Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spadek ciśnienia na kotle gazowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mam pytanie odnośnie spadku ciśnienia na kotle gazowym. W nowym domku założyłem sobie ogrzewanie gazowe i kominkiem z płaszczem wodnym. Wszystko jest nowe i dopiero kilka dni temu uruchomione. Niby wszystko OK ale następuje spadek ciśnienia na kotle gazowym w ilości ok. 0,2/0,3 bara na 24h. Cały czas przepalam i gazem i w kominku, kaloryfery wydają się już odpowietrzone, nawet z najwyżej położonej drabince nie uchodzi już powietrze a jeśli nawet to są to pojedyncze bąbelki. Co może być nie tak, że jeszcze spada ciśnienie? Czy w rurach na układzie gazowym może jeszcze gdzieś znajdować się powietrze i to ono powoduje taki efekt? Zauważyłem też, że kaloryfery są na dole chłodne a na górze gorące, może to jest jakaś oznaka powietrza w instalacji? Jak to dokładnie sprawdzić czy jest jeszcze powietrze? A może wszystko się jednak unormuje ale potrzebny jest czas (2/3 tygodnie ciągłego grzania)?

Oczywiście zakładam, że nie ma dziur w instalacji.

Kocioł gazowy to Ariston, prawdo podobnie ten bo dokładnego symbolu nie pamiętam:

http://www.sklepco.pl/index.php?products=p...amp;prod_id=352

A może piec ten nie jest odpowietrzony? Jak i gdzie znajduje się jego odpowietrznik? Odkręcałem tę śrubkę na środku pompy i poleciała woda, czy to jest jego odpowietrzenie?

Kto może pomóc, będę wdzięczny.

Opublikowano

Wszystko w normie.Świerza woda zawiera dużo rozdrobnionego powietrza,które z czasem będzie łączyć się w większe bąbelki i odkładać się w grzejnikach.Może to trwać kilka tygodni.

Można to nieco przyspieszyć zagrzewając instalację do większej temperatury,np. 75st.Podczas odpowietrzania grzejników wyłącz kocioł z sieci.Chodzi o to,by zatrzymać pompę.

Tą śrubą odpowietrzyłeś tylko pompę.Kocioł prawdopodobnie ma swój automatyczny odpowietrznik,więc się kotłem nie przejmuj.

Opublikowano

Dzięki bardzo ale trwa to jednak zbyt długo, z kaloryferów już nie wychodzi powietrze a ciśnienie w instalacji spada nadal (0,3bara/24h)

Ponoć są jakieś uszczelniacze do rur, które wlewa się do instalacji i które zatykają na stałe wszelkie mikro pęknięcia. Niestety wychodzi na to, że pęknięcie ma miejsce gdzieś w podłodze na parterze i nie jestem w stanie go zlokalizować. Sufit jest suchy jak piasek pustyni. Rozkucie podłogi praktycznie nie wchodzi w grę, jest to zbyt duży koszt. Znacznie łatwiej i taniej byłoby założyć nową instalację poprowadzoną w ścianach ale niech to będzie ostateczność.

Czy są jakieś rentgeny, które pozwolą lokalizować te mikropęknięcie? Co to za uszczelniacze, gdzie to kupić, jakieś linki?

Opublikowano

Sprawdź jeszcze szczelność naczynia przeponowego w kotle.Tam jest taki sam zaworek,jak w kole samochodowym.Sprawdź go,czy nie puszcza powietrza i jakie tam jest ciśnienie.Woda może również wyciekać w jakimś dobrze ciepłym miejscu,i zaraz odparowywać.Przejżyj wszystkie połączenia skręcane,szczególnie w kotle,czy nie ma na którymś białego nalotu.

Z jakich rur masz instalację?