualne sugestie. sugestia nasuwa się jedna .pomyśl jeszcze nad zaworami zwrotnymi bo teraz to masz młynek Cytuj
andrzej4335 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor #5 Opublikowano 6 Stycznia 2012 A co dotyczy się ilości żeber grzejników to dom jest nowy i solidnie ocieplony a poza tym jest podłogówka. Cytuj
andrzej4335 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor #6 Opublikowano 6 Stycznia 2012 A gdzie te zawory miałbym założyć? Cytuj
TST Opublikowano 6 Stycznia 2012 #7 Opublikowano 6 Stycznia 2012 zwór zwrotny załóż za zaw. 4.d na zasilaniu ale klapkowy nie typ york, jeżeli zbiornik CWU będzie z nowego typu wężownicą spiralną to grawitacyjnie go nie dogrzeje, co do grzejników jeżeli w tych pomieszczeniach będziesz miał podłogówkę, to masz rację, umieść je pod oknami to nie będzie się na nich skraplać woda Cytuj
TST Opublikowano 6 Stycznia 2012 #8 Opublikowano 6 Stycznia 2012 pompę do CO daj 25/6 będzie wydajniejsza Cytuj
andrzej4335 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor #9 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zbiornik cuw jest tradycyjny podwieszony jak najwyżej w kotłowni jakieś 1m wyżej od kotła Cytuj
andrzej4335 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor #10 Opublikowano 6 Stycznia 2012 zwór zwrotny załóż za zaw. 4.d na zasilaniu ale klapkowy nie typ york, jeżeli zbiornik CWU będzie z nowego typu wężownicą spiralną to grawitacyjnie go nie dogrzeje, co do grzejników jeżeli w tych pomieszczeniach będziesz miał podłogówkę, to masz rację, umieść je pod oknami to nie będzie się na nich skraplać woda Nie rozumiem sensu stosowania w tym miejscu zaworu zwrotnego. proszę o wyjaśnienie. Cytuj
andrzej4335 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor #11 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Teraz czytelniej powinno być. Cytuj
mironw Opublikowano 6 Stycznia 2012 #12 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Witam Na schemacie popełniłeś sporo błędów, min. ilość żeberek ( rozumiem aluminiowe) pamiętaj jedno żeberko na 1 m2 powierzchni aby był zapas mocy, co będzie sterowało zaw. 4D jeżeli ręcznie to lepiej załóż zaw. 3D termostatyczny, zbiornik CWU podłącz przed zaworem mieszającym, chodzi mi o wyższą temp. na kotle i dogrzanie zasobnika, naczynie wyrównawcze podłącza się do powrotu, a nie zasilania kotła jakbyś potrzebował pomocy to napisz na e-mail pompę do CO daj 25/6 będzie wydajniejsza no to zaraz dostaniesz krytyke naczynie wyrównawcze podłącza się do powrotu, a nie zasilania gdzie to znalazłeś? jeśli już do powrotu to jednocześnie i zasilania ZW na trzecz rurach gdzie ma uciec para po zagotowaniu JAK COŚ DORADZASZ TO POMYŚL ALBO DWA RAZY SPRAWDŻ pompę do CO daj 25/6 będzie wydajniejsza POCO TAKA MOCNA NA 1 BĘDZIE ZA MOCNA ONA MA 6m słupa wody Cytuj
Marek Opublikowano 6 Stycznia 2012 #13 Opublikowano 6 Stycznia 2012 andrzeju nie bierz na powaznie uwag TST , kolo zapewne mocno dzis śwetował i nie mysli dosc trzezwo naczynie , zawór zwrotny za 4-d , grzejnik beda sie rosic , to jakies herezje Cytuj
andrzej4335 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor #14 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Po namyśle zastosowałem te dwa zawory ponieważ po wyłączeniu jednej z pomp druga by ciągła wodę przez tą pierwszą Nie wiem czy dobrze kombinuję? Cytuj
andrzej4335 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor #15 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Co do pomp to mam już kupione, ale zobaczę może dają radę Cytuj
andrzej4335 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor #16 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Jeszcze nasuwa ni się czy byłoby warto zastosować zawór grawitacyjny z bajpasem w obwód grzejnikowy? ale z drugiej strony czy to by działało przy rozdzielaczu i rurach 16 pex chociaż żeby grzały grzejniki do góry. Cytuj
mironw Opublikowano 6 Stycznia 2012 #17 Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) POPIERAM ....... MAREK ........ może od "Sylwestra" trzyma - imieninki może _ skoro taki mętlik w głowie Co do pomp to mam już kupione, ale zobaczę może dają radę 25/40 wystarczy i to najprawdopodobnie na 1 biegu Po namyśle zastosowałem te dwa zawory ponieważ po wyłączeniu jednej z pomp druga by ciągła wodę przez tą pierwszą Nie wiem czy dobrze kombinuję? zawór jak już to zwrotny i za pompą najlepiej na powrocie instalacji C.O przed piecem i podłogówką co do 3D to 25*C-45*C bym polecał bo 200mb to wcaje nie tak dużo m2 bojler to może nie pociągnąć grawitacyjnie przy włączonej pompie , MOŻE zostaw miejsce na wstawienie osobnej pompy i ZZ na przyszłość Edytowane 6 Stycznia 2012 przez mironw Cytuj
andrzej4335 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor #18 Opublikowano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa odnośnie przekroju rury do ''zw'' dodam że od pieca do zaworów 4d i3d i powroty planuję fi28 a resztę fi 22 rozdzielacze mam dosyć blisko max 3m. od pieca Edytowane 7 Stycznia 2012 przez andrzej4335 Cytuj
mironw Opublikowano 7 Stycznia 2012 #19 Opublikowano 7 Stycznia 2012 do ZW minimalna to 1" czarna , miedż 28 TAK PRZYNAJMNIEJ MÓWI PRZEPIS ,KTÓRY NAWET TU NA FORUM ZNAJDZIESZ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi