radekradek16 Opublikowano 1 Października 2011 #1 Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) Pare lat temu mój ojciec postawił w dużym pokoju kominek na miejscu pieca kaflowego , kominek w rogu pokoju, duży , otwarty .. jednak z biegiem czasu okazało się ze kominek nie jest w stanie ogrzac pokoju ok 50m2.. dom jest stary , nie ocieplany , grube poniemieckie mury KOminek pochłania hektary drzewa.. a efektów nie ma . co gorsza wydymia się i kopci cale pomieszczeni . CO gorsze jest u nas w domu małe dziecko , mój 5 letni brat , i śpi własnie w tym pokoju z ojcem (matka zmarła niedawno ;/) z myslą nim , z myslą o ojcu i pozostałej 3 mojego rodzeństwa.. szukam pomocy .Jeżeli ktoś mialby .. stary , urzywany , ale sprawny i nie potrzebny wkład kominkowy . Z chęcia przyjmiemy, Ewentualnie za nie duża cenę.. myslę ze taki wklad kominkowy rozwiazal by problem , nie wydymialo by sie , kominek był by bezpieczniejszy .. i możliwe ze efektywniejszy . Niestety nasza sytuacja materialna nie pozwala nam na zakup nowego ;/. Jeżeli jest osoba która mogła by nam w jakiś sposob pomoc .. proszę o kontakt. Nazywam się Radek, mam 18 lat , mieszkamy w okolicach Złotoryji (dolnyśląsk) tel:725399836 gg:23534563 e-mail: radekradek16 pozdrawiam Edytowane 1 Października 2011 przez radekradek16 Cytuj
mma Opublikowano 1 Października 2011 #2 Opublikowano 1 Października 2011 Radek a czy ktoś czyścił komin? I jakim drewnem palicie ? Kominek dymi bo ma maly cug , czy jest doprowadzone powietrze z zewnątrz , okna i drzwi szczelne? Cytuj
vernal Opublikowano 1 Października 2011 #3 Opublikowano 1 Października 2011 Trzeba najpierw określić jaki to miałby być wkład, co to daje i generalnie co jest najlepsze w takiej sytuacji. Może ktoś, kto się na tym zna, określi to lepiej. No i z tym dymem, to radzę odpowiedzieć koledze mma, bo to chyba od wkładu nie zależy. ;) Pozdrawiam. Cytuj
radekradek16 Opublikowano 2 Października 2011 Autor #4 Opublikowano 2 Października 2011 komin byl czyszczony, okna dzwi szczelne, moze tez dlatego az tak dobrze nie ciagnie, a dym poprostu przy rospalaniu czasami sie cofa, jak sie zapali to juz daje dobrze, kominek postawiony jest z cegły , co prawda daje dobrze cieplem.. ale tego ciepla nie trzyma ! .. jakmim drzewam ? praktycznie każdym, troche owocowym, potoczne ,,twarde,, dab , lipa.. sosna 9do rozpalki.. no.. no kazde drzewo sie pali.. tylko ja zauwarzyłem .. ze tego drzewa ZA DUZO IDZIE ! za duzo... nie potrafi okreslic dokladnie ile metrow poszlo przez zime.. ale duzo.. jaki wklad ? ja sie dobrze na tym nie znam .. ale jakis wiekszy zeby mogl ogrzac taki pokój.. zaraz poczytam na internecie ile mogl by miec minimalnie KW Cytuj
radekradek16 Opublikowano 2 Października 2011 Autor #5 Opublikowano 2 Października 2011 no i wydaje mi sie ze tak 10-13kW (dosc duzy( wklad chyba dal by rade.. no nie wiem .. jezeli ktos wie lepiej prosze mnie poprawic.. Cytuj
mma Opublikowano 2 Października 2011 #6 Opublikowano 2 Października 2011 Radek pamietaj że w pomieszczeniach gdzie jest piec , kocioł lub kominek musi być dopływ powietrza z zewnatrz inaczej można się zaczadzić!!!!! Czy chcesz zastosować wkład kominowy z płaszczem wodnym? Cytuj
radekradek16 Opublikowano 3 Października 2011 Autor #7 Opublikowano 3 Października 2011 plaszcz wodny to dobre rozwiazanie.. ale bardzoej kosztowne i przed zima tego nie ogarne, myslałem o samym wkldadzie kominkowym , a Panowie co doradzaj ? Cytuj
vernal Opublikowano 3 Października 2011 #8 Opublikowano 3 Października 2011 Zrób jakieś zdjęcie tego kominka, to może ruszy wyobraźnię fachowców w tej dziedzinie i ktoś wymyśli jak polepszyć osiągi... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi