Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ktoś proponuje zawór termostatyczny ale on służy do czegoś innego.Tobie chodzi o to żeby po nagrzaniu nie schładzać cwu i tu potrzebny elektrozawór np.coś takiego :http://allegro.pl/zawor-przelotowy-elektrozawor-3-4-cal-silownik-i2021989744.html.Do tego jakiś prosty sterownik i tu można róznie podłączyć.Czujnik można dać do bojlera i wtedy będzie utrzymywał nastawioną temp. np.50. Albo czujnik przypiąć tak jak u ciebie 14 i wtedy będzie dizałac inaczej;otworzy elektrozawór przy 50 i będzie otwarty dopóki temp. na kotle nie spadnie poniżej 50.Czy działa u ciebie grawitacja? Jeżeli tak to możesz wykorzystać sterownik który masz,wystarcz podnieść temp. załączenia np. na 50,wtedy pompa i elektrozawór będą pracować razem.Po spadku temp. poniżej 50 /histereza/ zawór sie zamknie ,pompa wyłączy a resztki ciepła wykorzystasz na grawitacji.

Edytowane przez konopka
Opublikowano

Witam

-tak jak piszesz chodzi mi o to aby zbiornik się nie wychładzał, ale temp. na kotle jest cały czas między 50- 60 C cały układ pracuje pracuję obecnie grawitacyjnie ,

-ale czy będzie taka również jak zbiornik wyląduję w piwnicy ?

-nawet nie mam potrzeby uruchamiać pompki ,wyjście z pieca rura pion 6/4 spadek na 22 zasilanie i powrót pion i poziom w pralni i do c.w.u i wyrównawczy i rozgałęzienie poziom i pion w mieszkaniu na grzejniki 18 ,ale ze względu szybszego rozprowadzenia ciepła właśnie po to ona mi służy , jeśli miałbym podłączyć sterownik pod elektrozawór musiał bym go odpiąć z miejsca w którym jest 14 ??

-wszystkie grzejniki mam pozakręcane na pół i po godzinie mam wodę w c.w.u w stanie ciepłym ale nie ma ona 50c muszę na jakiś czas 1 godz zamknąć zawór nr 11 i wtedy jest ok .

-Myślę że lepiej było by wpiąć elektrozawór do c.w.u bo temp. obecna jest w układzie jak pisałem 50-60 C,tylko gdzie na zasilaniu ? na wyjściu wody użytkowej ?

-zbiornik ma 120 lub 140 Litra nie jestem wstanie dokładnie określić .

w miejsce 14 które piszesz aby ewent. wpiąć ten elektrozawór , nie wiem czy ma to sens bo kocił jak się nagrzeje do 62 C momentalnie zamyka dopływ powietrza miarkownik ciągu i włącza pompę.

-Widniejąca czerwona izolacja miejsce zamontowanego czujnika sterownika nr. 14 ze schematu

post-32528-0-95700300-1326015293_thumb.jpg

Opublikowano

Ktoś proponuje zawór termostatyczny ale on służy do czegoś innego.Tobie chodzi o to żeby po nagrzaniu nie schładzać cwu i tu potrzebny elektrozawór np.coś takiego :http://allegro.pl/zawor-przelotowy-elektrozawor-3-4-cal-silownik-i2021989744.html.Do tego jakiś prosty sterownik i tu można róznie podłączyć.Czujnik można dać do bojlera i wtedy będzie utrzymywał nastawioną temp. np.50. Albo czujnik przypiąć tak jak u ciebie 14 i wtedy będzie dizałac inaczej;otworzy elektrozawór przy 50 i będzie otwarty dopóki temp. na kotle nie spadnie poniżej 50.Czy działa u ciebie grawitacja? Jeżeli tak to możesz wykorzystać sterownik który masz,wystarcz podnieść temp. załączenia np. na 50,wtedy pompa i elektrozawór będą pracować razem.Po spadku temp. poniżej 50 /histereza/ zawór sie zamknie ,pompa wyłączy a resztki ciepła wykorzystasz na grawitacji.

Nie jestem wstanie otworzyć strony jaką mi podałe

http://allegro.pl/zawor-przelotowy-elektrozawor-3-4-cal-silownik-no-i2029215690.html

coś takiego ?

czy ?

http://allegro.pl/zawor-przelotowy-elektrozawor-1-2-cal-silownik-i2040565847.html

Opublikowano (edytowane)

U mnie otwiera się bez problemu,taki jak w twoim linku tylko 3/4.Jeszcze jedno: czy grzanie cwu chcesz mieć grawitacyjne czy pompą?Odpowiem wieczorem.

Edytowane przez konopka
Opublikowano

Ok co do wyboru odpowiedniego zaworu zdałbym się na osoby bardziej znajomych temat jaki wybrać ,biorąc pod uwagę wytrzymałość jak i małe zużycie prądu.

- co do jak ma być c.w.u czy grawitacyjnie czy pompą ciężko mi odpowiedzieć , ale skoro teraz mam grawitacyjnie i bez pompy jestem wstanie nagrzać c.w.u to wolał bym tak zostawić ,co nie znaczy że mogę zastosować na pompie ,czy jesteś wstanie odpowiedzieć opisać mi jakie ma to plusy i minusy jak i na poprzedni post

pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za odp. i dobre rady chylę czoła .

