markowiec Opublikowano 29 Grudnia 2011 #1 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Witam, jako, że raczkuję w temacie instalacji CO i CWU, mój pomysł, może się okazać bez sensu. W przyszłym roku zaczynam budowę domu, w związku z czym zaczynam planować instalacje. W domu planuje ogrzewanie podłogowe + kaloryfery. Dom planuje ogrzewać kotłem węglowym z podajnikiem. Zastanawiam się co zrobić z CWU. Czy możliwe jest podłączenie zasobnika biwalentnego jednocześnie do kotła węglowego i gazowego kotła jednofunkcyjnego? Tym sposobem, chce uzyskać ciepłą wodę użytkową w lecie. Czy jest to realne, czy mój pomysł jest bez sensu i będzie nieekonomiczny? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj
Gość mak Opublikowano 30 Grudnia 2011 #2 Opublikowano 30 Grudnia 2011 A może podgrzewacz biwlentny z kotłem i układem solarnym na lato. Póki są dopłaty może być to rozwiązanie atrakcyjne finansowo . Cytuj
markowiec Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor #3 Opublikowano 31 Grudnia 2011 A może podgrzewacz biwlentny z kotłem i układem solarnym na lato. Póki są dopłaty może być to rozwiązanie atrakcyjne finansowo . Solary mi nie odpowiadają :) To jak czy moj pomysł jest dobry, czy znacie jakieś lepsze rozwiązanie? Cytuj
Rst Opublikowano 2 Stycznia 2012 #4 Opublikowano 2 Stycznia 2012 witam, pomysl jak najbardziej dobry i trafny, zasobnik biwaletny jak nazwa mowi jest do podlaczenia 2 zrodel; solar-gaz,kominek-weglowy,gaz-weglowy,kominek-solar,rozwiazan jest wiele,konkretne-lepsze rozwiazanie ,potrzebne sa dane o kotlowni jako pomieszczenie,wielkosci budynku,i wiele innych danych wbrew pozorom do prawidlowo dzialajacej kotlowni sa potrzebne konkretne informacje, tak czy inaczej pomysl trafny,powodzenia.pozdrawiam. Cytuj
markowiec Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor #5 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Troche zmieniłem koncepcje. Myśle, że aktualnie lepszym rozwiązaniem będzie kocioł węglowy + zasobnik biwalentny z grzałką elektryczną. Zimą będę miał CWU z kotła. Latem też będę chciał CWU z kotła, ale gdyby w kotle się nie paliło to włączałbym grzałkę. W ten sposób nie będę musiał kupować od razu kotła gazowego, a w przyszłości jakbym chciał podłączyć kocioł gazowy dwufunkcyjny, to od razu miałbym możliwość podłączenia go również do zasobnika. W tym momencie miałbym CWU z kotła węglowego, gazowego lub grzałki elektrycznej i CO z węglowego + gazowego. Czy to co napisałem jest logiczne, czy może coś pomyliłem? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi