Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam kawalerkę 30 m2 . Jest w niej piec CO i dwa grzejniki razem około 25 żeberek. Grzejniki żeliwne, mały obieg wody.

Mam energie dwu taryfowa i wpadłem na pomysł by nie palić w CO tylko korzystać z energii elektrycznej.

Wiem że są grzałki elektryczne do grzejników łazienkowych. Chciałbym taką zastosować do moich. Tz nie w grzejnik tylko w rurę.Rury mam grube.

Czy istnieją jakieś przeciwwskazania takiego systemu?

Proszę o ewentualne namiary na taka grzałkę. Myślałem o czymś , powiedzmy 2 KW działającym 11 godzin na dobę.

Opublikowano

Witam. Posiadam kawalerkę 30 m2 ...

Proszę o ewentualne namiary na taka grzałkę. Myślałem o czymś , powiedzmy 2 KW działającym 11 godzin na dobę.

Napierw policz sobie straty ciepła kawalerki - zal od ocieplenia i okien. Zakładając ok.80W/mkw otrzymujesz 2400W - i to jest realnie do spełnienia grzałkami el, tyle, że grzejącymi ciągle podczas mrozów. Zaś w okresie przejściowym-okresowo. A najlepiej zastosować gotowy prosty bojlerek - porządnie zaizolowany, z grzałkami np.3-4,5kW, najlepiej 3faz. Wówczas masz większą masę wody i akumulację energii! A jaki masz przydział mocy od elektrowni?

A.

Opublikowano

Mam moc 5 Kw. Budynek ocieplony 5 cm styro, okna plastiki ale jest nieszczelny trochę.... To jest blok. mieszkanie zewnętrzne niestety. wydaje około 1000 zł na opał przez zimę i jeszcze dochodzi do tego chodzenie przy tym itp. itd. Wiec wole za prąd płacić tylko.

Opublikowano (edytowane)

Witaj.

Moje wypociny:

Jeśli zużywasz rocznie/sezon/ węgla za 1000 zł czyli ok. 1,5 tony czyli około 8,3 kg dziennie * 50 % sprawności kotla to mieszkanie potrzebuje około 30 kWh ciepła dziennie. czyli 2,14 kW/h - średnio !!! na godzinę grzania;

ale w zimne dni pobór ciepła będzie ze 2x większy więc 4,28 kW/h jeśli pozbędziesz się kotła , to takiej mocy musisz mieć grzałki.

Szacuje Twoje zuzycie pradu na 5600 kWh sezon. U mnie prąd po 0,6 zł to byłoby 3360 zł. w porównaniu do kosztów węgla trochę drogo. Ale nie o cenę mamy się martwić, a o komfort , a to kosztuje.

Szkoda że nie masz kotła na gaz , byłoby zdecydowanie taniej - komfort porównywalny z pradem /żadnej roboty/.

Pozdro

ps. grzałki w rurach czy w grzejnikach mogą wydawać dość głośne "syczenie" podczas pracy

Edytowane przez dorecho