P.S .

jeśli potrzeba jeszcze jakichś info co do instalacji mogę opisać

jak i również fotki mogę wstawić bez problemu

nie jestem również ocenić jaki mam zbiornik c.w.u czy ma wężownice ?

zamontowany został z 14 lat temu wciąż pracuje nie cieknie nic się z nim nie dzieje spełnia swoją funkcję .

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli dasz bojler koło kotła powinien szybciej się rozgrzać,elektrozawór powinien być na zasilaniu bojlera z kotła /ew.na powrocie do kotła/ czyli na twoim schemacie 13.Jeżeli chodzi o czujnik sterownika to może być w dwóch miejscach: 1 : w bojlerze jeśli posiada takie wejście,wtedy sterownik będzie utrzymywał nastawioną temp. np.50,tylko zwykły sterownik pompy nie wystarczy bo załączy elektrozawór nawet gdy piec zgaśnie ale można sobie z tym poradzić, 2: w miejscu 14 i wtedy sterownik otworzy elektrozawór przy np.53 a zamknie poniżej zależnie jaką ma histerezę.To rozwiązanie wydaje mi się lepsze,tylko musisz dokupić drugi sterownik pompy / z powodzeniem może to być również regulator od termy elektr. RD-2,regulator temperatury od pralki aut/.Wszystko zależy od portfela.Jeżeli ma działac grawitacyjnie lepiej elektrozawór 1" oraz rury .Dobre elektrozawory ma INSBUD ale 1" 330zeta.

Edytowane przez konopka
Opublikowano

1 -

-czyli przy 1 wersji i montażu elektrozaworu w miejscu nr 13 nie będzie za szybko odcinał ciepłą wodę ? jaka pewność że cały zbiornik będzie nagrzany ? więc lmoże lepiej na powrocie do kotła ,a wyjście wody użytkowej?? potrzebuję zakupić 2 sterownik który będzie nim sterował a obecny sterownik będzie sterował temper. pieca ?

czy może zakupić inny sterownik aby sterował regulatorem i elektrozaworem ?

np. czy będzie odpowiedni

http://www.euroster....&id_produktu=61

2

-co do grawitacji proszę o bardziej wnikliwe info.

i tak muszę wykonać zmianę bojlera ,aby nagrzewał się szybciej ale chcę to zrobić poprawnie !!!!

Opublikowano

Jeżeli w bojlerze nie można zamontować czujnika to jest problem,musisz to zrobić w/g mojej wersji 2.Chyba że masz bojler z węzownicą,trzeba by to wiedzieć,najlepiej zrób jakieś fotki.

Opublikowano

jak wygląda wejście na ten czujnik ? tak jak wejście na termometr do pieca ? w którym miejscu powinien się znajdować ?

jak można rozpoznać czy bojler ma wężownie ?

ale jak pisałeś 2 rozwiązanie jest leprze . ale jak sam rozumiem nie będe wstanie ocenić temper. wody jaka jest w zbiorniku tylko za pomocą termometru w miejscu wypływu wody użytkowej Tak ?

Opublikowano

zbiornik c.w.u posiadam z wężownicą ,ale on ma z 15 lat

jak pisałem wcześniej nic się z nim nie dzieje, ale nie wiem wciąż czy będzie w nim miejsce na czujnik ?

fotki nie jestem w stanie zrobić bo jest zabudowany a dopiero na wiosnę się za niego biorę , i będzie dojście

w załączniku jak on niby wygląda

bbb.bmp

Opublikowano

Wrzucam zdjęcia dla porównania.Wejście na czujnik to poprostu otwór.

Witam sprawdziłem zbiornik posiada anodę magnezową ja i również miejsce na grzałkę elektryczną więc jak zaznaczyłeś na foto czujnik sterownika do elektrozaworu mogę wpiąć w miejsce grzałki elektr.?

Opublikowano

Ta pompa ma max 65 stopni, ja latem baniak nagrzewam nawet do 85 stopni.

Kup byle jaką słabiutką pompe w markecie za 100 zł, do tego sterownik do CWU i będzie działać, tylko pamiętaj żeby za pompą dać zawór zwrotny.

U siebie w kotłowni baniak mam nad piecem, podłączony równolegle, 1 pompa na CO i CWU, przepływ reguluję zasuwą, no i poprzez baniak mam tez powrót pieca dogrzany.

I w kotłowni tez jest max 15 stopni i wszystko hula ;)

pozdrawiam

Jameess

Opublikowano

widziałeś mój obecny schemat instalacji

i jaki chcę zrobić na wiosnę pisałem w poprzednich postach

miałem to namyśli o tej pompie ze względu na zakup zbiornika

BIAWAR WYMIENNIK MEGA W-E 220.81 STOJĄCY

http://allegro.pl/biawar-wymiennik-mega-w-e-220-81-stojacy-i2083680404.html

czy może zostać przy elektrozaworze do którego wydaje się bardziej przekonany .ale czy podoła.?