matiEX Opublikowano 18 Grudnia 2011 #1 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Witam serdecznie, nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat, ale nie znalazłem nigdzie działu związanego ze sterownikami. Posiadam kocioł od witkowskiego - miałowy (obieg zamknięty), i sterownik YETI: http://www.prond.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=60&Itemid=79 . Mój problem polega na tym, że zapaliła się ostatnia kontrolka na dole (nie wiem co ona oznacza, gdyż podpis na sterowniku tyczy się opcji menu) i dmuchawa nie uzyskiwała pełnej mocy mimo ustawienia. Po zdjęciu dodatkowego czujnika z rury - termostatu awaryjnego, jest ok, ale boję się, że coś jest nie tak, a nie chciałbym zostać na lodzie w święta... Czy ktoś spotkał się z takim problemem i czy można to naprawić domowym sposobem, czy trzeba wysyłać sterownik na serwis? Cytuj
bobi70 Opublikowano 18 Grudnia 2011 #2 Opublikowano 18 Grudnia 2011 rzekł bym tak: jaka instrukcja taki regulator. głupotą jest pisanie czegoś, co nie wyjaśnia Ci jak postąpić w określonej sytuacji. palić delikatnie a jutro dzwoń do producenta. może mieć to związek z uszkodzeniem termostatu awaryjnego. może zbyt mocno go "dopasowałeś do rury" istotą działania termostatu awaryjnego jest to, że ma wyłączyć dmuchawę a pompy pozostawić w biegu. doczytaj jeszcze. zapewne jest możliwość przywrócenia konfigu fabrycznego. zazwyczaj to kombinacja włącznika+jakiś guzik podczas włączania. może po prostu podwiesiła się jakaś funkcja realizowana przez program i trzeba mu RESETu. potem nastawisz wszystko raz jeszcze i będzie git?! przed resetem spisz swoje nastawy..... ale bez podłączenia czujnika bimetalicznego (awaryjnego) raczej bym nie pracował. ryzyko nie jest wielkie, ale jest to element bezpieczeństwa. Cytuj
matiEX Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor #3 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Dzięki za odpowiedź, a jaki sterownik polecasz, w razie wymiany? Bo faktycznie ten jest kiepski... Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 18 Grudnia 2011 #4 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Pytanie tylko czy ten awaryjny nie jest czasem ceramiczny do montażu na czopuch ;) odpowiada on za wyłączenie dmuchawy gdy temp.spalin po rozpaleniu spadnie poniżej temp. wymiennika Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi