Jarson75 Opublikowano 19 Października 2011 #1 Opublikowano 19 Października 2011 Witam.Proszę o poradę jak ustawić kryzy.czym się sugerować,czy jest jakaś ogólna zasada ustawiania kryz czym się sugerować?Mocą grzejnika ,wielkością pomieszczenia czy odległością od pieca.Z góry dziękuje za odpowiedzi. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 19 Października 2011 #2 Opublikowano 19 Października 2011 temperaturą powrotu, ew deltą temperatur zasilanie/powrót. Jak będziesz wszędzie miał takie same to i przepływy będą odpowiednie, dopasowane do wielkości grzejnika i jego odległości od pompy. 1 Cytuj
Jarson75 Opublikowano 20 Października 2011 Autor #3 Opublikowano 20 Października 2011 :) jak można to proszę trochę tak na mój "chłopski rozum" bo kolegi odpowiedź jest chyba dla kogoś kto jest w temacie a ja jestem palacz amator :rolleyes: Cytuj
Vlad24 Opublikowano 20 Października 2011 #4 Opublikowano 20 Października 2011 wstępnie większe i dalsze grzejniki ustaw na 4, bliższe i mniejsze na 3. Później koryguj, pamietając że każda jedna zmiana ma wplyw na pozostałe. W necie szukaj hasła kryzowanie. 1 Cytuj
Jarson75 Opublikowano 20 Października 2011 Autor #5 Opublikowano 20 Października 2011 Zawory fabrycznie są ustawione na 0.Ja myślałem że 1 to jest początek kryzowania a 5 maxymalne kryzowanie.z kolegi postu wynika że jest odwrotnie,czy dobrze rozumuję? Cytuj
Vlad24 Opublikowano 20 Października 2011 #6 Opublikowano 20 Października 2011 1 mały przepływ 5 duży przepływ 1 Cytuj
Jarson75 Opublikowano 20 Października 2011 Autor #7 Opublikowano 20 Października 2011 Ok dzięki.Teraz to wszystko jasne ;) .Właśnie rozpaliłem i będę sprawdzał czy będą jakieś różnice na + lub na -. Jeszcze jedno pytanko ale teraz dotyczące głowicy.Ustawiam głowicę na temp. podaną w ulotce ale ni jak ma się to do rzeczywistości ,a wygląda to tak że jakby ta temp w pomieszczeniu jest wyższa niż ta co ustawiona na głowicy.Dodam że są one zamontowane prawidłowo i nie pozasłaniane.Czy tak ma być czy jest jakaś tolerancja względem tego co pisze a względem rzeczywistości? Cytuj
Vlad24 Opublikowano 20 Października 2011 #8 Opublikowano 20 Października 2011 ja też nie mam głowic najwyższych lotów "SCHLOSSER " ale działają bez zarzutu, diamond ma już utartą opinię. przyłóż ucho do grzejnika w danej temperaturze np 22C i słuchając kręć głowicą w dół skali, usłyszysz przy jakiej nastawie całkowicie ustanie przepływ. Później tego się trzymaj. A jak nie ustanie to albo głowice są trefne, albo nie pasują do wkładek zaworowych (zaworów). Cytuj
Jarson75 Opublikowano 21 Października 2011 Autor #9 Opublikowano 21 Października 2011 Ok dzięki.Wczoraj właśnie tak robiłem na ucho ;) a zawory jak i głowice to komplet czyli powinne pasować ,a o co chodzi z tym stwierdzeniem diamond ma już utartą opinie?.na plus czy minus ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi