marjola Opublikowano 17 Października 2011 #1 Opublikowano 17 Października 2011 Witam, na wstępie przepraszam za brak fachowości. Otóż, odebrałam mieszkanie od dewelopera. Kawalerka - jeden grzejnik w łazience i 2 kaloryfery w pokoju. Łazienkę robił majster i na zakończenie powiedział, że grzejniczek nie był podpięty, więc go podpiął. Nie bardzo wiem, co miał na myśli, bo grzejnik sobie wisiał i wydawało mi się, że wystarczy przekręcić kurek i będzie ciepło, a on mi mówi o jakimś podłączaniu (za co oczywiście sobie policzył...). Teraz kiedy zrobiło się zimno okazało się, że grzejnik w łazience działa jak należy. Natomiast dwa pozostałe w pokoju są zimne jak lód. Odkręciłam je na 24h na maksa i nic. Dalej są zimne. Zawory doprowadzające są otwarte - tyle wiem. Bardzo prosiłabym Panie i Panów fachowców o poradę i pomoc, bo dupsko mi marznie :( - Czy ja mam te kaloryfery jakoś szczególnie podłączać, montować czy coś z tych rzeczy? - Czy mam je odpowietrzyć? - Czy po prostu zadzwonić do dewelopera? Z góry dziękuję za pomoc :) Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 17 Października 2011 #2 Opublikowano 17 Października 2011 Zrób zdjęcie przyłącza do grzejnika tam gdzie zawory również za grzejnikiem, może rzeczywiście nie podłączone, odcięty dopływ. Bez tego ani rusz. Cytuj
marjola Opublikowano 17 Października 2011 Autor #3 Opublikowano 17 Października 2011 Tak to wygląda... Cytuj
kotłowy Opublikowano 17 Października 2011 #4 Opublikowano 17 Października 2011 Witam ! Pod zaślepkami ( to te 6kątne nakrętki) są zawory odcinające .Sprawdź czy są otwarte.Klucz ampulowy będzie potrzebny. Cytuj
marjola Opublikowano 18 Października 2011 Autor #5 Opublikowano 18 Października 2011 Dziękuję serdecznie! Jest Pan kochany :) Wszystko działa i grzeje, ale sama w życiu bym na to nie wpadła. Cytuj
kotłowy Opublikowano 18 Października 2011 #6 Opublikowano 18 Października 2011 (edytowane) :rolleyes: Cieszę się ,że pomogłem :) Edytowane 18 Października 2011 przez kotłowy Cytuj
marjola Opublikowano 18 Października 2011 Autor #7 Opublikowano 18 Października 2011 Okazuje się, że za szybko się ucieszyłam :( Pierwszy kaloryfer po odkręceniu zaworów działa normalnie i grzeje. Ale z drugiego, od razu po odkręceniu dowolnego zaworu leci woda i to dużo. Dwie miski wylałam i zakręciłam z powrotem. Co teraz mam z tym zrobić? :( Cytuj
kotłowy Opublikowano 18 Października 2011 #8 Opublikowano 18 Października 2011 Ale skąd leci? Z otworu gdzie wkładamy klucz ? Cytuj
marjola Opublikowano 18 Października 2011 Autor #9 Opublikowano 18 Października 2011 Zakrętki, te duże śruby, były niedokręcone. Dokręciłam i wszystko gra :) Jeszcze raz bardzo dziękuję! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi